Taloutta ja Siun Soten kuntafoorumin satoa

Tänään oli siis Siun Soten kuntafoorumi. No mikä tämä kyseinen foorumi sitten oikein on?

No hallintosääntö kertoo siitä tällaista:

5 Luku Omistajaohjaus

1 § Kuntayhtymän omistajaohjaus

Yhtymähallitus neuvottelee kuntien kanssa kuntayhtymän taloudesta ja investointitarpeesta. Neuvottelut talousarvion valmistelua varten kuntien kanssa käydään syksyisin syys-loka- kuussa.

Tilinpäätöksen ja toiminnan tarkastamisen jälkeen järjestetään kuntafoorumi, joka on jäsen- kuntien ja kuntayhtymän välinen vuotuinen seurantatapaaminen. Foorumissa käydään läpi vii- meksi päättyneen tilivuoden toiminnan ja talouden kehitys ja näihin liittyvien tavoitteiden to- teutuminen. Kuntafoorumissa käydään läpi tiedossa olevat tulevan taloussuunnittelukauden toimintaan ja talouteen vaikuttavat tekijät. Kuntafoorumissa pohjustetaan talousarvion laa- dintaan liittyviä omistajaohjausneuvotteluja.

Eli melkoisen merkittävä tapahtuma tämä on, etenkin tiedonsaannin kantilta.

Poikkeuksellisesti foorumi pidettiin teams-kokouksena, no tässä tilanteessahan se on ihan hyvä # korona

No ihan ensialkuun pitää sanoa että €%##€ ja vähän vielä siihen päälle.

Sotehan on, ihan näin kertauksen vuoksi meidän suurin kuluerä ja toivoisi että siihen myös suhtauduttaisiin niin. 

No Outokummusta oli ilmoitettu kuusi henkilöä, en nyt halua lähteä morkkaamaan niitä henkilöitä suoraan nimellä jotka pois olivat jääneet, mutta paikalla oli Pekka Hyvönen, Päivi Lintumäki ja Ilkka Hiltunen. 

Eli puolet Outokummun nimeämistä osallistujista jättivät tämän tilaisuuden väliin!

Mitäpä olette tästä mieltä? 

Itse osallistuin Siun Soten tarkastuslautakunnan jäsenen roolissa, eli en ollut Outokummun edustajana. 

No alussa käytiin läpi sitä mitä oli tuolla Siun Soten valtuustossakin, eli tätä sote uudistuksen viimeisintä vaihetta.

No jokainen on varmaan jostain mediasta lukenut että maakunnallisesti se ei ole hyvä asia. 

No sen jälkeen käytiin mm. Tilinpäätöstä läpi ( Linkki ) tuo kannattaa käydä lukemassa jos vain aikaa siihen riittää. Mutta jos aika / halu on kortilla niin arviointikertomus ( Linkki ) on sellainen dokumetti mikä on hyvä jokaisen lukea. 

Vielä kertauksen vuoksi kuntayhtymällä on 6,8 M€ alijäämaa jotka pitää kattaa vuoden 2023 loppuun mennessä, tai sitten jos iso sote tulee niin vuoden 2022 loppuun mennessä.

Outokummun osuus on 4,9057 % eli pyöreästi 333.000 €.

Tämän takia tästä asiasta mainitsin tilinpäätöspuheessa, koska tuota summaa ei ole kirjattua meidän tilinpäätökseen. 

Eli jos pelataan varman päälle niin silloin tuo summa olisi pitänyt kirjata meidän tilinpäätökseen jolloin miinus olisi valitettavasti kasvanut ko. Summan verran. Mutta se ei näin toimiessa kukaan ei voisi sanoa että tuo olisi tullut yllätyksenä. 

Sen jälkeen siirrettiin osavuosikatsaukseen.

Siinä ehkä tärkein asia oli se että korona kulut olisivat n.17,5 M€  ja ylläri ylläri valtion korvaus koronaan olisi sitten n. 5 M€

Tämä tarkoittaa sitä että kaiken kaikkiaan alijäämä ennuste kuluvalle vuodelle on n. 22M€ ja kun siitä tuo 5M€ vähennetään niin säästötarve olisi 17 M€ tai sitten se summa kirjattaisiin alijäämäksi.

Ihan näin pienenä ”vinkkinä” meidän osuus tuosta summasta olisi
n. – 833.000 €, ei hyvä, ei todellakaan hyvä.

Kannattaa muistaa se että jos toimitaan kuntalain mukaisesti ja alijäämät katetaan niin sellaiset 7-8 miljoonaa pitäisi kuntayhtymän tehdä voittoa -21,-22 ja -23.

No eihän tässä tarvitse mikään matematiikko olla että tajuaa sen että meidän maksuosuudet ( siis kasvuprosentiti ) ovat aivan jotain muuta mitä talousarvioseminaarissa pähkäiltiin.

Pitää muistaa että prosentti tarkoittaa useampaa sataa tuhatta euroa meille maksettavaksi.

Tietysti jos iso sote tulee 2023 niin silloin meillä on vielä kovemmat luvut silmillä. 

Osavuosikatsauksen saat täältä luettavaksi täältä ( linkki )

Sitten saimme kuulla korona-katsauksen, se oli melkoisen hurjaa kuultavaa. Näin äkkiselleen ei uskoisi miten paljon muutoksia tms. Tehtiin ja valitettavasti se kyllä heijastui kiireettömän toiminnan ”alasajoon” tosin ainakin osaan ohjeistus tuli STM:n suunnasta. 

Eli niinsanottua hoitovelkaa on päässyt tulemaan ja valitettavasti sen purkaminen ei helpota tuota taloustilannetta, tosin toiveissa on että saataisiin jonot purettua ilman kalliita lisätöitä. 

Mitä tuohon koronan toiseen aaltoon tulee, niin voidaan sanoa että se voi tulla tai sitten ei. Siinä yksinkertaisesti ”liikaa liikkuvia osia”, mutta viikkoa 43 pidetään sellaisena milloin voi uusi huippu tulla.
No sen aika näyttää. 

No tässä vaiheessa käytiin sitten läpi näitä talous-asioita.
No tämähän ei ole julkista tietoa niin joudun melkoisen lavealla pensselillä maalaamaan tätä sisältöä.

Tulevalle vuodelle es. palkat ovat nousemassa, palveluiden ostojen kustannukset nousevat, jne. jne.
Kuntayhtymällä on todella suuri tarve kasvavalle rahoitukselle, tosin kunnilla ei ole mistä maksaa.

No me Outokummussa kyllä tiedämme sen.

Pitää muistaa se että meidän, siis Pohjois-Karjalan kuntien talous ei vain kasva riittävästi.
Ihan näin esimerkkinä voi sanoa että pk:ssa ei ole kuntien verorahoitus kasvanut vuodesta 2015. Vuosittaisia vaihteluita on ollut suuntaan jos toiseen mutta kokonaisuus on vain tuo.

Pelkästään korona on nyt aiheuttanut melkoisen vahingon kasvulle, taitaa tuorein ennuste BKT:ksi olla -6% no se ei juurikaan anna aihetta riemuun.

Eli mikään ei ole viimeisistä vuosista muuttunut, eli toinen tarvii paljon, toinen ei halua antaa yhtään. Siitä sitten varmaan kaivetaan jonkinlainen keskitien ratkaisu mihin kukaan ei ole tyytyväinen, mutta kaikki pystyvät jotenkuten elämään sen kanssa. 

Voisipa siis sanoa että ei mitään uutta auringon alla, summat vaan ovat kasvaneet ja riskit palveluverkkosuunnitelmaan puuttumiseen kasvavat vuosi vuodelta. Eikä vieläkään ole selvyyttä siitä kuinka Outokummun palveluvalikoima tulee laajenemaan niin kuin valtuustossa hyväksymässämme ”Siun soten sotekeskus vuonna 2030” dokumentissa todetaan?

Näin yhteenvetona voisi sanoa että raskasta kuultavaa, isoja asioita ja kyllä näihin olisi jokaisen tänne ilmoitetun henkilön osallistuttava, etenkin kun Teamsiin pääsee kiinni jopa kännykällä. 

Vaan hyvää ja turvallista juhannusta kaikille, pitäkää mukavaa ja pysykää terveinä.

Ps. tuossa viimeisessä livessä oli puhetta siitä tilinpäätöksestä ja jollain tavalla sen tule läpi käymään. Sitä en vielä osaa sanoa että teenkö siitä videon vai mennäänkö suoralla lähetyksellä. Sen vaan tiedän että siinä voi tovi jos toinenkin mennä kun se kirjanen läpi käydään.

Comments are closed.

Up ↑

%d bloggaajaa tykkää tästä: