Miltäs tilanne nyt näyttää?

Tässä kirjoituksessa ei oteta mitään kantaa siihen onko rajoitukset onnistuneita, onko niitä liikaa tai liian vähän, mitä rokotuksilla on merkitystä, tms. Niihin palataan vielä sitten myöhemmin. 

Tässä kohdin voi sitten todeta myös senkin että jos arvon lukija kuulut tähän surullisen kuuluisaan valomiekkaporukkaan joka menneenä viikonloppuna oli kovasti tapetilla niin klikkaa tätä linkkiä ja pysy siellä. 

Myö muut, järkeä käyttävät ihmiset voidaan sitten jatkaa tästä eteenpän. 

No nyt ollaan tätä korona nimistä suota kuokittu melkoisen, sanoisin ihan korvia myöten täyteen asti.

Onneksi aika iso osa on käynyt rokotuksen hakemassa ja senkin avustuksella nyt näyttää tuo tehohoidon tarve olevan jonkun verran laskussa, ja sitä kautta rajoituksia ollaan kovasti purkamassa. Hyvä niin. 

Mutta ollaanko me jo selvillä vesillä? Äärettömän vaikea sanoa, itse olen hieman skeptinen koska tartuntamäärät ovat edelleen isoja vaikka esimerkiksi Siun Sote ohjeistaa näin

Lievissä koronavirustartuntaan viittaavissa oireissa ei välttämättä tarvitse hakeutua terveydenhuollossa otettavaan koronatestiin. Kotitestin tekemistä suositellaan.

Vakavaan koronavirustaudin riskiryhmään kuuluvien, raskaana olevien, yli 18-vuotiaiden rokottamattomien sekä sosiaali- ja terveydenhuollon yksiköissä työskentelevien on edelleen hakeuduttava terveydenhuollossa otettavaan koronavirustestiin. Henkilöt, jotka eivät kuulu näihin ryhmiin, voivat tehdä halutessaan kotitestin.
Vaikka koronatestin tulos olisi negatiivinen, on hyvä välttää kontakteja toisiin niin kauan kuin oireet jatkuvat. ” ( linkki

Eli testausmäärät ovat romahtaneet, mutta tartuntamäärät eivät aivan samalla tasolla.
Tämä on kyllä helppo huomata tästä thl:n datasta saatavasta grafiikasta 

Mutta miltäs sitten näyttää tuo paljon puhuttu terveydenhoidon kuormitus? 

Tämä on ehkä se huolestuttavampi ”tilannekuva” koska osastolta on lyhkäsempi matka tehohoitoon kun kotisohvalta. Pitää vaan toivoa että käppyrät alkavat laskemaan ja ihan oikeasti päästää takaisin normaaliin, turvallisesti. 

Mutta yksi seikka tässä on mikä herättää huolta suuresti, enkä nyt puhu siitä että mitä tämä on vaikuttanut ihmisiin, jne.  Varmasti on ja paljon, ainakin omassa tuttavapiirissä käytännössä jokainen kiroaa tätä lähes yhtä paljon kuin itsekkin… 

Vaan se mitä bongasin täältä internetin ihmeellisestä maailmasta, minulla kun on tapana katsella näitä uutisia muualtakin kuin näistä ”oikean” tiedon lähteistä eli telegrammin keskusteluryhmistä 😀 😀 

Nyt sattui kohdalle lääkärilehti ja siellä sanottiin näin: 

Uusien tyypin 1 diabetes -diagnoosien määrä on huomattavasti lisääntynyt koronapandemian aikana, mutta syy tähän ei ole selvä. Diagnoosien määrän kasvusta on tietoja niin Saksasta, Yhdysvalloista kuin Helsingistäkin. 

– Hiljattain on julkaistu kaksi tutkimusta, Saksassa ja USA:ssa, joissa on osoitettu, että tyypin 1 diabeteksen esiintyvyys on selvässä nousussa vuonna 2021. On keskusteltu, johtuuko tämä koronapandemiasta, kertoo LT, lastentauteihin erikoistuva lääkäri Elina Hakonen Husista.

Hakonen on postdoc-tutkijana lapsuusiän diabetesta tutkivassa tutkimusryhmässä. 

Saksassa ja USA:ssa tehdyissä tutkimuksissa osoitettiin, että ilmaantuvuus on noussut huomattavasti aiemmasta ja siitä, mitä odotettiin. Kuitenkaan kummassakaan tutkimuksessa ei selvitetty, kuinka moni potilaista oli edeltävästi sairastanut koronavirusinfektion. Kamrath C ym. Diabetes Care 17.1.2022 ja Gottesmann B ym. JAMA Pediatr. 24.1.2022 .

– Suoraa yhteyttä diabeteksen puhkeamisen ja sairastetun COVID19-infektion välillä ei osoitettu, mutta ajallinen yhteys epidemiaan kylläkin, Hakonen kertoo. 

Saksalaisessa tutkimuksessa havaittiin, että tyypin 1 diabeteksen insidenssin huippu oli noin kolme kuukautta COVID-19-huipun jälkeen. 

Helsingissä kasvua 30 prosenttia

Hakonen on juuri tarkistanut uusien tyypin 1 diabetes -potilaiden määrän Husin rekisteristä, ja myös näissä luvuissa on havaittavissa nousua. Helsinkiläisillä lapsilla todettiin vuonna 2021 noin 30 prosenttia enemmän uusia tyypin 1 diabetes -tapauksia verrattuna vuosien 2017­–2020 keskiarvoon….
Linkki koko artikkeliin

Toivotaan että kunhan tarpeeksi dataa saadaan alle että tämä olisi vain ajallinen yhteys, mutta se on totuuden nimissä sanottava että näistä mahdollisista, sanoisiko liitännäissairauksia mitä korona voi tuoda tulleessaan meillä ei ole pienintäkään tietoa. 

Entäpä jos tuo onkin jotain muuta kuin sattumaa aikajanalla? Niin silloin nämä tietämättömyydestä ja varomattomuudesta seuraavat niin taloudelliset kuin inhimilliset kustannukset särkevät sen lasikaton mikä olisi ollut vältettävissä riittävällä varovaisuudella. 

Näitäkin asioita kannattaa miettiä. 

Vastaa

Up ↑

%d bloggaajaa tykkää tästä: