Strategia ja mitä se mahdollistaa.


Koneluettu versio kirjoituksesta.

Strategia ja mitä se mahdollistaa. 

Tänään nuijittiin melkoisen värikkäiden käänteiden jälkeen hyvinvointialueen strategia, siis se ylin strategia minkä alle sitten lähdetään rakentamaan vaikkkapa palveluverkkoa ja muita tärkeitä papereita. 

No heitinpä googleen hakusanaksi ” strategian määritelmä” ja tämä tuli ensimmäisenä eteen. 

No onko tässä alla olevassa paperissa ( tämä on siis esityslistalta, mihin tuli pieni muutos ) eli teksti muutettiin näin, kohdassa ”kriittiset menestystekijät”, pitäisi lukea perustason palveluiden turvaaminen, integraation varmistaminen ja erityistason palveluiden tarpeen vähentäminen.

2022100088-3-4869

No mitäpä tämä sitten tarkoittaa käytännössä? 

Paljon on kauniita sanoja ja paljon mielenkiintoisia lähestymistapoja mutta mitäpä tästä sitten puuttuu. 

Tässä paperissa ei puututa sanallakaan siihen että missä, fyysisesti nämä palvelut tulee asiakkaan saatavillle. No jokuhan voi nyt ajatella ja miettiä että  hyväksytty palvelulupaus ”Oikea palvelu, oikeaan aikaan, oikeassa paikassa pitää sisällään tuon ajatuksen. 

Mutta pitääkö se? 

No ei.

Irvileuat ovat kysyneet sitä että onko tuo lause tarkoitettu potilaille vai lääkärille? Se kun tuo ”hyvä saavutettavuus” kun voi tarkoittaa hyvinkin eri asioita riippuen siitä mistä suunnasta sitä katsotaan.

No otetaanpa käteen sitten se iso karrikointipensseli ja aletaan maalaamaan.  Eli nyt hyväksytyn strategian mukaan riittää että pohjois-karjalassa  olisi vain yksi terveysasema.
Sieltä saa kaikki henkilöt sen oikean palvelun, oikeaan aikaan, oikeassa paikassa. Piste. 

Tavallaan on käsittämätöntä että näissä lausunnoissa ( linkki ) useasti mainittu fyysinen saavutettavuus jätettiin tästä pihalle.

Tietysti jos seurasi tuon kokouksen niin kyllähän siellä muutamien valtuutettujen suusta tuli selvästi esille että jatkossa leikataan entistä enemmän potilaiden sijaan toimintoja  ( Erityistason palvelutarpeen vähentäminen kyllä tuonne strategiaan tuli kirjattua ) 

Mutta jatkossa sitten kun jostain lasketaan palvelutasoa tai suljetaan toimintoja niin se on sitten tämän hyväksytyn strategian hengen mukaista. Ja hmm. Mikäs se on seuraavana edessä ai, niin, se palveluverkkosuunnitelma, vai oliko se palveluverkkostrategia. 

Tätä voi sitten jokainen makustella mielessään, mitä tämä pahimmillaan voi tuoda tullessaan. 

Onko tämä sitten miten todennäköistä, en tiedä.

Pelkään pahinta sen suhteen että entistä vaikeammaksi muuttuu palveluiden saanti.
Tällä päätöksellä ainakin portit siihen on sitten avattu.

Viimeinen vuosikymmen erilaisissa sote-luottamuselimissä on saanut aikaan sen että luottamus kauniisiin kirjoitettuihin sanoihin on poistunut minusta melkoisen kauaksi. Otetaanpa nyt tähän alle vaikka tällainen esimerkki hyväksytystä strategiasta.

Kerran YK:n lastenoikeudet ovat lakiin verrattavia ( linkki ), näin siis aluevaltuuston puheenjohtaja totesi, niin miten ne pystytään noudattamaan. Valitettavasti realismi on sen näyttänyt Siun Soten muodossa että ei mitenkään. Silti hyvinvointialue on strategiassaan nostanut ne tärkeäksi ohjenuoraksi toiminnalleen.

Taivaastako tarvittavat resurssit tippuvat että ei rikota, oikeuksia, strategiaa ja lakeja?

Kertokaapa se minulle.


Tässä alla on tallenne tuosta kokouksesta. 


Ota yhteyttä WhatsAppilla

Vastaa

Up ↑

%d bloggaajaa tykkää tästä: