Erään aloitteen tarina

Vuonna 2019 tai itseasiassa jo aika paljon aikaisemminkin alkoi tämä Outokumummun talouslukujen ”punaisen vilkkuvalon” taajuus alkoi kääntymään vilkkumisen sijaan jatkuvan palamisen puolelle ja jostain syystä halukkuutta tehdä niitä korjaavia toimenpiteitä ei ollut kuin ”käytäväkeskusteluissa” joidenkin immeisten kanssa.

Niin sanotusti viimeinen niitti, tai korsi joka katkaisi kamelin selän oli 2019 soten kaatuminen joka ei todellakaan tullut yllätyksenä mutta meillä se aiheutti sen että SiunSoten kanssa aloitettu tanssi jatkuu, ja siinä humpassa Outokumpu ei todellakaan ole viejän paikalla.
Päin vastoin meiltä vain viedään joko rahat tai palvelut tai sitten molempia.

No jokainen joka on lukenut blogiani, katsonut videoitani, seurannut podcasteja tai suoria lähetyksiä kyllä tietää mikä huoli tästä talouden tilasta ja tulevaisuuden näkyvistä on ollut.

Jotain pitää tehdä, ettei kaupunkimme oikeasti ole sillä tiellä että meidät liitetään johonkin toiseen, suurempaan kuntaan.

Tässä kohdin on pakko sanoa että että puhe vapaaehtoisesta kuntaliitoksesta on pelkkää paskan jauhantaa, kyllä siinä vapaaehtoisuus on kaukana jos oman kunnan rahoitusvajeen takia joutuu etsimään niitä ”isompia harteita” kun ei vain pystytä pitämään kuntaa pystyssä.
Se on kuulkaa ihan yksi ja perhanan sama saneleeko liitoksen merkit valtiovarainministeriön salkkumiehet vai kunnanhallitus.

Jälkimmäisessä tapauksessa voidaan sitten yrittää valehdella kuntalaisille ja omille äänestäjille sitä miten paljon parempi sopimus näin saatiin.

Niin tässäpä sitä syytä oli miettiä ihan aikuisten oikeasti että mitä ihmettä tässä tilanteessa pitää tehdä.
Ei auta unohtaa että ei se pieni porukka mikä haikaili 2015 meitä Joensuun kainaloon ole mihinkään hävinnyt, päinvastoin hyö vaan ovat olleet lähes hiljaa.

Ja saatte kuule uskoa että sitä asiaa mietittiin ja hartaasti.
Kuntalaki toisessa kädessä, tilinpäätökset toisessa ja ruudulla taulukkolaskelmassa läpi käytiin juustohöylästä – halkaisukoneeseen erillaisia ajatuksia, mitää rajoja ei ollut. 

Ehkä yksi lennokkaimmista ajatuksista oli se että perustettaan oma perusterveydenhuollon yritys joka olisi hoitanut Outokummun tarpeen ajatuksena niin että ”tuoreet” ammattilaiset saavat hyvää oppia kokeneen henkilön kanssa, jne. Siinä samalla oltaisiin voitu myydä palveluita muille kunnille, hieman samoin mitä nyt Siun Sote tekee ( linkki )
Tietysti omasta kunnan palveluistahan ei välttämättä olisi sopivilla in- ja outhouse säädöillä olisi aivan sitä kalleinta hintaa tarvinnut laskuttaa, jolloin säästöt olisi tulleet sitä kautta ja tulos ”ulkopuolisella” myynnillä.
Mutta loppujenlopuksi tuo olisi ollut mahdollinen, mutta todella monimukainen ja ennen kaikkea aikaa vievä vaihtoehto talouden parantamiseksi. 

No siinä se aika kului ja päästiin sitten viimevuoden marraskuun valtuustoon missä kokeiltiin ”kepillä jäätä” ja äänestettiin veroprosentista, no siinä ei paljon yllätyksille sijaa jäänyt tosin se että vasemmistokaan ei lähtenyt tuohon mukaan hieman hymyilytti. 

Mutta oltiin siis siinä tilanteessa että käytännössä mitään ei haluta leikata, ne latujen talvikunnossapidon karsimiset ovat enemmän halua näyttää kuin mitään konkreettisia toimenpiteitä meidän talouden pelastamiseksi. Samalla tulo-puoli on sakannut todella kovasti. 

Se että tämä asia on ollut näkyvissä koko valtuustokauden ei jostain syystä ole saanut mitää pientä purpatusta suurempaa aikaiseksi. Kaikki tiedot ennusteiden pohjaksi on olemassa ja kyllä virkahenkilöt ovat ne myös meille kertoneet. 

Tässä on muistettava myös se että otetaan nyt vaikka tämä siun sote.
Me olemme nyt käytönmukaisessa laskutuksessa no jos meidän käyttö nousee vaikka vajaat kaksi prosenttia niin se tekee sellaisen puolenmiljoonan euron laskun, puhumattakaan siitä että siun sote on ollut jatkuvasti alibudjetoitu alijäämää tekevä kuntayhtymä.

Onneksi nyt on tapahtumassa se mitä kuluvan vuoden talousarviovaltuustossa viime joulukuussa kuulutin perään, eli kuluvan vuoden tilinpäätökseen on tulossa pakollisena varauksen kirjaus Siun Soten alijäämien kattamisesta.

Tarkempi kohta, jos ei ala suoraan on 1:52:50

Tosin tässä tilanteessa Siun Soten perusrahoitustakin on nostettava että se pystyy huolehtimaan lakisääteisistä tehtävistä.
Tähän kun listätään se että Outokummun ikärakenne sekä se ikävä tosiasia että kyllä nuo sote kulut vaan tuppaavat kasvamaan sitä myöten mitä ikää alkaa karttumaan niin haasteita riittää.
Eikä sitä yhtään helpota se että meillä on vuosi vuodelta vähemmän ja vähemmän niitä henkilöitä joiden verovaroilla kunnan ja sote-palvelut kustannetaan. Puhumattakaan kaikista muista haasteita mitä meillä on edessä.

No tämä ei ole ihan vielä meidän sylissä, mutta jos katsotaan kalenteriin 5-10 vuotta eteenpäin niin sitten onkin aivan toinen ääni kellossa.

Vaan eihän nämä asiat pitäisi kenellekään minkäänlaisena yllätyksenä tulla, kyllä niistä on niin paljon puhuttu.

Jotain pitää silti tehdä mikäli halutaan pitää Outokumpu hengissä ja elossa vielä vuosikymmen lopullakin,

No olihan meillä ollut käsittelyssä tämä aloitteeksi muotoutunut asiakin, mutta se oltiin siirretty suosiolla sivummaksi, itse asiassa siitä puhuttiin lempinimellä ”poliittinen itsemurha”. 

Mutta tilanteen ollessa tämä, niin kuitenkin pitihän se asia selvittää.  Positiivisena asiana oli se että minulla oli vielä tuon 2016 vuoden selvitystyön pohjalta kohtuullinen määrä nimiä ja numeroita puhelimessa mistä saattoi kysellä tämän päivän tilannetta. 

Nyt pitää muistaa että se vuonna 2016 tarjottu hinta koko energiayhtiön myymisestä oli jotain huonon huumorin ja tragedian välillä.
Esimerkiksi 31.5.2016 maakuntalehden sivulla A5 olleessa jutussa kirjoitettiin silloisten ostajaehdokkaiden suusta tällainen kommentti:

”Mutta kuinka pienet ja kaukaiset yhtiöt saapuivat tänne kaupoille
– Luimme lehdestä että nyt myydään hyvää halvalla- ”

No ”tikulla silmän, joka vanhoja muistaa” vai mitenkäs se sanonta meni mitä jotkut haluavat kovasti toistella.
Mutta se, mitä sain kuulla hintakehityksestä ja tämän hetken arvioista pisti kyllä rattaat pyörimään.

Asiantuntijoiden palaute oli yhteneväinen, eli nyt jos koskaan on paras aika myydä, hinnat ovat nousseet vakaasti ja ns. aallonharjalla mentiin.
Voisi jopa puhua siitä että nyt saa jopa jonkinlaista ylihintaa.

Se mistä sitten tuli hieman hajontaa oli se että kannattaako myydä kaikki vai pelkästään osa ja se minkä kokoinen osa kannattaa myydä. 

Meillehän se oli itsestään selvää että kokonaan emme ole yritystä myymässä, vaikka se olisikin todennäköisesti taloudellisesti paras vaihtoehto, niin Outokumpulaiset eivät ole valmiita siihen.
Päädyimme sitten siihen että laitetaan aloitteeseen vähemmistöosuuden myynti sekä mahdollisuus siihen että kuntalaiset saavat ostaa osakkeita. 

Tiesimme kyllä jo tässä vaiheessa tietyt riskit, ei siis sitä paskamyrskyä mihin palataan myöhemmin vaan siihen toimintaan mitä monesti yrityskauppojen yhteydessä tapahtuu, sanottaisiinko sitä vaikka lainojen uudelleen järjestelyksi.

Tämä tarkoittaa käytännössä sitä että ostava osapuoli järjestelee asiat niin että kauppahintaa vastaava summa näkyy yrityksen veloissa.

Tästähän seuraa se että jos tällainen järjestely tehdään niin silloin kun kunta omistaa yli puolet niin kyseessä on tytäryhtiö jonka velat on kirjattava konsernivelkoihin ihan kuin minkä tahansa tytäryhtiön.
Meidän tapauksessa se tarkoittaa sitä että vaikka Outokumpu saisi reippaasti rahaa niin silloin myöskin velka kasvaisi ja meidän tapauksessa taitaisi nuo kriisikuntakriteerit paukkua pitkäksi ja pahasti. 

Toisin sanoen tuo prosenttiluku ei ollut missään vaiheessa sellainen seikka mihin oltaisiin itsemme kahlittu, vaan kokonaisuus ja eurot ovat se asia mikä ratkaisee. 

Niinpä sitten jätimme aloitteen ja siinähän kävi sitten juuri niin kuin ajattelimmekin. 

Paskamyrsky alkoi ennen kuin kerkesin kotia ja sitä on jatkunut sitten näihin päiviin asti. 

Esimerkkiä palautteesta, joka on jo nyt poistettu facebookista

Se on sinällään mielenkiintoista että kenelläkään, siis ei k e n e l l ä k ä ä n valtuutetuista ei ollut sanaakaan sanottavana kun valtuusto aloitetta jätettiin ja se luettiin kokouksen päätteeksi.

Tarkempi kohta, jos ei ala suoraan on 1:06:43

Sen jälkeen sitten byrokratia otti aloitteen rattaisiin, asia alkoi mennä eteenpäin ja virkahenkilöt ja muut osalliset pääsivät tekemään työtään. 

Asian tiimoilta pidettiin myös valtuustoryhmien pj:den palavereja johon osallistuivat kaikki valtuustoryhmät, eli tieto siitä missä mennään on ollut tasapuolisesti saatavilla.

Niin jos tällaiset palaverit eivät ole lukijalle tuttuja niin läpi kirjoitetun historian on aina tarpeen vaatiessa on istuttu alas ja keskusteltu tulevaisuuden näkymistä ja edessä olevista asioista.
Se on sanottava että päätöksiä tuolla ei tehdä, enemmänkin se on tuollaista ajatusten vaihtoa.

Sitten päästiin kesäkuun loppuun milloin hallitus käsitteli tämän pykälän.

2020527-12

Tässä vaiheessa kun alettiin olemaan ns. tiedon äärellä niin luonnollisesti tuli nämä vaitiolosopparit allekirjoitettavaksi.
Koska sitten käsiteltiin jo sellaisia asioita mihin lakien laatijat ovat omat rajoitteet laittaneet.

Tässä kohdin on hyvä muistaa että tämä vuosikausia kestänyt Kittilän jupakka alkoi salassapidettävän tiedon vuodosta, eli voitte vain uskoa että nämä asiat ovat olleet enemmän kuin suurennuslasin alla viimeisten vuosien aikana.

Nyt siis oltiin siinä tilanteessa että puhuttiin jo jonkin verran tarkemmin kuin ”karkeista arvioita” siitä miten paljon Outokummun kaupunki saisi euroja.  Edelleen pitää painottaa sitä että kaikki valtuustoryhmät olivat tietoisia siitä missä mennään ja mitkä ovat seuraavat askeleet. 

No sitten päästiinkin tuohon syys-, lokakuun vaihteeseen milloin sitten eräiden harkintakyky petti ja sopimukset lensivät roskakoriin oikein komeasti. 

Outokummun epävirallisessa fb-ryhmässä alkoi keskustelu

No jokaisellahan on vapaus sanoa mielipiteensä juuri niin kuin itse haluaa. 

Mutta onko oikein että kyseinen henkilö joka on ollut mukana valmistelussa koko ajan ja on mm. Kaupunginhallituksen toimessaan enemmän kuin tietoinen siitä mitä on tehty ja missä ollaan menossa ja millä aikataululla ollaan etenemässä kirjoittaa tällaista. 

Luulisi lukutaitoisen ( uskon että kansanedustajaksi päästäkseen pitää osata lukea ) ihmisen osaavan vaikka tavata se valtuustoaloite minkä jätimme. Tietysti eihän se estä vääntämästä asioita oman maailmankaikkeuden mukaiseksi jolloin saadaan aikaiseksi tällaisia valheita.

Ja jotta tällaiset vääristellyt mielipiteet saadaan pysymään vallassa niin tällainen keskusteluhan on käytävä juuri ja ainoastaan facebookissa. No miksi voi joku kysyä?

No tietysti siksi että silloin kirjoittaja voi itse määritellä sen kuka pääsee kirjoitusta näkemään ja kommentoimaan. 

No jos joku ei ole asiaa sisäistänyt niin tuolla fb:n asetuksissa on sellainen mielenkiintoinen asetus kuin estäminen, sinne kun nappaa riittävästi väkeä niin olo on kuin Pohjois-Korean hallitsijalla, ei tarvii lukea yhtään sellaista kommenttia mikä olisi oman mielen vastainen. Tosin jotain kautta voi kirjoitukset levitä niiden estettyjenkin silmiin, mutta eivätpähän pääse vastaamaan tai kyseenalaistamaan mitään. 

Kätevää, eikö totta. Todellista demokratiaa alá perussuomalaiset. 

Puhumattakaan niistä kommenteista jotka jo lähentelivät sitä rajaa että joko virkavallan olisi syytä niihin puuttua ” kädestä pitäen ” ja ”saunan taakse” jne.

Tai näin siis saimme lukea 8.10 olleessa paikallislehden yleisönosastokirjoituksesta, joka oli minusta enemmän kuin hyvin kirjoitettu. 

Onneksi tuo show ja suoli24:n kirjoitukset sitten hävisivät historian siipien havinaan melkoisen ripeästi erään maanantain jälkeen. Tuli tuon jälkimmäisen kohdalla ihan mieleen että olikohan ihan tarkoituksella tiettyjen paskanpuhujien avaukset yritetty saada painettua riittävän syvälle että niitä ei ”suuri yleisö” löytäisi.

Mene ja tiedä. 

No onneksi tuo totuuden vastaisiin tietoihin perustuva kohu ei levinnyt suuremmaksi, koska siitä olisi voinut pahimmillaan tulla sellainen ”ongelma” joka olisi vaikeuttanut Outokummun neuvotteluasemaa ja sitä kautta mene ja tiedä jopa hintaa laskeva vaikutus.

Olisi enemmän kuin mielenkiintoista kuulla, näiden valheita levittävien tahojen näkemys siihen miten Outokummun taloutta pitäisi hoitaa, mistä niitä tuloja olisi oikein saatu. Tosin sitähän tässä on odotettu vuosikausia, vaan hiljaista on ollut.

Sitten tuli se päivä kun asia meni kaupunginhallitukseen ja siitä sitten valtuustoon.
Joskus tuo sattumakin on mukavasti mukana, eli jos jonkun kokouksen pöytäkirjantarkastajana haluaisin olla niin tämän ja näinhän siinä sitten kävikin.

Jos jotain pitää tässä projektissa kritisoida niin minusta tuossa hallituksen ja valtuuston esityslistalla olisi voinut olla kyllä suoraan se ”yritysjärjestelyn” tilalla se mitä oltiin tekemässä. Siinä ei olisi lakikirjan yli kävelty ainakaan minun mielestä.

No nyt sitten tämä aloite on tullut maaliin, ei aivan siinä muodossa mitä esitimme mutta se että saamme tästä kaupasta tuon 83,6 miljoonaa ( velaton hinta ) euroa joista 34 % tulee osakkeina ja jopa yli 60 miljoonaa rahana ( ylen uutinen ), eli saman verran mitä Outokummun energia olisi tulouttanut seuraavan 60 vuoden aikana tai muutaman vuoden verotulot tai saman verran mitä neljän Kummun koulun rakentaminen olisi maksanut.
Outokummun Seudun uutinen aiheesta

Olen niin monesti sanonut että joskus on aika ostaa ja joskus myydä, no uskallan sanoa sen että nyt jos koskaan Outokummun ajoitus osui nappiin.
Nelisen vuotta taaksepäin se ei todellakaan sitä ollut. 

Tässä on kuitenkin kyseessä niin iso summa rahaa että sen määrän ymmärtäminen on enemmän kuin vaikeaa. Ihan pienenä pikanttina laskutoimituksena voi sanoa että jos henkilön palkka on 3.500 € /kk niin ”vaatimattomat” 1.500 vuotta menisi tuon tienaamiseen.

No joku sitten varmasti alkaa puhumaan siitä mikä on tämän vuoden talousarvion sivulle 13 kirjattu.

”Yhtiön toiminta-ajatuksena on turvata kohtuuhintainen ja laadukas sähkö- verkko- ja kaukolämpöpalvelu Outokummussa sekä tarjota kilpailukykyisiä
sähköenergiatuotteita ja -palveluja Outokummussa ja koko Suomen alueella.”

No miten tässä on sitten onnistuttu viime vuosina? 

( https://www.is.fi/taloussanomat/art-2000006668980.html )

Ei olla kaukana Suomen top-10 listalta ja eräs huomion arvoinen asia on myös se että vuosien 2016-2019 aikana ( siis silloin kun kaupungin talous sitä vaati ) niin nousua on ollut niin paljon että ollaankin 75 yhtiön vertailun viidenneksi korkeammalla sijalla.
Meidän hinnat on nousseet enemmän kuin paljon parjatulla Carunalla.

Eli tarviiko tuohon nyt enempää kommentoida, mielestäni ei.


Mitäpä tämä tarkoittaa sitten meidän kotikaupungille Outokummulle?


No emme ole enää se Pohjois-Karjalan taloustilaston häntäpään hävijäjä, vaan meillä on mahdollisuus kehittää tätä kaupunkia. Tietysti tolkku pitää päässä pitää, ei sellaista summaa ole mitä hölmöilemällä saada hävitettyä #matkailu.

Tähän kun lisätään nuo maakuntaliiton ajatukset ( linkki ) joista voisin jopa sen uskoa että GTK:n kohdalla saattaisi hyvinkin homma mennä maaliin niin mietitään sitä mitä se voisi aiheuttaa.

Hittolainen meillä on taloudellisesti hyvässä tilanteessa oleva kaupunki, johon tehdään investointeja ja suunnitellaan uusia.
Meillä on tolkuttaman edullisia asuntoja, äärettömän hyvät harrastusmahdollisuudet ja nyt varaa pitää niitä yllä.
Uusi koulu, hyvät opiskelumahdollisuudet Riveria ja etenkin lukio joka saa olla uniikissa ympäristössä.

Niin jos näistä lähtökohdista ei saada positiivista kehitystä aikaiseksi niin mistä sitten?

Onneksi valtuustossa oli ”paria vaille kaikki” vastuulliset päättäjät jotka halusivat antaa Outokummulle ja Outokumpulaiselle mahdollisuuden.

Kokouksen lopuksi valtuustossa jätetiin toimenpidealoite.
Siinä otimme yhteisesti kantaa siihen kuinka näitä tuloja kannattaisi käyttää niin että niistä saataisiin mahdollisimman suuri hyöty kuntalaisille.

Tämän aloitteen allekirjoitti yhtä valtuustoryhmää lukuunottamatta kaikki valtuustossa edustetut ryhmät, jokainen voi miettiä mielessään että ketkä eivät olleet tämän takana. Kunhan pöytäkirja tulee julkiseksi niin sietä löytyy vastaus tähän kysymykseen 🙂

Tähän lopuksi on sanottava suuret kiitokset kaikille heille jotka kunnioittivat puhuttuja sanoja ja sopimuksia, sekä vielä suuremmat kiitokset heille jotka tekivät lähes vuoden enemmän kuin paljon kovaa työtä sen eteen että tämä aloite saatiin maaliin. 

Kiitos ja kumarrus.

Kaupungin tiedotustilaisuus löytyy tästä.

Lopussa oli vielä allekirjoittaneelle suuri yllätys, kiitos Outokummun kaupungille muistamisesta.

 

Ota yhteyttä WhatsAppilla

One thought on “Erään aloitteen tarina

  1. Paluuviite: Totuus kuuluu sinulle

Comments are closed.

Up ↑

%d bloggaajaa tykkää tästä: