NPS eli Net Promoter Score:n käyttö sotessa

Monellekko teille on tipahtanut puhelimeen kysely kun olette käyneet es. terveyskeskuksessa?

Minulle moinen on tipahtanut tässä vuoden sisällä lähes jokaisen käyntikerran jälkeen, eli koronarokotukset 1-3 ja influessa piikin jälkeen. Lääkäriä olen kerran nähnyt, mutta silloin ei kyselyä tullut.

Eli 4/5 kyseltiin tyytyväisyyttä ja halua suositella eteenpäin.

No Siun Soten sivulta löytyy tällainen kuva

Lainaan tässä Kari Korkiakosken blogia:

Lopuksi, puhutaanko tässä yhteydessä asiakkaasta vai potilaasta? Niin kauan kun teen vapaaehtoisia valintoja, olen asiakas. Mutta kun ambulanssi saapuu paikalle, olen potilaana. Tämä on myös hyvä huomioida mittaamisessa. Toiseksi, lääkärikeskusten NPS-tulokset eivät suoraan kerro lääkäreiden tasosta, vaan on hyvä tarkistaa miten mittaaminen tehdään. Kysytäänkö käynnin jälkeisessä mittauksessa potilaan halukkuutta suositella yritystä vai lääkäriä? Tämä vaikuttaa merkittävästi analyysiin ja johtamiseen.

https://karikko.wordpress.com/2017/02/06/sote-ja-asiakas/

Tässä onkin erittäin mielenkiintoinen lähestymiskulma asiaan.
No omalta kohdalta voin sanoa että 60% olen ollut potilas, 20% asiakas ja 20% ei huomioitu.

Nyt voidaankin miettiä sitä miten paikkansapitävä, tai ennemminkin voidaanko tuohon NPS arvoon luottaa ja kertooko se oikean totuuden vain sellaisen luvun mikä on mieleinen?

NPS:n käyttö asiakkaiden suhteen varmasti antaa oikeanlaisen tuloksen, mutta entäs potilaiden?

Siun Sote kertoo esimerkiksi rokotemääristä näin:

Rokotuskapasiteetin lisääminen on ollut iso urakka, mutta siinä on onnistuttu. Siun sote on pystynyt kaksinkertaistamaan rokotusmäärät. Esimerkiksi jouluviikolla (viikko 51) rokotteita pistettiin 12 218 rokotetta ja viikolla 52 rokotteita pistettiin 14 489. Rokotteista suurin osa oli kolmansia koronarokotuksia.

Tällä hetkellä 3. koronarokotuksen yli 70-vuotiaista on saanut 83 prosenttia ja 60–69-vuotiaista 50 prosenttia. Myös sairauden perusteella riskiryhmään kuuluvien yli 18-vuotiaden rokotukset ovat edenneet hyvää vauhtia.

– Alueellamme on rokotusten suhteen valveutuneita ja aktiivisia kansalaisia. On tärkeää saada rokotussuoja kattavaksi alueemme asukkaille. Toivon myös, että mahdollisimman moni käyttäisi tulevan lauantain rokotusmahdollisuuksia hyödykseen, Kivinen toteaa.

Ensi viikolla (viikko 2) koronarokotuksissa palataan niin sanottuun normaalirytmiin, kun suuri osa riskiryhmiin kuuluvista on saanut 3. koronarokotukset. Jatkossa viikossa annetaan noin 6 000 koronarokotetta.

https://www.siunsote.fi/ajankohtaista/-/asset_publisher/Pd3n5XvvikRz/content/id/16145117

Eli jos tämä kysely sataa muidenkin rokotettujen laariin samalla tavoin kuin mitä itselle ja niille tutuille keneltä olen asiaa kysellyt.
Niin melkoisen suuria määriä tälläistä kyselyä on ”potilaille” eli henkilöille jotka eivät voi hakea kyseistä palvelua vapaasti on kyllä lähetetty. Moniko lie vastannut?

Päivän polttama kysymys onkin se että onko näitä ”potilas” vastauksia käsitelty samalla tavalla kuin ”asiakas” vastauksia?

En ainakaan ole moista kuullut

Koska onhan se aivan eri asia jo sinulta kysytään rokotteen eli positiivisen potilaskokemuksen jälkeen sitä että suositteletko palvelua muille verrattuna sellaiseen palveluun minkä voit valita eli olla asiakkaana.
Näin esimerkkinä uskoisin että n. 99% niin korona- kuin influessarokotteen saaneista ihmisistä suosittelee palvelua, koska sen merkitys on todella suuri.

Mutta kertooko se koko soten palveluiden tilasta sitten mitään?

Se on vähän kuin vaaliteltalla antaa immeiselle ilmaisen makkaran niin harvempi niitä alkaa haukkumaan, jos kysyy että maistuiko? NPS 100%

Paljon on Siun Sotessa puhuttu tiedolla johtamisesta.
Tarkoittaako se tässä kohdin sellaista johtamista millä tiedetään saavutettavan erinomaiset tulokset, mittaustavan haasteista huolimatta tai juuri niitä hyödyntäen.

Tietysti voihan se olla että tuosta NPS-luvusta on poistettu nämä rokote- ja muut sitä selkeästi vääristävät tulokset, mutta olisihan se selkeyden ja rehellisyyden nimissä hyvä mainita tuolla.

Vaikka jotenkin epäilen että moista ei ole kyllä tapahtunut.

Jos joku tietää mikä on asian oikea laita, niin kommentoikaa. Jos ei voi julkisesti kommentoida niin minulle saa soittaa tai laittaa viestiä niin päivitellään artikkelia niin että halutessasi voit pysyä täysin anonyyminä.


Ota yhteyttä WhatsAppilla

Vastaa

Up ↑

%d bloggaajaa tykkää tästä: