Lue tai kuuntele: Analyysi: Matkakumpu 1 – 8 / 2020

Ja niin kuin podcastin henkeen kuuluu, tämä teksti on kässärin pohja joten puhuttu sana ei vain voi vaan on joissain kohdin tästä poikkeava eli kannattaa kuunnella.
Muistathan että voit kuunnella ja tilata podcastin näin aluksi näiltä tarjoajilta Apple podcast ( linkki ), Stitcher ( linkki ), Spotify ( linkki ) Näyttäähän tuo levinneen aika moneen muuhunkin, mutta nuo ylläolevat toimivat varmimmin.

No nythän on tullut tuo kaupungin osavuosikatsaus luettavaksi ( linkki ) niin onkin hyvä aika paneutua siihen hieman tarkemmin. 

Tällä kertaa otetaan tuo meidän turhuuden ylistys, eli matkakumpu tarkempaan syyniin. 

Nyt pitää jo tässä vaiheessa pahoitella sitä että tuossa talous-osuudessa pelataan melkoista numeroleikkiä, eli jos joku asia menee ohi, niin kuuntele tai lue se uudelleen. 

Valitettavasti vaan tällaista monimutkaista asiaa ei pidä lähteä yksinkertaistamaan liikaa.
Tai siis voihan sen tehdä, mutta jos sinulla ei ole tarjota, faktaa, lukuja, perusteita taustalle niin silloin se puhe on sitten samalla tasolla kuin erään nimeltä mainitsemattoman poliittisen ryhmittymän puheet joista melkoisen iso osa ei kestä minkäänlaista kriittistä tarkastelua ja ne perustuvat vain mielipiteisiin.

K=kävijät

Lähdetäänpä ensin tuosta kävijämäärästä.
Tässä kohdin täytyy muistaa pari asiaa.
Ensinnäkin, kotimaanmatkailu ei ole koskaan ollut sellaisessa buustissa mitä tänä kesänä, ennätyksiä on rikottu käytännössä joka paikassa.

Kautta on jatkettu pitkälle elokuuhun sellaisissakin paikoissa missä ei yleensä ole kävijöitä sitten heinäkuun jälkeen juurikaan ollut.
Jokainen meistä on näihin juttuihin törmännyt pitkin loppukesää.
Erään Pohjois-Karjalaisen kunnan johtaja harmitteli sitä että majoituskapasiteetti ei vain riittänyt kaikille halukkaille majoittujille.

Tietysti on muistettava myös se että alkukesän oli osa paikoista kiinni.

Okun kaivos oli suljettuna 17.3 – 22.6 välisen ajan.
No siltä ajalta kun luottamushenkilöille vielä luovutettiin pyynnöstä kuukausittaiset kävijämäärät niin normaalivuonna tuona aikana kävi n. viidesosa vuoden kävijöistä, kun taas heinä – elokuun aikana mentiin parhaimmillaan lähelle 70%:ia.

Oma veikkaus, perustuen yleiseen hypetykseen ja ”kyliltä” kuulleisiin puheisiin oli luokkaa pitää kolmosella tai ehkä jopa neloisella alkavia kävijämääriä. 

No kuinkas sitten kävikään? 

Meinasi silmät tippua kun paperilla seisoi luku 10.010 myytyä lippua. Eli lähemmäs tuhat lippua vähemmän kuin vuosi aikaisemmin.  WTF?

Miten voikaan mennä arvaus noin pieleen.
Ihan pienenä pieteettinä taisipa tuossa maakuntalehdessä olla että eräs viinitorni vetää vuodessa meidän matkailuhypetystä pataan kävimäärissä 6-0 

Eli pettymys oli melkoinen etenkin kun syyskuusta vuoden loppuun kävijöitä on se joku 10-15% eli ei juuri merkittävästi korjausta ole odotettavissa tilanteeseen. 

Eli taas, vaikka takana on kaikkien aikojen parhaimman kotimaan matkailukesän jälkeen tänne jää käteen lähes tyhjä arpa.

T=talous

Eli yksinkertaistettuna voi sanoa että persiilleen men ja suunta on huonompaan eikä tuo talousarvio tainnut alunperinkään kestää minkäänlaista kriittistä tarkastelua. 

Vaan perehdytään tarkemmin siihen miten eurot ovat muotoutuneet. 

No tämä kymppitonni toi sitten yllättäen vajaat 108.000 € lipputuloja.
Sitä kun verrataan vuoden takaiseen niin kasvua on tullut reilut parikymmentä tuhatta euroa, kun taas lippuja on myyty lähes reilut 900 kpl vähemmän. 

Vuonna 2019 lipun laskennallinen keskihinta oli 7,90€
Kuluvana vuonna taasen10,77€ ( eikä tuon vuoden 2019 keskihinta montaa senttiä vuoden 2018 hinnasta heittänyt )

Mielenkiintoista eikö totta.   

No mikäpä tämän selittää. No ainoa järkeenkäyvä selitys, ilman erittelyjä on se että vuonna 2019 ko. ajankohtana oli ryhmiä käynyt 111 kpl ja kuluvana vuonna 44.

No tämähän tarkoittaa Suomeksi sitä että ryhmien hinnoittelu on ollut todella pahasti metsässä, koska eurot eivät juokse kirstuun päinkään.

Jos nimittäin myydyn lipun keskihinta nousee yli 35% kun ei ryhmiä myydä, niin silloin ne kyllä kannattaa unohtaa. 

Talousarviossa oli aavisteltu liikevaihdoksi 850.000€, hotellin käyttöasteeksi 33%
No nyt sitten osavuosikatsauksen liikevaihdon ennuste muuttunut 546.000 % ja tähän mennessä hotellin käyttöaste on ollut 5,55 %

Pitää myös muistaa hotelli on ollut suljettuna vajaat kaksi kuukautta. 

Eli kun vuonna 2019 ei ollut hotelli-ravintola toimintaa niin tilinpäätöksessä liikevaihto oli 430.000 €

Vuoden 2020 talousarviossa toiveet oli asetettu 850.000 € liikevaihtoon.
Eli tollomatematiikalla voidaan siis laskea että hotelli-ravintolatoiminnolle on laskettu 33% käyttöasteella 420.000€ liikevaihtoa.

No nyt kuitenkin liikevaihdoksi on aavisteltu 546.000 € eli 304.000 € on haihtunut taivaan-tuuliin verrattuna alkuperäiseen talousarvioon.

Hotellissahan on heidän nettisivujen mukaan 25 huonetta, joka tarkoittaa että 33% asteella laskennallisesti pitäisi olla 8,25 huonetta varattuina joka ikinen päivä. Kun taas mennään toteutuneen mukaan niin silloin laskennallisesti 1,375 huonetta on ollut päivittäin varattuna. 

No tekeeko tuo sitten sen reilun 300.000 kuopan liikevaihtoon. Ei.

Puretaanpa asiaa vähäsen syvemmälle.

Hotellissa on kuutta eri hintaista huonetta, haitari on 63 – 127,5 € / huone, valitettavasti en löytänyt huonetyyppien lukumäärää sivuilta niin lasketaan sellainen turvallinen keskihinta, joka on 90 € 

Tammikuu-elokuun välissä on 243 päivää ja jos 33% käyttöasteen mukaan mentäisiin niin silloin hotellin liikevaihto majoituksen osalta olisi n. 180.000 €

Sitten kun käyttöaste tippuu 5,55% niin liikevaihdoksi tulee n. 30.000€
Eli romahdus käyttöasteessa aiheuttaa 150.000€ haihtumisen savuna ilmaan. 

No tämän pitäisi jo herättää nyt hieman ajatuksia.

Vaan kaivetaanpa vieläkin syvemmälle

Kysymys kuuluu että mistä tuo liikevaihto, 430.000€, sitten oikein muodostuu?

Vuoden 2019 tilipäätöksestä saa nämä ao. tiedot.

Lipunmyynti, n. 96.000 €
Kaupungin vipuvarsi 175.000€

No nämä tekee yhteensä 271.000 € jolloin kun tuo summa vähennetään tilinpäätöksen liikevaihdosta 430.000 € niin muusta toiminnasta tulee tuloja tuollaiset 159.000 €

Muuten tuo kaupungin vipuvarsi, eli se mystinen summa millä euromäärällä ostetaan jotain erittelemättömiä palveluita löytyy 2019 tilinpäätöksen liitetiedosta 46, jossa sanotaan tarkasti näin:

Kaupunki on ostanut omistamaltaan tytäryhtiöltä Matkakumpu Oy:ltä (100 % omistusosuus) matkailutoimintaan liittyviä ja muita palveluja 175 207,42 eurolla.

Se mitä tuo pitää sisällään on täysin tietämättömissä, eli Suomeksi sanottuna jotenkinhan kaupungin on tuettava tätä yritystä että se ei tee tappiota.
Tämä vipuvarsi on vain yksi keino. 

No lähdetäänpä sitten rakentamaan tämän vuoden talousarvion mukaista summaa kun taustalla on viimevuoden tiedot ja muut laskelmat mitä mm. talousarviossa oli.

Lipunmyynti 96.000 €
kaupungin käsittämätön vipu 175.000€
Majoitus 180.000€
Tämä tekee yhteensä 451.000 €

Talousarvion mukaan liikevaihto olisi 850.000 €

Eli tämän laskelman pohjalta pitäisi tätä muuta toimintaa yli reilusti yli kaksinkertaisesti  edelliseen vuoteen verrattuna eli 379.000 € 

Pitää muistaa että vuonna 2019 tuo muu toiminta oli 159.000 € ja muutosta hotellin lisäksi on tullut kuluvalle vuodella yksi ravintola lisää.
No kun majoitus on voitu jotenkin laskea niin silloin tämä muun toiminnan kasvu, joka on lähes 2,4 kertainen vuoteen 2019 verrattuna pitäisi puristaa jostain.

Mistä eurot otetaan?

Taisin todeta jotain tuon talousarvion järkevyydestä tuossa vajaa vuosi taaksepäin, niin nyt toivoisin että ravintola-alan osaajat ottaisivat tähän järkevyyteen myös kantaa.

Sitten voidaankin perata näitä osavuosikatsauksen lukemia 

Lipunmyynti 107.000 €,
Kaupungin vipu 175.000 €
Majoitus 30.000 €

Tästä saadaan sellainen 312.000€

Kaupungin osavuosikatsauksen mukaan pitäsi liikevaihdoksi tulla 546.000 €
jolloin tämä muulle toiminnalle jää kaivettavaksi 234.000 €  ja jos tuo summa saadaan jostain kaivettua niin sillä tehdään sitten 55.000 € tappiota, jos ei saada niin tappio on tietysti merkittävästi suurempi.

No tällä hetkellä tuo näyttää melkoisen haasteelliselta, koska nyt on muistettava että ravintoloista toinen on talvikauden kiinni, eli mennään loppuvuosi yhden ravintelin taktiikalla. Eikä tuosta koronastakaan tiedä.

A=asiakkaiden näkemys

Nyt sitten voidaan palata tuohon asiakaskokemukseen.
booking.com:ssa hotelli kumpu on saanut kokonaisarvosanaksi 7,1
Se ei nyt ole millään muotoa sellainen lukema joka aiheuttaisi syytä hurraa huutoihin, puhumattakaan siitä minkälaisia palautteita asiakkaat ovat tuonne sivulle jättäneet.

Tietysti palautteita pitää osata myös lukea hieman kriittisesti, mutta eräs äärettömän hyväksi havaittu tapa on lähteä kaivamaan ensin ne kriittisimmät palautteet.

No nyt tietysti joku alkaa mielessään kitisemään sitä että miksi?

No tietysti siksi että jos homma on mennyt ns. maaliin niin silloin homma on toiminut ja kokemus on ollut onnistunut ja leikkisästi voisi sanoa että ”parannettavaa” ei ole.

Tietysti jonkin verran pitää käyttää järkeä tuossa lukemisessa koska aina ja joka paikassa on joskus se yksi henkilö mille ei mikään kelpaa, mutta jos jotkut asiat toistuvat kerta toisensa jälkeen niin silloin siitä kannattaa jo huomioida omia valintoja tehdessä etenkin tällaisissa paikoissa missä arvosana on matala eli alle 8.

Tässä muutamia nostoja tuolta booking.com arvosteluista. 

No näitä arvosteluja on tuolla sivulla reippaat 70 joista aivan liian monesta toistuu tietty kaava näiden ongelmien suhteen ja sitten on näitä noston tapaisia täysin käsittämättömiä ylilyöntejä. 

Minä en enää jaksa edes ihmetellä sitä että milloin opitaan se asia että niin matkailu kuin hotelli-ravintola toiminnan pyörittämiseen tarvitaan ammattitaitoa.

On suorastaan naurettavaa että nyt muutamassa kuukaudessa tuhottiin hotellin maine ammattitaidottomuudella ja ylimielisyydellä.

Eräs esimerkki siitä on että ei ole edes vaivauduttu vastaamaan näihin suurinpiin munauksiin palautteen kohdalla.

Joten olisikohan kohta aika avata leikkikehän portit ja laskea sieltä pois ne jotka eivät sinne kuulu.
Jos sinne ei haluta saada oikeita tekijöitä niin olisiko sitten viisaampaa pistää ovet kiinni, unohtaa koko homma ja keksiä joku toinen tapa pelastaa Seurojentalon talous ja lopettaa omaehtoinen Outokummun hotellin maineen alasajaminen.

Jotenkin tämä paikallislehden 16.12.2019 jutussa ollut lause

Kärkipalveluiksi luvataan tasokas lounastarjoilu ja hyvät hotellipalvelut. Matkakumpu Oy:n toimitusjohtaja Ulla-Riitta Moilanen kertoo,

ei vain toteudu.Lähteet:
Outokummunkaupungin tilinpäätös 2019
Outokummun kaupungin talousarvio 2020
Outokummun kaupungin osavuosikatsaus 1-8 / 2019
Outokummun kaupungin osavuosikatsaus 1-8 / 2020
Outokummun Seutu ( https://www.outokummunseutu.fi/uutiset/item/2714-asemakadun-hotellin-uusi-nimi-selvisi )
Hotelli Kummun nettisivut
booking.com nettisivut
Podcastin biisi: Happy Taxpayer

Lisäys 25.9.2020
https://www.karjalainen.fi/uutiset/uutis-alueet/kotimaa/item/261340 Vieläkö moni muistaa sen ajan tästä muutaman vuoden takaa kun joukossamme oli sellaisia päättäjiä jotka ihan vakavissaan, tai siis niin vakavissa kuin muiden rahoilla pelaajat nyt voivat olla. Uskoivat siihen että viiden osa Pohjois-Karjalassa yöpyjistä tulisi katsomaan kaivosta. #MasterPlan osat 1 ja 2

Comments are closed.

Up ↑

%d bloggaajaa tykkää tästä: