Hei, nyt jaetaan rahaa ja rutkasti.

Talous- ja tulevaisuus työryhmän pöytäkirjasta napattua.

Entäpäs jos otettaisiin järki käteen ja mietittäisiin hieman.
Onko mitään järkeä lähteä remontoimaan epäkäytännöllisiä tiloja isolla rahalla, kun kuitenkin rakenteellisiin ongelmiin voipi olla mahdotonta saada sellaista ratkaisua että ne kestäisivät kymmeniä vuosia?

Minusta ei. Onneksi tuossa pöytäkirjassa puhutaan myös uudisrakennuksista.

Nyt kun tuosta päätöksestä, joka minusta on hieman harhaanjohtava termi kun kyseessä ole päätösvaltainen toimielin, voidaan vetää sellainen johtopäätös että neuvottelut pörriäisen kanssa tuosta keskustan koulun tilanteesta ovat sitten menneet metsään ja kovasti. Sääli sinällään, rautaa olisi pitänyt takoa silloin kun se on kuumana niin mene ja tiedä tätä tilannetta ei olisi tullut vastaan.

Vaan entäpä jos puretaan se homerakentamisen muistomerkki ja rakennutetaan siihen se palveluasumisen yksikkö ja terveyskeskus samalle tontille.

Mie oon melkoisen paljon kiertänyt Siun Soten luottamushenkilönä ympäri Pohjois-Karjalaa erillaisissa toimipisteissä ja samalla kuullut paljon palautetta ja erillaisia näkökulmia siitä minkälainen nykyaikaisen terveyskeskuksen pitäisi olla.

Meidän vanha terveyskeskus ei ole sitä, se on rakennusaikansa helmi.

Pöytäkirjassa puhutaan palveluasumisen yksiköstä, siinä ei ole ole määritelty sitä minkälaisen asumisen tasoa ko. yksikkö tarjoaisi. No jokainen sen tietää että mitä lähemmäksi kalkkiviivoja tullaan sen enemmän jokainen meistä tulee tarvitsemaan hoitoa ja huolenpitoa.
Niin silloinhan se että terveyskeskus ja asumisyksikkö ovat samalla tontilla, tai jopa samassa kiinteistössä tuo lisää turvaa siihen että tarvittavaa hoitoa on saatavilla nopeasti, ilman taksi/ambulanssikyytejä ja vaikkapa lääkärinkierrot eivät tapahtuisi Teams:n välityksellä niin kuin nykyisin on tapana.

Kaikista muista synergiaeduista voisi kirjoittaa vaikka pienen novellin jos haluaisi, mutta niitä voi jokainen mielessään miettiä.

Puhumattakaan siitä miten paljon turvallisuuden tunnetta tuollainen järjestely toisi niin asukkaalle kuin heidän omaisilleen. Tästä asiasta olen saanut aivan liian paljon palautetta.  

Enkä jaksa uskoa sitäkään että uudet, nykyaikaiset, toimivat ja enenkaikkea terveet tilat ainakaan vaikeuttaisi henkilökunnan rekrytointia tai kasvattaisi sairaslomapäiviä. Nämäkin ovat merkittäviä asioita, hoitipa sen soten tulevaisuudessa mikä tahansa taho.

Eikä tuota parempaa sijaintia taida tästä maakunnasta löytyä.

Mitä tuohon paloaseman korjaukseen tulee, niin Outokumpu on melkoisen korkealla siinä listassa missä näitä remonttikohteita on listattu ja se on saatava kuntoon mahdollisimman nopeasti, koska paloasema on kuin terveyskeskus, karrikoiden voidaan sanoa että niin kauan kuin se on olemassa siellä on immeisiä jotka tekevät sitä äärettömän tärkeää työtä meidän kaikkien eteen.
Vaan jos seinä häviää niin loppuu se palveluiden saaminenkin, ainakin niin helposti. 

Enkä tiedä tuosta karrikoinnistakaan, koska kun Outokummusta riistettiin koronatestaus pois, niin saatujen tietojen mukaan tuo kyllä näkyy testausmäärissä negatiivisesti. Vaikka ohjeistus painottaa entistä enemmän ja herkemmin testeihin hakeutumiseen.

Kaupungintalon remontti, hmm. tuosta olisi kyllä enemmän kuin mielenkiintoista saada nähdä mitä tuolla rahalla oikein meinataan tehdä.

Sitten tuossa on noita infrakohteita. Mie en oikein ymmärrä sitä miksi ne on haluttu tähän tuoda, nuohan kuuluisi normaalin investointisuunnitelman sisään.

Mutta se mikä minua ihmetytti on se siinä että mikä tästä puuttui?

Samalla se kyllä asettaa tämän kahvikerhon ammattitaidon melkoisen mielenkiintoiseen valoon.

Lähdetäänpä kuntalain ensimmäisestä pykälästä, mistä löytyy tällainen teksti

” Kunta edistää asukkaidensa hyvinvointia ja alueensa elinvoimaa sekä järjestää asukkailleen palvelut taloudellisesti, sosiaalisesti ja ympäristöllisesti kestävällä tavalla. ”

Sitten kun katsotaan 14.10.2019 ( linkki ) ollutta hallituksen kokousta. Niin siellä sanotaan pykälässä 159 näin. 

” 2. perustaa talous- ja tulevaisuustyöryhmän, jonka tehtävänä on talouden tasapainottamiseen liittyvien toiminnallisten ratkaisujen hakeminen. ”

Taloustilanne on tuosta muuttunut melkoisesti, mutta tehtäväpä ei.

Niin missä on kaikki hyvinvointi-alueen alaiset toimenpiteet?

Täysulkoistettuun soteen liittyviä toimenpiteitä on esitetty, kaupunkkirakenteen alla olevia toimenpiteitä on esitetty, mutta hyvinvointi, siis se asia mikä on mainittu kuntalain ensimmäisessä pykälässäkin on jätetty ulos.
Tietysti sote-kiinteistöt ovat oikein katsottuna hyvinvointia edistäviä, mutta melkoisen kapea on katsantakanta, kerran tämä siihen jää.

Kummallista, sanon minä.

Samoin kuin se että rahastoinnista, määristä, kohteista, tulojen käyttötarkoituksesta ei myöskään mainita sanallakaan vaikka tätä kokonaisuutta on jo ko. ryhmä kolmessa kokouksessaan käsitellyt.

Ihan näin pienenä vinkkinä talousihmiseltä, talousihimisille sinne ryhmään. Järkevällä tavalla toimimalla myös rahastoimalla voidaan saada halutessaan apua näihinkin asioihin.
Mutta älkää nyt  ainakaan kuntavalien takia pantatko näitä tietoja.

Mielenkiinnolla jään odottamaan että mitä tuolta seuraavaksi on tulossa.

Toivottavasti ei mene kovinkaan kauaa aikaa siihen kun työhuoneen ikkunan laidasta pääsee katsomaan kun kaivurit alkaa purkamaan tuota homekoulua ja sinne alkaa rakentumaan uusi hyvinvointi-, asumispalvelukeskus.

Tässäpä vielä kopio tuosta pöytäkirjasta.

202128

Ota yhteyttä WhatsAppilla

Comments are closed.

Up ↑

%d bloggaajaa tykkää tästä: