Korjattiin ISO vääryys.

Kirjoitin paikallislehteen vähän sote-kuvioista ja tänään oli sitten tämän valtuustokauden viimeinen Siun Soten valtuuston kokous.

Ihan mukavan mittainen päivä, 8.30 aloiteltiin ja pikkusta vaille 18:00 oli sitten viimeinen nuijan kopautus.

No en nyt suuremmin lähde sitä perkaamaan tässä vaiheessa, mutta tässä se minusta mielenkiintoisin nosto talousarviokirjasta. jota käsiteltiin esityslistan kohdassa 21.

kohdan 4.1 neljännen kappaleen ensimmäinen lause
Omistajien vuodelle 2022 asettama taloudellinen tavoite vaikeuttaa valtuuston hyväksymän palvelutuotantosuunnitelman toteuttamista ja aiheuttaa tarvetta palvelutuotantosuunnitelman päivittämiseen. Asia saatetaan vireille yhteistyössä kuntien kanssa.

Eli se kirjoituksessani maininnut palveluverkkosuunnitelman muokkaaminen onkin tarkoitus potkaista käyntiin jo ennen tuota mahdollisten hyvinvointialueiden tulemista.

Mielenkiintoista kyllä tuo ylläoleva lause on hyväksytty viime joulukuun valtuustossa talousarviokirjaan. Se kokous sattui muuten olemaan se ainoa mihin en ole pystynyt osallistumaan sitten vuodesta 2016.

Vaan enhän minä voinut jättää viimeisessä kokouksessa sellaista jalanjälkeä että olisin mahdollistamassa palveluiden leikkaamista.
Etenkin kun vuoden 2022 talousarvion raamista ei ole pidetty vielä minkäänlaisia keskusteluja.

No sitten tein tällaisen ehdotuksen.

Arvoisa puheenjohtaja ja valtuutetut

Tämä asia olisi pitänyt käsitellä jo aikaisemmin, mutta valitettavasti en päässyt kyseiseen kokoukseen niin otetaanpa asia keskusteluun nyt.

Talousarviokirjan kohdassa 4.1 neljännen kappaleen ensimmäinen lause on kirjattu näin.

Omistajien vuodelle 2022 asettama taloudellinen tavoite vaikeuttaa valtuuston hyväksymän palvelutuotantosuunnitelman toteuttamista ja aiheuttaa tarvetta palvelutuotantosuunnitelman päivittämiseen. Asia saatetaan vireille yhteistyössä kuntien kanssa.

Kuitenkin ymmärtääkseni vuoden 2022 talousarvioraamia ei ole vielä päätetty jolloin tämän lauseen olemassaololle en näe olevan perusteita ja ehdotakin sitä että kyseinen kohta poistetaan talousarviokirjasta.

No siitä ei juuri keskustelua tullut mutta lopputulos yllätti enemmän kuin paljon.

Se nimittäin meni yksimielisesti läpi

Kiitos kaikille. SUURI KIITOS KAIKILLE.

Enpähän olisi uskonut että reilun 700.000.000 €:n ja noin kahdeksan tuhannen työntekijän toimielimen talousarviokirjaan saan aikaiseksi muutoksen joka turvaa kuntien asemaa palvelujen järjestämisessä n.165.000 ihmiselle.

On melkoisen liikuttunut olo.

No miksi tämä on sitten niin tärkeätä?

Nyt saatiin loppumaan se säätäminen ja puhe siitä että palveluverkkoa voidaan alkaa purkamaan.
Se on ja pysyy ainakin tämän vuoden loppuun.

Toinen merkittävä asia on se että tuo kirjaus olisi mahdollistanut Siun Soten ja kuntien aloittaa nuo toimenpiteet ja kyllähän me tiedämme sen mitkä ovat es. Outokummun mahdollisuudet vaikuttaa suurempien jaloissa.

Kolmas ja myös todella tärkeä seikka on se että nyt jos halutaan palveluverkkoon muutoksia niin siitä on tehtävä uusi päätös, se asia on esiteltävä uudelle valtuustolle joka sitten tekee omat päätöksensä.
Jos tämä kirjaus olisi jäänyt voimaan niin pahimmassa tapauksessa uusi valtuusto olisi saanut todella merkittävän asian syliin es. tällaisilla saatesanoilla. ” Tämä on edellisen valtuuston tahtotila ja tätä on lähdetty sen mukaisesti valmistelemaan, eihän nyt voida sitä valmistelutyötä heittää hukkaan ”

Nyt mitään tällaista ei voi tapahtua.


Tässäpä tämä kirjoitus kokonaisuudessaan luettavan heille jotka eivät ole vielä lehden ääreen päässeet. 

Puhetta riittää, mutta entäs konkreettiset toimet? 

Otetaanpa esimerkiksi se viime valtuustossa puhuttanut röntgen meidän uuteen terveyskeskukseen. Tässä, tosin kuin joissain some-keskustelujen aiheissa niin tässä on ihan oikea tarve takana ja perusteetkin. Enää puuttuu vain se että Siun Sote noudattaisi omia päätöksiään.

Otetaanpa hieman iso kuvaa aluksi.

Tulevan Soten rahoitus perustuu pääasiassa vuoden -22 euroihin, eli mitä vähemmän annamme rahaa sotelle sen pienemmällä summalla sen hyvintointialueen valtionrahoitus jatkossa toteutuu. 

Kaikkihan sen ymmärtävät mitä tämä tarkoittaa.

Siun Sote on jo opettanut sen mitä tällainen yhdistelmä tulee tekemään reuna-alueiden palveluille.

Samalla on muistettava sellainenkin tosiasia että jos hyvinvointialueet toteutuvat niin silloin tuo palveluverkkosuunnitelma muuttuu täysin arvottomaksi heti kun tuo himmeli on pystyssä. 

Uudet hyvinvointialueet ja sinne valitut valtuutetut tekevät päätökset ihan oman mielensä mukaan ja se on varmaa että palveluverkko tulee olemaan yksi ensimmäisistä isoista asioista mitä he joutuvat käsittelemään. 

Pitää muistaa Outokummun edustus tulevalla hyvinvointialueella ei tule nykyisestään kasvamaan.
Päinvastoin, jokainen vaalimatematiikkaa yhtään ymmärtävä tajuaa mikä meidän reuna-alueiden asema tulee olemaan.


Siun Sotessa on sentään leikkuri Joensuulaisten valtuutettujen määrälle, tätä ei hyvinvointialueelle tule.

Ainoa tapa jolla me voimme saada sen röntgeniin on se että ne henkilöt jotka edustavat meitä niin omistajaohjausneuvotteluissa kuin kunnanjohtajien tapaamisessa  saavat valvottua Outokummun etua niin me saamme rtg-palvelut.

Nykyinen palveluverkkosuunnitelma antaa siihen yksiselitteisesti mahdollisuuden. 

Jos tässä ei onnistuta niin pelkään pahoin että silloin voidaan kyllä heittää hyvästit sille palvelulle.

Aikaa ei nimittäin ole paljoa, koska kun terveysaseman piirrustukset lähtevät täältä eteenpäin niin kello on pykälässä.

Onneksi sentään saadaan uusi terveysasema ja muut palvelut siellä kyllä kestävät, toistaiseksi.

Se että tämä tapahtuu vaalien alla on enemmän kuin ikävä asia, koska valitettavasti Outokummussakaan ei totuudella ole edes wc-paperin arvoa, kun tietyt tahot kaivavat itselleen kannatusta mitä ihmeellisimmillä väitteillä tehdyistä päätöksistä. 

Jari Turpeinen, SIN 

Muokattu 11.6.2021 klo. 21.10 ( lisätty kokouksen pöytäkirja )

2021190

Ota yhteyttä WhatsAppilla

Vastaa

Up ↑

%d bloggaajaa tykkää tästä: