Talousarviovaltuuston satoa.

Tänään oli sitten talousarviovaltuusto Teams:n välityksellä. No minä en ole mikään maailman suurin etäkokousten ystävä koska kyllä ne tavallaan jäävät kylmiksi verrattuna siihen kun ollaan ihan oikeina ihmisinä paikanpäällä.

No onneksi tuota spiritismistä istuntoa ei kovinkaan paljon tarvinnut harrastaa. 

Mutta muuten saatiin kyllä ihan mukavasti asioita eteenpäin ja oli kyllä positiivista huomata se että ainakin osaan niitä älyttömiä leikkauksia es. aamu-uinnit saatiin takaisin.

No nyt on rehellisesti sanottuna takki sen verran tyhjä että on parempi palata Facebook-liven muodossa tuohon mitä meidän talousarviokirja pitää sisällään ja minkälaisia muutoksia tänään saatiin aikaiseksi. Tosin se milloin tämä tapahtuu on hieman hämärän peitossa, minusta riippumattomista syistä.

Tässä on ollut ”hienoista” vääntöä nettiyhteyden tarjoajan kanssa ja tietynlainen erävoitto on plakkarissa, nyt vain odotellaan uutta modeemia että saataisiin tänne toimiva ja pätkimätön yhteys.
On nimittäin melkoisen haasteellista pitää suoraa lähetystä yllä jos kokoajan saa olla varpaillaan siitä että milloin menee lähetys poikki ja yhteyden palauttamiseen menee 5-10 minuuttia. Sillä tässä on ollut vähän hiljaista näiden suorien lähteysten suhteen. 

Vaan ettei menisi ihan ohi aiheesta niin, tässäpä on meidän ryhmäpuhe.

Arvoisa  puheenjohtaja, valtuutetut, virkamiehet, yleisö ja median edustajat.

Käsissämme oleva vuoden 2021 talousarvio ja etenkin sen loppusumma näyttää paljon positiivisemmalta kuin se tilanne missä oltiin vielä vuosi taakseppäin.

Valtuustoryhmämme tammikuussa jättämän aloitteen maaliin saattaminen on turvannut Outokummun kaupungin tulevaisuuden pitkäksi aikaa eteenpäin.

Tässä kohdin on hyvä paikka kiittää kaikkia valtuutettuja ja virkahenkilöitä jotka ymmärsivät sen miten merkittävästä asiasta oli kyse, kun ajatellaan uuden taloudellisesti terveen ja ihmisläheisen Outokummun rakentamista.

Tässä työssä tarvitsemme jokaisen vastuullista panosta uskaltaa toimia talousarviossa asettamiemme arvojen mukaisesti.
Valitettavasti haasteita, joihin meidän on vastattava on melkoisesti. Päällimmäisena voisi mainita vaikka väestön vähenemisen, huoltosuhteen muutokset ja työllisyystilanteen.

Samalla on kuitenkin muistettava että parantunut taloustilanne tuo mukanaan aivan toisenlaisen vastuun mihin viime vuosina on totuttu, niin kuin eräs henkilö sanoi ”niukkuutta on helpompi jakaa kuin vaurautta”

Niin siltä pohjalta nämä suunnitelmat jotka kaupunginhallituksessa ovat tulleet esille mm. Neljännesmiljoonan määrärahalisäys palkkatuki-työllistykseen tai 25.000€  jäähileaseman perustamiseen ovat kyllä ko. Palveluita käyttäville varmasti positiivinen asia, mutta vaikuttavuuden etukäteisarviointi jää puuttumaan ja silloin kuin sitä ei ole selkeästi tuotu esiin niin toteutuman arviointi tilinpäätäshetkellä on vaikeaa tai mahdotonta.
Jolloin emme pysty toimimaan strategiamme mukaisesti.

Ennemmin olisimme toivoneet että esimerkisi Kyykerin kentän kunnossapitoon olisi osoitettu sen verran euroja että toiminta olisi voinut jatkua ennallaan ilman talkoolaisia. Joille suuri kiitos.
Terveyden ja hyvinvoinnin edistäminen kun on tuolla ihan kuntalaissakin mainittu.

Toivottavasti vältymme suuremmalta huutokaupalta tätä kirjaa käsitellessä, poliittisten irtopisteiden haaliminen ei saisi mennä vastuullisen päätöksenteon sekä valmistelun edelle, vaikka vaalit ovatkin tulossa.
Ei sillä etteikö se olisi helppo tapa luoda mieleistään julkikuvaa, vaan siksi että meillä on vastuu päätöksistä jotka vaikuttavat jokaisen Outokumpulaisen  elämään.

Yksi suurimmista haasteista tulevalle vuodelle on talousarviokirjan kohdassa 3.3 mainittu ”Kaupunkikonsernin aktiivinen edunvalvonta”

Kaupunkimme yksiselitteisesti suurin haaste tässä tulee olemaan se että pystymme pitämään Siun Soten palvelut edes nykyisellä tasolla, vaikka omistajaohjaus-kahvikerho suosittikin yksimielisesti palveluverkon auki repimistä jonka Siun Soten valtuusto hyväksyi äänestämisen jälkeen, joten kaupunginjohtajan esittämälle huolelle on valitettavasti perusteita olemassa.

Jos palveluiden saatavuus ja taso laskee niin olemme epäonnistuneet karkeasti tässä jokaisen kuntalaisen kannalta tärkeimmässä edunvalvonta-asiassa. Jonka merkitys Outokummun veto- kuin pitovoimalle on todella merkittävä.

Muuten tässä vaiheessa ryhmäpuheenvuoroja suurin osa asioista on ainakin kertaalleen sanottu niin tässähän pääsee näppärästi hyppäämään muutamien asioiden yli.

Haluaisimme kuitenkin kiinnittää huomiota siihen että vuosi taakseppäin matkakumpua käsitellessä annettiin ymmärtää että hotellin käyttöasteen pitää olla 33% ( nyt 26,5 % )  että yritys pääsee tulostavoitteeseen. No Osavuosikatsaukset, virheellisinen käyttöasteineen ovat näyttäneet että kuluva vuosi ei tule toteutumaan kiitos koronaepidemian edes sinne päinkään ja kuitenkin nyt tulevalle vuodelle on laadittu sellainen talousarvio jossa ei huomioida mitenkään sitä että kyseinen epidemia ei näytä minkäänlaisia laantumisen merkkejä ainakaan Pohjois-Karjalassa.
Hyvän hallinnon periaatteiden mukaan olisi ollut suotavaa että asiat olisivat valmistelut varovaisuuden periaatteen mukaisesti. Talousarviomuutokset parempaan suuntaan ovat paljon mieluisempia kuin negatiiviseen suuntaan tehtävät muutokset.

Vesihuoltolaitoksen taseyksikkö on laadittu taloudellisesti kannattavaksi, tietysti tässä tilanteessa voisi jopa hieman ajatella taksojen tarkistamista alaspäin, ei mitään mahdotonta, mutta jos halutaan etsiä keinoja millä helpotetaan Outokumpulaisten asujien maksutaakkaa niin tällaisen piiloveron laskeminen olisi yksi, mielestämme hyvä toimenpide.

Mutta kaiken kaikkiaan talousarvio on valmisteltu hyvin, kiitos virkahenkilöille siitä. Pitää vain toivoa että korona ei tulisi kovinkaan pahasti aiheuttamaan muutoksia. Tässä kohdin pitää esittää kiitokset kaikille Outokumpulaisille jotka ovat jaksaneet toimia vastuullisesti tässä ikävässä tilanteessa.

Investointiosaan olisimme toivoneet hieman suurempaa panostusta katuvalojen kunnostukseen, valitettavasti jopa keskustan alueilla on aika paljon sellaisia katuja missä vallaistus on enemmän tai vähemmän retuperällä.

Samalla toivoisimme että meille avattaisiin sitä että mitä valtuustosalin AV-järjestelmän 35.000€ investointi pitää sisällään sekä tietysti myös arviota siitä miten suureksi on arvioitu käyttäjämäärä tuolle 25.000 €:n hintaiselle jäähileasemalle.

Valtuustoryhmämme haluaa kiittää kaikkia niitä tahoja joiden kanssa on saanut tehdä hyvä henkistä ja rakentavaa yhteistyötä ja meidän on helppo yhtyä aikaisempien puhujien kiitoksiin.

Toivotamme oikein hyvää, sinistä, rauhallista ja tervettä joulua kaikille. Sekä parempaa uutta-vuotta.

Kiitos. 

Täältä löytyy tallenne kokouksesta, valitettavasti googlen palvelut kaatuivat vähän ennen kokouksen alkua, mutta suurin osa onneksi tuli näkymiin.

 

Ota yhteyttä WhatsAppilla

Comments are closed.

Up ↑

%d bloggaajaa tykkää tästä: