Muutama sananen tietoliikenneyhteyksistä

Ihan näin alkuun voisi todeta että haistappa Elisa vai pitäisikö sanoa EliZa paska.
Jos joku miettii että mistä näinkin kriittinen suhtautuminen asiaan niin tässä päivänä muutamana posti kantoi tällaisen kirjeen.

Eli bye bye ainoa vakaasti toimiva internetyhteys tällä kulmalla Outokumpua.  

Meidänkin perheessä molemmat tekevät etätöitä ja minulla on vielä nämä striimaus ja muut kuvaus-jutut jotka nojaavat täysin vakaaseen ja nopeaan nettiin, nyt sitten jonkun Elizan idiootin päätöksellä viedään kohtuullisen iso osa leipää pois pöydästä.
Kiitos helvetisti, anteeksi kielenkäyttö mutta vaikka etätyöt jotenkin pystytään järjestämään niin nämä muut asiat tekevät neljänumeroisen loven palkkapussiin vuositasolla.
Jokainen voi miettiä omalle kohdalla miten mukavalta moinen tuntuisi. 

Vaan mennääpä nyt sitten ihan asiaan. 

Oletko koskaan miettinyt, siis ihan ajatuksen kanssa istunut alas ja pähkäillyt sitä miten tärkeätä toimiva netti on nyt ja etenkin tulevaisuudessa.  

Tietysti laskut voi maksaa sen pätkivän 4G:n varassa ja lukea facea tai pörrätä instassa, tms.
Mutta ongelmia alkaa tulemaan jo sitten jos haluat katsoa telkkaria, youtubea tai jotain suoratoistopalveluita.  

Varmasti jokainen varttuneenpi muistaa sen kun 4g tuli markkinoille ja sitä kehuttiin yhtä paljon kuin nyt tätä 5g:tä.
Ja olihan se mukava ja toimiva, jos sattui olemaan ensimmäisten joukossa ja kaistalla ei ollut ruuhkaa. Vaan entäs sitten kun aika kului ja liittymiä oli kaupattu enemmän kuin tolpassa oli tehoa.
Ei toimi kunnolla ei, nopeudet vaihtelee ja pätkimistä on tarjolla enemmän kuin laki sallii.
Asiakas on yleensa kahden aa:n asemassa ja ei saa minkäänlaista korvausta siitä että sopparit eivät pidä, jne, jne. 

Siis ihan haitarista koko homma. Sinä maksat jostain sellaisesta mikä toimii vain paperilla. 

Vaan entäs sitten se tulevaisuus? 

Entistä enemmän olisi mahdollista tehdä duunia kotoa käsin ja näillä polttoaineen hinnoilla se on alkaa jo houkuttamaan ihan jokaista jolle moinen mahdollisuus suodaan.
Palvelut siirtyvät kiihtyvällä vauhdilla verkkoon, enkä nyt tarkoita näitä poliisin lupapalveluita tai kelan palveluita, tms. 
Vaan sellaisia missä tarvitaan oikeasti nopeaa nettiä että es. videoyhteys lääkäriin onnistuu.
Eikä tämä ole mitää kuvittelua, sen verran syvällä olen ollut Siun Sotessa ja tulevassa hyvinvointialueessa että tiedän mitä sieltä on tulossa ja se on näitä etäpalveluita ( vaihtoehtona on tietysti se edullinen 100 km autoilu palvelun perässä ) 

Puhumattakaan siitä miten paljon ovat yleistymässä nämä omasta terveydentilasta dataa terveydenhuoltoon välittävät laitteet, es.
– Vanhusten ”turvanapit”
– Vanhusten kuvapuhelimet
– Uniapnean seuranta
Ja tämä juna ei pysähdy, uutta kehitellään koko ajan ja ne tulevat olemaan osa meidän tulevaisuutta haluttiinpa sitä tai ei.

Siinä asiassa ei meiltä kysytä mitään. 

Eikä auta unohtaa sitä että miten paljon es. opiskelu on siirtynyt etäkursseihin ja digitaalisiin oppimisympäristöihin, autokoulukin opastaa netin yli videonvälitteisesti ja nämä oli ennen koronaa jo käytössä.
Nythän ne on suorastaan räjähtäneet käsiin, on teamssia, vebinaaria ja vaikka mitä mitkä toimivat verkon yli. No roiku sitten noissa mukana pä, pä, pätkivällä mobiiliyhteydellä….
Siinä jää tv:nkin mainostamat kätevät videoyhteydet pankkipalveluihin hoitamatta jos ruudussa näkyy ”jäätyneitä” kuvia. 

Näin kolmattakymmentä vuotta tietoverkkojen toiminnan varassa leipänsä hankkinutta etätyöntekijää ihan hirvittää tämä vauhti kun verrataan siihen miten nuo verkkopalvelut laahaavat jäljessä ja joku 4 tai 5 g muka tekee ihmisen autuaaksi.
Sääli vaan että kaikki eivät asu sen tukiaseman äärellä. 

Mutta jos haluaa katsoa tulevaisuuteen ja pärjätä tässä kilpajuoksussa mukana niin sitä ei näillä nykyisillä yhteyksillä kyllä pysty tekemään kuin pieni osa es. meistä Outokumpulaisista ja se ei ole henkilöistä vaan yhteyksistä kiinni. 

On suorastaan käsittämätöntä että joku EliZan tapainen yritys voi yhdellä päätöksellään pistää alueen polvilleen kun ajatellaan sitä mitä nykyaika ja tulevaisuus vaatii. Eihän tästä ole kuin vuosikymmen puhuttu.

Näiden hyvien data-yhteyksien rooli kasvaa tunti tunnilta suuremmaksi kun katsotaan sitä että saadaanko tähän kaupunkiin uusia asukkaita tai yrityksiä. 

Jos meillä on toimivat, hyvät yhteydet niin silloin me pärjäämme siinä ”sielujen kilpailussa” mitä jatkossa tullaan entistä enemmän käymään asukkaista meidänkin alueen kuntien kesken. 

Tämä voi tuntua vielä utopialta joidenkin korvissa, mutta sitä se ei vain ole.

No mitä me sitten voidaan asian eteen tehdä? 
Tämä ei siis ole maksettu mainos, vaan ennemminkin iso hätähuuto sen perään että ollaanko me oikeasti riittävän kartalla siitä mitä tulevaisuus tuo tullessaan ja mitä se vaatii? 

Myö ollaan kuintenkin siinä tilanteessa että toimintavarmoja vaihtoehtoja on vain yksi ja senkin tulevaisuus riippuu siitä että haluaako Outokumpulaiset varmistaa itse sen että myö kestetään tässä kehityksen kelkassa mukana vai ei. 

Se satanen valokuituliittymästä ei ole todellakaan suuri satsaus siihen mitä sillä rahalla saa. Etenkin kun erään nimeltämainitsettoman firman ”tosi-sika-kova-kampanja-tarjous” valokuidusta on vaatimattomat 990€ 

Joten hyvät ihmiset, miettikää mikä on tilanne nyt, mitä se tulee olemaan vaikka viiden tai kymmenen vuoden kuluttua, menkää karelnetin ( https://www.karelnet.fi/outokummun-tilauslomake/ ) sivuille ja tilatkaa se valokuitu että päästään edes tässä asiassa tasapäiseen, tai ehkä vähän parempaan asemaan kuin naapurikunnat. 

Tämä on todella iso kuntapäättäjän huoli siitä miten myö Outokumpuna pärjätään jatkossa jos myö tössitään tämä tärkeä asia. 

Vastaa

Up ↑

%d bloggaajaa tykkää tästä: