Valtuuston kokouksen satoa

Etäkokouksen antia, pätkiviä yhteyksiä, liikenteen meteliä autoilevilta valtuutetuilta että ei meinaa puheesta saada selvää ja tätä normi ”hauskaa”.

No onneksi varmaan seuraava kokous saadaan pitää normaalista salissa

Mielenkiintoinen keskustelu käytiin tuossa strategian kohdassa 2.
Missä ensin hyväksyttiin niinkin rohkea ja kova veto että Outokummusta tehdään kiusaamisvapaa kaupunki. Realistisesti onko se mahdollista? Sitä sopii miettiä, mutta nyt kuitenkin on tehty niitä rohkeita päätöksiä joita on perään kuulutettu.

Mutta sitten se kohta mikä jäi minua vähän vaivaamaan saman kohdan seuraava rivi piti sisällään tällaisen lauseen.

kehitämme ehkäiseviä mielenterveys ja päihdepalveluita

No tämä on hyvä asia, mutta kun katsotaan lakia ehkäisevän päihdetyön järjestämisestä niin siinä sanotaan pykälässä 5 näin:

Laki ehkäisevän päihdetyön järjestämisestä
5 §
Kunta huolehtii ehkäisevän päihdetyön tarpeen mukaisesta organisoinnista alueellaan ja nimeää ehkäisevän päihdetyön tehtävistä vastaavan toimielimen.
4) esittää ja edistää ehkäisevän päihdetyön toimia kunnan hallinnossa, erityisesti sosiaali- ja terveydenhuollossa, sivistys-, liikunta- ja nuorisotoimessa sekä elinkeinotoimessa;

Niin minä en sitä ymmärrä miksi se ehdotus siitä että tuota tehdään yhdessä Siun Soten ja hyvinvointialueen kanssa jäi sitten vaille kannatusta vaan se kuitattiin sillä että seuraavalla rivillä todetaan näin:

Vaikutamme hyvinvointialueen edustajiin mielenterveys- ja päihdetyön saatavuuden ja kohdentamisen parantamiseksi.

No tässä lauseessa on paljon hyvää, mutta kyllä siinä on myös ongelmiakin. Esimerkiksi se että voidaanko ”kohdentaminen” tulkita puuttumiseksi operatiiviseen toimintaan. Ei siellä alue- niinkuin kunnanvaltuustossa päätetä ”työvuoroja”, no tämä voi olla sitä pilkku ja viila osastoa mutta kuitenkin. Niin SS kuin HV-alue sen pitää toimia tasavertaisesti ja samalla tavoin koko maakunnan alueella. Tietysti voihan siellä valtuutettu tehdä aloitteita jotka menee organisaation käsittelyyn ja sitä kautta ehkä joskus ihan käytäntöönkin. jne.

Onko valtuutettuihin vaikuttaminen sitten riittävä keino kun katsotaan vaikka tuota lakia?

Sitten jos luetaan es. tuota STM:n Ehkäisevän päihdetyön toimintaohjelma
– Väliarviointi ja tehostettavat toimet vuoteen 2025 Raporttia niin ainakin sen pohjalta kyseessä on aivan jotain muuta kuin kunnan oma ponnistelu.

Toisaalta sanoohan sen jo maalaisjärkikin ja laki että tällaisessa asiassa yhteistyön pitää olla kohdillaan, kunnan ja soten välillä pitää tieto kulkea ja toimet olla yhteisessä linjassa.

Ei meillä ole vara rakentaa muuria kunnan ja soten välille vaan nämä asia pitää tehdä yhteistyössä ja hyvässä sellaisessa. Koska kyseessä on lastemme ja nuortemme tulevaisuuteen todella isosti liittyvä asia.

Mistäpä myö saadaan sitä tilasto- ja muuta tietoa mistä voidaan päätellä sitä mihin suuntaan tämän kylän toimia olisi hyvä painottaa.

Sitten voidaanhan asiaa katsoa myös puhtaasti resurssienkin kannalta. Kummalla on suuremmat hartiat, parempi tieto ja osaaminen. Kunnalla vai maakunnan kokoisella toimijalla jolla on ( ja tulee ) vielä omat sopimukset kolmannen sektorin toimijoiden kanssa.

Tässä kohdin mie haluan kysyä teiltä ammattilaisilta jotka toimitte mielenterveys- ja päihdeasioiden kanssa yhden kysymyksen?

Kumpi toimintamalli on teistä parempi, kunta yksin vain yhdessä maakunnallisen toimijan kanssa?


Minusta tuo yhteistyön lisääminen olisi ollut paikallaan, mutta niin kuin kokouksen kulusta voi katsoa olin yksin tämän mielipiteeni kanssa.


Toinen mielenkiintoinen asia oli se että miten vaikeata oli saada tuon jokaisessa seminaarissa esiin tullut erä- ja luontokeskuksen & särkiselän kehittäminen mukaan strategiaan. Se että heitin ajatusta että lisätään se tuonne luovien alojen yrittäjien ja kulttuuritoimijoiden kohtaan oli aika hasardi veto, mutta onneksi siihen nyt tuli sen verran kannatusta että saatiin sitten mielenkiintoisten puheenvuorojen jälkeen se omana laatikkonaan, kiitos Allin nopean kirjoituskyvyn lisättyä. Sitä minä vain vähän ihmettelen miten moni henkilö vieläkin sitä haluaa vähätellä tätä aluetta.

Jo pelkästään tämän keskustelun takia suosittelen kyllä katsomaan tuon tallenteen valtuuston kokouksesta. Laitan upotuksen kokoukseta tuohon loppuun.


Varmaan suurin osa muistaa sen kun pidettiin tuossa aluevaalien alla Pertun kanssa liveä ja siinä tuli esille tuo liikuntapassi vammaisille ja silloin luvattiin tehdä aloite sen pohjalta. No tänään se jätettiin ja toivotaan että se menee läpi silleen nopeasti, koska asia on todella tärkeä.


Valtuustoaloite 


31.1.2022 

Outokummun kaupunginvaltuustolle 

Puheenjohtaja Hanna Huttunen 

Ilmaisen liikuntapassin myöntäminen vammaisille 

Ehdotamme, että Outokummussa otetaan käyttöön ilmainen liikuntapassi kaupungissamme kirjoilla oleville vammaisille. 

Liikunnalla on suuri merkitys henkisen ja fyysisen terveyden ylläpitäjänä.Erityisen tärkeää tämä on vammaisilla henkilöillä, joista monet ovat vaarassa syrjäytyä; tämä aiheuttaa sairauksien ja vammojen pahenemista. Monilla vammaisilla liikuntaharrastuksen esteenä voivat olla taloudelliset syyt. 

Passin hakuvaiheessa vammaisuuden voi todistaa mm. Kelan myöntämän vammaiskortin avulla. 

Lisätietoja os. vammaiskortti.fi 

Kustannusvaikutukset eivät ole merkittäviä, hyödyt sen sijaan vammaisten elämän paranemisen myötä saattavat tuoda rahallisia säästöjä. 

Kunnioittaen 

Anna Partanen 

Kaupunginvaltuutettu (KD) 

Outokumpu 

Jari Turpeinen 

Kaupunginvaltuutettu (Sin) 

Outokumpu


Ja tässä alla on upotus tuosta valtuuston kokouksesta.


Ota yhteyttä WhatsAppilla

Vastaa

Up ↑

%d bloggaajaa tykkää tästä: