Lue tai kuuntele: Kunnille rahaa, mutta mistä?

Ja niin kuin podcastin henkeen kuuluu, tämä teksti on kässärin pohja joten puhuttu sana ei vain voi vaan on joissain kohdin tästä poikkeava eli kannattaa kuunnella.
Muistathan että voit kuunnella ja tilata podcastin näin aluksi näiltä tarjoajilta Apple podcast ( linkki ), Stitcher ( linkki ), Spotify ( linkki ) Näyttäähän tuo levinneen aika moneen muuhunkin, mutta nuo ylläolevat toimivat varmimmin.

Luinpa tässä mielenkiintoisen artikkelin hesarista ( https://www.hs.fi/kotimaa/art-2000007731338.html ) missä käytiin läpi tätä hallituksen melkoisen löyhää talouspolitiikkaa kun puhutaa korona kompensaatioista kunnille.

”Minna Punakallio – Avustukset olivat kaikkinensa kolme miljardia, ja kuntatalouteen on tullut suurin piirtein 2,5 miljardin menetykset. Kyllähän siinä on pientä ylikompensaatiota.”

Ei minulla mitään sitä vastaan ole että kunnat saavat rahaa, mutta se että kun puhutaan korona rahasta, siis avustuksesta tämän epidemian hoitamiseen ja samalla kuitenkin jaetaan rahaa ilman minkäänlaista velvoitetta kertoa että mihin sitä ollaan käytetty niin ollaan taas vähän väärillä jäljillä.

Sillä rahalla kun näin karrikoiden voidaan rakentaa vaikka uusi komia kunnantalo ja mitään väärää ei olla tehty, vaikka koronan kanssa sillä on yhtä paljon tekemistä kuin totuudella qanonin väen puheissa.

Kyseessä ei ole mitenkään pienet pienet summat vaan n. puolet siitä kolmesta miljardista mitä kunnille on annettu.

No onneksi jollain polla säteillyt sen verran että kuluvalle vuodelle budjetissa varatuista 2,44 miljardista on 1,66 miljardia valtionavustuksina.

” Se tarkoittaa, että tuki jaetaan toteutuneita kustannuksia vastaan ja kuntien on erikseen haettava avustuksia. Valtionavustusten käyttöä valvotaan, ja siitä tulee raportoida.”

Eli tuo summa menee siihen mihin se on oikeasti tarkoitettu.

Voisi muuten äkkiselleen kuvitella että kun näitä viimevuoden päätöksiä on tehty niin jokinlainen ketunhäntä on ollut päättäjillä kainalossa.
Koska ei tuollaisella avustajanäärällä varustettu hallitus ja rakkikoiran tavoin trumputtuva oppositio ei ole halunnut asiasta juurikaan metakkaa pitää. 

Saas nähdä miten tuo näkyy kuntavaalikentällä, varmasti kuntien pelastajia riittää.
Onhan tässä saatu kuulla vuosi toisensa perään että ”seuraava vuosi on haasteellinen ja sitä seuraava on sitten aivan kauhea” 

Onneksi meillä, outokummussa on nyt talous parhaimmassa kunnossa mitä koko kunnan historian aikana. 

Vaan miltäs tämä meidän tilanne näyttää, silleen tarkmemmin.

Sikäli kun tämä marraskuinen HS:n juttu on paikkansapitävä ( https://www.hs.fi/politiikka/art-2000007624676.html ) niin Outokumpu on saanut  koronatukia kaikenkaikkiaan 1.573.986 €

Joulukuisen kaupunginhallituksen pöytäkirjan pykälän 198 kohdalta löytyy tällainen lause

” Päätös lisää Outokummun kaupungin valtionosuuksia vuonna 2020 yh- teensä 767 013 euroa ja maksetaan kaupungille joulukuun valtionosuustili- tysten yhteydessä. ”

Ihan kelvollinen summa, eihän siinä mitä. Kyllä meillä ihan jokaiselle sentille on käyttöä.

No ainahan se ns. kolikon toinen puoli kiinnostaa melkoisesti eli mitkähän lie ovat olleet ne oikeat kulut mitä koronasta on aiheutunut kunnalle?

No miksi tämä on tärkeää? No vaikka siksi että marraskuun talousraportin ennusteen mukaan, se on viimeisin mikä on saatavilla niin kaupunki olisi tekemässä tuollaiset 80.000 € voittoa.

Jos kulut olisivat vaikka näin hatusta heitettynä 500.000 € niin silloinhan tuohon hesarin juttuun nojaten me oltaisiin tehty miinusta sellainen miljoona kun koronatuki ja -kulut on kompensoitu pois.

Tämä tarkoittaisi käytännössä sitä että energian osan myynnillä saadut tulot ( edellyttäen että kaikki sijoitetaan ) pitäisi sijoittaa niin että niistä saataisiin noin 3% tuotto jolloin tulosta tulisi sieltä sen verran että päästäisiin
n. nolla tulokseen kaupungin suhteen ja juustohöylä voitaisiin pistää takaisin kaappiin.

Mutta nämä laskelmat ovat vain esimerkkilaskelmia koska kaikkia lukuja ei ole saatettu valtuutettujen tietoon.
Jolloin voi puhua vain yleisestä toimintamekanismista ja ennen kaikkea siitä että miten tämä talous saataisiin mahdollisimman tasapainoiseen tilanteeseen ilman että pääomia lähdetään syömään. 

Toivottavasti tuosta saadaan se erittely noista kuluista, mitä toivottu on niin päästään paremmin kiinni euroihin. 

Vaan se on ikävä asia kun katsotaan ihan koko Suomen kuvaa eli
jos tätä meininkiä jatketaan kovin kauaa niin kyllähän tästä saadaan sellainen velkataakka aikaiseksi että siinä riittää maksamista sukupolvilta toisille ja pitkään.

Ja mitenkäs se on aikaisemmin mennyt, kun valtion talous on saatu sakkaamaan.

Kunnathan ne laskun ovat maksaneet, tai siis maksattaneet kuntalaisilla. Tavalla tai toisella.

Ja kaikki tämä on yhden pandemian aikaansaannosta, mitäs sitten tehdään kun tulee seuraava?

Jokatapauksessa tämä pitäisi saada nyt kuriin tavalla tai toisella.

Kun katsoo tuota keskustelua es. rokotteista niin siellä ihan pokerilla väitetään että rokotuksen ottajan dna muuttuu totaalisesti sen jälkeen ja kaikkea muuta sanoisinko mielenkiintoisia väitteitä. Sääli ettei noita 4g siruja ole saatu rokotteeseen mahtumaan, se kun helpottaisi näitä kuuluvuusongelmia melkoisesti.

Tietysti tällaisten kommenttien esittäjille voisi joku ikävä ihminen toivoa että muutosta todellakin tapahtuisi, en nyt kehtaa tässä Leskisen Juicen Actionia lainata mutta kuitenkin.

Pitää muistaa myös sellainen asia että mitä nopeammin tämä tauti on saatu tavalla tai toisella rauhoittumaan niin sitä nopeammin myös päästään purkamaan rajoituksia. Jos rajoituksia ei todellakaan saada ajettua alas niin tätä maata tulee koettelemaan sellainen konkurssiaalto mitä ei edes 90-luvulla jouduttu kokemaan.

Eli jos et välitä omasta terveydestä, läheisten terveydestä, tai muiden ihmisten terveydestä puhumattakaan paikallisista ravintoloista tai muista pienistä yrityksistä jotka roikkuvat veitsen terällä konkurssin uhatessa.

Älä missään tapauksessa, tämä on suora lainaus fb-keskustelusta laita ” rättii  tai lummpuu ” suun eteen, tai pidä huolta turvaväleistä, noudata tarvittaessa karanteenimääräyksistä ja ylipäänsä mistään muusta ohjeesta millä tämä tauti saadaan hiljenemään. 

Eli ei tässä nyt ole kyse pelkästään siitä riittääkö tehohoidon paikat, tosin jos tähän ei saada ryhtiä ja toimintaa niin tulevaisuuden kuva löytyy länsinaapurista.

Jokainen jolla on aivot edes jotakuinkin oikealla korkeudella maanpinnasta ymmärtää merkityksen terveydelle ja terveydenhuollolle.
Siitä on kirjoitettu niin paljon, joten jääkööt se sitten toiseen kertaan.

Mutta se että mm. korona ja nämä muut haasteet sote-kentällä ovat aiheuttaneet melkoista liikehdintää työntekijöissä on asia mihin pitäisi oikeasti puuttua.

Sääli vaan että hallitusta ei asia oikeasti kiinnosta, näyttää olevan sama malli mitä työllisyydenhoidon suhteen eli kaikki konkreettiset toimenpiteet ja edes vakavamielinen keskustelu on heivattu kivasti kuntavaalien jälkeen.

Missä vastuullisuus luuraa kysympähän vaan?

Tosin ei tuo oppositionkaan asema näytä kovin vahvalta, toimenpiteet ovat enemmän puskasta huutelua ja yhden asian takana rankuttamista.

Se että Orpo peesaa presidenttiä rokotusten saatavuudesta ja rokottamisen hitaudesta on askel oikeaan suuntaan.

Mutta muuten aika keveillä eväillä ollaan liikenteessä, niin kuin eräs eräs Itä-Suomalainen kansanedustaja kovin kovasti piti meteliä hoitajien palkkaukseta, vaati korotuksita, tms. Yleisönosastokirjoituksessaan, mutta  oman kuntansa hallituksessa tai valtuustossa sitten on ollut toinen ääni kellossa. Tai siis ei ole ollut mitään ääntä muualla kuin facebookissa.

Vaan näin saadaan luotua se myyvä kuva ilman että tarvitsisi vaivautua tekemään mitään konkreettista asian eteen.  

– Standing In The Window –
VINCENT GROSS

Ota yhteyttä WhatsAppilla

Comments are closed.

Up ↑

%d bloggaajaa tykkää tästä: