Missä viipyy luvattu sote-raha?

Koneluettu versio tekstistä

Tätähän sitä meille luvattiin:

Varmistetaan, että perusterveydenhuolto ja sosiaalipalvelut ovat jokaisen saavutettavissa oikea-aikaisesti ja laadukkaasti. Otetaan huomioon tuottajakentän monipuolisuus ja lähipalveluiden saavutettavuus.

Ote Marinin hallituksen hallitusohjelmasta. ( linkki )

No tästä on sitten helppo päästä tähän:

Karjalainen 13.9.2022

Niin kysymys kuuluu että miksi näin?

Kummallista on ollut havaita se että ei edes sitä normaalia selittelyäkään, mitä ollaan saatu kuulla aina aika ajoin ei ole havaittavissa. Päin vastoin kyllä kaikesta pienestä on iloa pidetty ( hyvä niin ) mutta sitten kun on edessä sellainen asia mikä koskee j o k a i s t a pohjois-karjalaista niin hiljaa ollaan kuin huopatossutehtaasta.

Joku voisi todeta näille hallituspuolueiden kansanedustajille että eikö teitä hävetä?

Nähtävästi ei.

Eikä tämä asia koske pelkästään Pohjois-Karjalaa, kyllä tätä kylmää kyytiä saa kaikki muutkin alueet jotka ovat olleet ns. etunenässä tekemässä sote.

Näin esimerkiksi Päijät-Hämeessä asia koetaan.

Päijät-Häme on myös monin tavoin kehittänyt myös palvelutuotantoaan, esimerkiksi innovoimalla yhteisyritys Harjun terveyden sosiaali- ja terveyskeskuspalveluiden tuotantoon. Edistyksellisyydestä ei kuitenkaan palkita, vaan tuleva hyvinvointialue saa valtiolta vain vähemmän rahoitusta. Lisäksi henkilöstön palkkoja on jo yhdenmukaistettu pitkäjänteisesti omistajakuntien rahoilla – nyt osa hyvinvointialueista haluaa maksattaa tämän kokonaan valtiolla.

Kaiken tämän lisäksi hyvinvointialueiden rahoituksen määräytymistekijäksi ollaan palauttamassa jo kertaalleen tyrmättyä yliopistosairaalalisää. Lisä siirtää perusteetta pienempien hyvinvointialueiden rahoitusta suurille, yliopistosairaalan sisältäville alueille, joilla on jo muutenkin paremmat edellytykset selvitä jatkuvassa kustannuspaineessa. Hyvinvointialueuudistus on tarpeellinen, mutta sen pitäisi olla myös alueiden kannalta tasapuolinen. Rahoituksen osalta tasapuolisuus ei nyt toteudu.

Hyvinvointialueiden rahoituksen on perustuttava väestörakenteeseen ja sairastavuuteen ja sen määräytymisessä on huomioitava myös edelläkävijöiden tähän asti tekemä työ.

Kristiina Hämäläinen, aluehallituksen puheenjohtaja, Päijät-Hämeen hyvinvointialue

Kuitenkin alunalkujaan sote-uudistuksella oli tarkoitus turvata tasa-arvoinen ja yhtä hyvä hoito niin Ilomantsissa kuin Lauttasaaren terveysasemalla.

Eräs todella huolestuttava piirre on myös sekin että kun ei rahat riitä niin aletaan sitten tekemään niitä supistuksia.

Outokummun Seudun uutisessa 12.9.2022 ( linkki tilaajasisältöön ) todettiin hyvinvointijohtajan suulla näin

– Suuntana siinä on turvata isoimmille paikkakunnille laajat palvelut, ja tukea sieltä käsin pienempiä.

Jokainen voi sitten miettiä mitä tuo lause voi tarkoittaa kun katsoo omaa sijoittumistaan tälle kartalle.

https://www.siunsote.fi/organisaatio

Eli nyt jos koskaan on entistä tärkeämpää saada tämä sote-rahoitus siihen kuosiin että se kohtelee oikeasti tasa-arvoisesti myös meitä pohjois-karjalan asukkaita.


Vaalit on tulossa ja jokainen meistä tekee sen päätöksen äänestäessään että haluaako antaa äänensä betonilähiöiden kasvattamiselle vai rauhalliselle asumiselle pikkukaupungeissa ja kunnissa.

Koska jos nämä jokaista ihmistä koskettavat sote-palvelut viedään näihin suuriin keskuksiin niin silloin jossain vaiheessa tulee eteen se että huomaat itsekkin tuijottavasi tätä:

Sen sijaan kun voisit katsoa vaikka tällaista maisemaa.


Isommassa kuvassa sotea katsottuna.

On omalla tavallaan aivan käsittämätöntä että siinä suuressa hädässä ja hopussa joka ajoi tuota suurta sotea valmiiksi unohtui aikas iso osa realiteetteja. Esimerkkinä keksittiin uusia hoitajamitotuksia, tietäen että ei niitä hoitajia ole tarvittavaa määrää. jne. jne. jne.
Uniperille riitti kyllä miljardeja, mutta hoitajille ei saada palkkaa, ( ja olen edelleen ja maailman tappiin asti sitä mieltä että teho-osastolla ei lakkoilla ) niin eihän tässä ole mitään järkeä, ei sitten sitä vähääkään.

Ikävä tosiasia on se että Suomessa ei ole koskaan ollut terveydenhuolto tällaisessa tilassa ja täydellisessä syöksykierteessä, mitä nyt nykyisen hallituksen aikana.

Eikä tämä ole tullut yllätyksenä, taitaa olla se ”audin takapenkki” niin mukava paikka että sinne ei tavan immeisen huuto kuulu ja tummennetuista laseista näkyy vaan ruissalon kauniit maisemat.

Aika vain näyttää sen että saadaanko tätä korjattua vai ei.

Kannattaa muistaa huhtikuussa ketkä ovat vastuussa siitä, että näitä viimeisiä n. neljää vuotta ei ole käytetty jo silloin olemassaolevien ongelmien ratkaisuun, vaan on saatettu tämä maa sote(kin) osalta syöksykierteeseen.


Ota yhteyttä WhatsAppilla

Vastaa

Up ↑

%d bloggaajaa tykkää tästä: