Lue tai kuuntele: Puhutaanpa hieman veroprosentista

Ja niin kuin podcastin henkeen kuuluu, tämä teksti on kässärin pohja joten puhuttu sana ei vain voi vaan on joissain kohdin tästä poikkeava eli kannattaa kuunnella.
Muistathan että voit kuunnella ja tilata podcastin näin aluksi näiltä tarjoajilta Apple podcast ( linkki ), Stitcher ( linkki ), Spotify ( linkki ) Näyttäähän tuo levinneen aika moneen muuhunkin, mutta nuo ylläolevat toimivat varmimmin.


Tulevaan valtuustoon on tulossa mm. sellainen asia kuin veroprosentista päättäminen.
Eikä varmaan ole yllätys että tämä on herättänyt jokinlaisia tunteita niin suuntaa jos toiseen.
Minä värkkäsin tuollaisen kyselyn <linkki> asian tiimoilta ja tähän mennessä vastauksia on tullut näin: 

Ei suurin osa on sitä mieltä että me voidaan luopua tästä Pohjois-Karjalan suurimman verottajan tittelistä mikä on mielestäni ihan kannatettava asia.

Mikäli kaikki vielä muistaa niin Outokummun kaupungin
taloudellinen tilannehan < linkki > muuttui aika radikaalisti. 

No ei se tietenkää tarkoita että rahaa pitäisi alkaa lapioimaan kaikkeen mahdolliseen, mutta se antaa ensikerran tällä vuosituhannella mahdollisuuden siihen että me voimme alkaa suunnittelemaan tulevaisuutta entistä enemmän kuntalaisten eikä ”konkurssin pelko” takapuolessa. 

No mitä tämä es. 0,25% alennus sitten vaikuttaa käytännössä?
Taloudellisesti se tekee n. 200.000€ / vuosi lovea kaupungin kassaan tämän hetkisellä väestörakenteella. Eli sellaiset pikkuisen reilut 0,2% kauppasummasta.

No tuohan ei ole ”paha” summa.

Mutta kun katsotaan asiaa pidemmällä tähtäimellä niin vaikka vuosikymmenen ajanjaksolla niin päästää jo lukuun kaksi miljoonaa, tosin jos väkilukua ei saada nousemaan niin silloinhan summa jää kyllä jonkinverran pienemmäksi. Tämä siis vuosikymmenen aikana.

No se tiedetään jo ihan tuon valtuustoseminaarin pohjalta että joillekkin on tuo summa liikaa, ymmärrän kyllä että ajatus luopumisesta voi olla haasteellista mutta mitään perusteita siihen ei ole etenkin kun samalla on heitelty ilmaan kaikenlaista lahjakorteista lähtien.

No minä en ota kantaa tuohon suuremmin kuin toteamalla että näyttää olevan helpompi jakaa niukkuutta kuin varakkutta.

Mutta jospa hieman ajatellaan.
Outokummun taloustilanne on ollut, sanoisinko haastava.
Tässä kohdin on muuten todettava että odotan enemmän kuin mielenkiinnolla sitä että miten tulevat äänestämään tässä vero-asiassa ne jotka eivät halunneet koko kaupan toteutuvan ja ovat esittäneet huolensa että kauppa ei poistanut mitään ongelmia. Saas nähdä onko heidän helpompi jakaa sitä muiden hankkimaa hyvää vai ei.

No eiväthän ne haasteet mihinkään ole poistuneet, tosin nyt niihin voidaan saada ratkaisua.

No pelataanpa nyt sitten sitä jos peliä.

Tähän mennessä OE on tilittänyt palttiarallaa 0,5 – 1 M€ vuodesta ja omistajan halukkuudesta riippuen kaupungille ( se on taasen aiheuttanut melkoista taksojen nostoa, es. 2019 tehtiin ”Suomen ennätys” eli 14% siirtoihintoihin lisää että saa kaupunki haluamansa, jos nyt muistan oikein ).

Nyt tulee sitten se jos.

Eli entäpä jos sijoitetaan es. 40.000.000 € ja oletetaan tuotoksi tuollainen turvallisen 3,5 % niin sehän tekeekin tuottoa sellaiset 1,4 M€ vuodessa ( no tässä kohdin voidaan tietysti puhua siitä että onko tuo tuotto realistinen, no on se. Esimerkiksi Keva pärjäsi melkolailla paremmin, kannattaa tutustua tästä linkistä heidän tiedotteeseen.

Tällaisella skenaariolla me saataisiin n. kaksinkertainen määrä tuloja ja silti parikymppiä, siis miljoonaa jäisi ”pelivaraa”.

No tämä on vain yksi vaihtoehto, mutta se kertoo sen että kun pelataan riittävän isoilla summilla niin silloin pienemmälläkin tuotolla tulee merkittäviä summia rahaa. Eikä tietenkään auta unohtaa sitä että mehän saamme jatkossakin sen kolmanneksi OE:n omistajilleen maksettavasta osingosta.

Eli oletetaanpa vaikka niin että kunhan OE:lle saadaan uusi hallitus pystyyn ja he alkavat sitten tekemään sitä mitä heille kuuluukin eli johtamaan yritystä ja pitäytyvät osingon suhteen pienemmissä summissa, sanotaano vaikka 600.000 € / vuosi.
No tuossa tapauksessa tuo kolmasosa riittäisi hyvin kattamaan ne tulonmenetykset mitä veron laskemisesta koituisi.
Eikä kenenkään tarvitsisi pahoittaa mieltää sen suhteen että oltaisiin syömässä pääomaa pois tällaiseen asiaan.

No toinen suuri ja etenkin meitä koskeva asia on tuo sote.
Onneksi nyt on kuulunut jopa tuolta betonikaltereiden takaakin sellaista viestiä että se todellakin voisi toteutua. No lähes parinkymmenen vuoden jumppaamisen ( on muuten ärsyttävä trendisana tuo jumppaaminen ) jälkeen se olisi kyllä aika toteutua.
En tiedä miten moni on käynyt perehtymässä tuolla soteuudistus.fi sivulla oleviin rahoituslaskelmiin.

No peilataanpa tätäkin siihen miten eurot eläisivät jos veroja lasketaan tuo 0,25% ja viimeisimmät eli 13.10.2020 laskelmat jäisivät pysyviksi.

Eli tuo sininen viiva on kumulatiivinen vaikutus ja nuo punaisen sävyiset palkit kuvastavat sitä kompensaation määrää vuosittain mitä verotuloissa menettäisimme.
Eli tämä soten rahoitusmalli kohtelee meitä niin hyvin että vuonna 2027 me voisimme laskea veroja 0,44%

Tämän takia minusta on tullut kohtuullisen kova ison-soten kannattaja.

Tietysti jokuhan nyt miettii sitä että miten paljon tuo tekisi omassa kukkarossa. No eihän sillä kivitaloja rakenneta, mutta kyllä sillä jokusen kassin ruokaa kotia jokainen veroja maksava saisi kannettua.
Kokonaan toinen kysymys on sitten se miten tätä asiaa kompensoidaan niille reilulle tuhannelle Outokumpulaiselle jotka eivät maksa veroja ollenkaan, siihen otetaan hyviä ajatuksia vastaan.

No sitten joku alkaa tietysti puhumaan vaaleista ja veronalennuksista samassa lauseesa, no puhettahan maailmaan mahtuu. Mutta jos juuri on saatu lähes yksimielisesti kymmenien ja kymmenien miljoonien eurojen kauppa kaupungille, niin ihanko vakavasti joku lähtisi tekemään 0,25% ( jonka vaikutus on n. parisataa tuhatta euroa ) veron laskusta vaaliasetta?
Aina pitäs yrittää huomioida asioiden mittasuhteet ja niiden nollien määrä siinä luvun ja pilkun välissä. Joten sanonta ”pieniä ovat silakat joulukaloiksi” pitää tässä kutinsa enemmän kuin hyvin.

Vaan kaikenkaikkiaan tältä pohjalta on helppo lähteä kannattamaan tai tarvittaessa esittämään tuota maltillista veroprosentin laskua.

Kuitenkin Outokumpu on tehnyt historiansa suurimmat kaupat jolla talous on korjattu, niin jospa me siinä samalla sen verran käytetään järkeä että hoidetaan itsemme yhden ”häpeälistan” kärkipaikalta pois.
Minusta on aika antaa jonkun muun kunnan olla se jonka nimi mainitaan kun puhutaan maakunnan kovimmasta veroprosentista.

Ja siinä samallahan sitten saataisiin katsottua sellainenkin asia mitä en itse usko ( toivon luonnollisesti olevani väärässä ) mutta mistä on näiden viimeisten kahdeksan vuoden aikana saanut kuulla kymmeniä ja kymmeniä puheenvuoroja niin monen valtuutetun suusta.
Eli kun meillä on maakunnan suurin veroprosentti niin tänne ei muuta immeiset eikä yritykset.

Comments are closed.

Up ↑

%d bloggaajaa tykkää tästä: