Valinnan sietämätön vaikeus

Kirjoitus koneluettuna.

Varmaan moni, toivottavasti on lukenut maanantaisen kaupunginhallituksen pöytäkirjan ( Linkki )
ja etenkin tämän kohdan.

Tästä asiasta maakuntalehti uutisoi tiistaina näin ( https://www.karjalainen.fi/maakunta/outokummun-kaupunginjohtajavaalissa-otettiin-aikalisä-esityksestä-määrä-päättää-hetki-ennen-valtuuston-kokousta

No kun katsotaan tätä julkista esityslistaa ( linkki ja tämä on ladattu kaupungin sivuilta 22.11.2022 klo. 16.34 jos siis sinne tulee muutoksia tämän jälkeen ) ja otetaan sitten meidän kaupungin hallintosääntö  ( linkki ) niin ainakin minun silmiin tässä nyt sattuu jotain sellaista mikä herättää kysymyksiä?

78 § Esityslista 
Esityslista, joka sisältää selostuksen käsiteltävistä asioista ja ehdotukset kaupunginvaltuuston pää-töksiksi, lähetetään kokouskutsun yhteydessä, jolleivat erityiset syyt ole esteenä. Jos esityslis-talla, liitteissä tai oheismateriaalissa on salassa pidettäviä tietoja, asiakirjaan tehdään merkintä salassapidosta. 

Eli, kun esityslistassa ei ole tuota hallintosäännön pykälän 78 kohdassa ollutta päätösehdotusta vaan sen yläpuolella maininta että kaupunginhallitus käsittelee…. 

Niin täyttääkö tämä hallintosääntömme määritelmän? 

Ainakin joidenkin toimielimien kokouksissa, siis jos on ajauduttu sellaiseen tilanteeseen että ollaan hieman hakusessa sen suhteen mitä pitäs tehdä niin silloin lukee että päätösehdotus annetaan kokouksessa. Vähän niin kuin tuossa hallituksen päätöksessä olla tekemättä mitään on.

No nyt kun sellaistakaan tekstiä ei ole, niin onko se mahdollisesti tuleva, tai siis pakkohan sieltä on jotain tulla päätöksenteon pohjalle niin katsotaanko se esityslistan muutokseksi johon tarvitaan yksimielinen hyväksyntä, vai pelkästään huonoksi hallinnoksi? 

Tähän voisi joku kuntalakia oikeasti osaava vastata. Koska jos tämä tulkittaisiin tuoksi ensimmäiseksi vaihtoehdoksi, niin silloinhan tarvitaan vain yksi henkilö joka sanoisi ei ja pykälä lentäisi romukoppaan. 

Niin eikä tässä nyt ole kuin kaupunkimme johtajan valinnasta kyse. Näin äkkiselleen vaikeampi keksiä tärkeämpää asiaa mitä valtuusto käsittelee, kun katsotaan asioita kokonaisuutena. 

Oman mielenkiintoisen lisän tähän on tuonut sekin että olen kuullut sellaistakin puhetta että yllättäen mieltä ois pahoitettu siitä että tätä valintaprosessia olisi joku arvostellut somessa. 

Sinällään mielenkiintoista, koska ainakaan minun silmiin ei suuremmin moista ole sattunut.

Olisin kyllä toivonut vähäsen enemmän keskustelua siitä että heitetään 33,3 % valtuustoryhmistä työryhmän ulkopuolelle ja kuitenkin puhutaan demokratiasta. Aika monen korvaan tuollainen kuulostaa kyllä perin kummalliselta ja tämän olen kyllä itse maininnut ääneen, nähtävästi tarpeettoman useasti joidenkin mielestä. Mutta tulkoon tämä nyt täällä ” sosiaalisessa mediassakin ” mainittua.

Voi voi voi, huonoksi on mennyt kyky vastaanottaa kritiikkiä, aiheesta. 

Jotenkin tämä antaa sellaisen kuvan että päätöstä ei vain saada aikaiseksi. 

Miksi näin, no Outokumpulaisen demokratian nimissä sehän ei kuulu kaikille. 

Vaan sen tietää he jotka tuon kyseisen pöydän ympärillä istuvat ja ovat istuneet kesäkuun alusta ( linkki ) asti. Aikaahan olisi ollut, ei nyt ruhtinaalliesti, mutta luulisi nyt sieltä jonkinlainen ehdotus ulos tulevan.  Luulis.

Tällainen rajoitetun vallan yhtälö missä työryhmässä ja kaupunginhallituksessa istuu lähes samat henkilöt aiheuttaa vielä sellaisenkin ongelman, että kun työryhmä ei saa mitää aikaiseksi niin myöskään hallitus ei saa mitään aikaiseksi. Mielenkiinnolla odotan mitä maanantain valtuustoon tulee esitykseksi hallitukselta ja milloin… 

Ja vaikka tätä voisi joku kriittiseksi kirjoitukseksi luonnehtia, niin onneksi kuitenkin meillä rivivaltuutetuilla on ollut mahdollisuus saada tietoa hakijoista. Ihan tämä on mennyt samalla tavalla kuin silloin kun valittiin hyvinvointialueelle uutta johtajaa.  Joten sen suhteen ei varmasti ole tai tule ongelmaa. 

Ja tämähän on enemmän kuin tärkeätä, kyseessä on kuitenkin kovin päätös mitä tämä valtuusto saa tällä kaudella tehdä, nyt valitaan kaupungin tulevaisuuden suunta ja keulakuva sille suunnalle. 


Ota yhteyttä WhatsAppilla

Vastaa

Up ↑

%d bloggaajaa tykkää tästä: