Lue tai mielummin kuuntele: Kesä tulee, entäs sitten?

Ja niin kuin podcastin henkeen kuuluu, tämä teksti on kässärin pohja joten puhuttu sana ei vain voi vaan on joissain kohdin tästä poikkeava eli kannattaa kuunnella.

Muistathan että voit kuunnella ja tilata podcastin näin aluksi näiltä tarjoajilta Apple podcast ( linkki ), Stitcher ( linkki ), Spotify ( linkki )Näyttäähän tuo levinneen aika moneen muuhunkin, mutta nuo ylläolevat toimivat varmimmin.

Lopun biisinä on aiheeseen liittyen kappale nimeltä: Halloween joka löytyy osoitteesta https://www.audioblocks.com

Artikkelia päivitetty 28.5.2020, lisätty osavuosikatsaus teksin loppuun.

Kesä tulee, entäs sitten? 

No tämä korona on varmaan pistänyt melkoisen monen ihmisen kesälomasuunnitelmat uuteen uskoon. Ainakin meidän perheellä on melkoisen iso kysymysmerkki siitä mitä ja ennen kaikkea missä sitä lomaa vietetään. Poikkeuksellisesti voi olla niinkin että ihan puhtaasti kotimaan matkailua harrastamme.

Mielenkiintoista on ollut huomata se että ei taideta olla ainoita jotka ovat enemmän tai vähemmän koronan takia suunnittelemassa tällaista vaihtoehtoa. 

tästä tulikin mieleen että mitenkäs tämä meidän Outokummun ylpeys on ajatellut vastata tähän mahdollisesti kovaksikin nousevaan kotimaabuumiin? 

Ainakin tällä hetkellä vaikuttaa että melkoisen hiljaista on tuolla saralla, tietysti kun siinä ei ole kuin meidän veronmaksajien eurot pelissä, eli kenenkään oikean yrittäjän elämä ja toimeentulo, niin mitäpä sitä tietysti kovin kiirehtimään. Vietetään nyt ainakin juhannus niin ettei työvuorot kenenkään elämää sotke..

Tietysti kun katsotaan osavuosikatsauksen eli tammi-huhtikuun lukuja niin melkoisen synkältä tuo näyttää. Matkakumpu on tehnyt siihen mennessä vajaan 68.000 Euroa tappiota ja  ravintola sellaiset reippaan 38.000 € miinusta. Pitää muistaa että Vanha Kaivos on ollut suljettuna 17.3 eli vajaat puolet tuosta ajasta ja ravintolat 4.4 asti, eli vajaan kuukauden tuosta neljän kuukauden tarkastelujaksosta. Toisen tappio on sitten toisen onni, eli onneksi tämä toinen kaupungin tytäryhtiö, siis se vuokranantaja on onneksi saanut vuokransa ja tilinpäätösennuste on sama mikä talousarviossa. 

Mielenkiintoista on myös sellainen asia että es. Matkakummun tilinpäätöstiedot ovat jo saatavilla julkisessa rekisteristä, mutta es. Seurojentalon taas ei. 

No miksikö tämä on tärkeää?

Kiitos koronan, viimeksi kaupungivaltuusto on kokoontunut
helmikuussa ja seuraava kokous on edessä vasta kesäkuussa.

Yleensä tapana on ollut maalis- ja huhtikuun valtuustoissa käsitellä noita tytäryhtiöiden tilinpäätöksiä. No tänä vuonna niitä ei sitten käsitellä, tai jos käsitellään niin sitten samassa valtuustossa kuin koko kaupungin tilinpäätös. 

Eli suurimmalla osalla valtuutetuista ei ole tässä vaiheessa vuotta käytettävissä kuin kaupungin tilinpäätöksen tiedot tytäryhtiöiden viimevuoden tuloksesta. No mitäpä sitä nyt toimintakertomuksella, tuloslaskelmalla tai puhumattakaan taseella nyt vastuullinen kuntapäättäjä tekisi. Nähtävästi ei mitään, kerran niitä ei ole saatu edes tuohon sähköiseen kokousjärjestelmään valtuutettujen luettavaksi laitettua. Siis näin hyvissä ajoin. 

Tälläistä se on päätöksenteko näin poikkeusaikana. 

No tästä päästään melkoisen huteralla aasinsillalla siihen että miltäs tämä vuosi näyttää, nähtävästi kesäkuulle saadaan valtuustoon tuo 1-4 osavuosikatsaus ihmeteltäväksi.

kaupunginhallituksessa oli tuossa taannoin maaliskuun talosraportti ja eihän se nyt niin positiiviselta näyttänyt, pitkälti toista miljoonaa ollaan menossa sen mukaan pakkaselle.

Mutta se mistä taisin mainita tuossa netti-tv lähetyksessäkin on valitettavasti saanut entistä enemmän pohjaa allensa.

Nimittäin nuo verotulot. 


Verohallinnolla on sellainen mukava sivu kuin veronsaajat.vero.fi mistä voi käydä katsomassa mm. miten nuo eurot kulkevat valtiolta kuntien lompakkoon. 

Sieltä kun katsoo meidän kunnan tilannetta niin valitettavasti ollaan jäljessä vuoden 2019 tasosta ja se on siis huhtikuun tilitysten tilanne.

Eli paljon on petrattavaa että päästää siihen kuluvan vuoden talousarvion positiivisiin lukuihin.

Se vain on tässä alkanut jo hieman itseäkin harmittamaan että kun näitä asioita käsittelee niin aika pirun negatiivisen sävyn nämä vaan saa. 

Tietysti voisihan sitä puhua kukista ja auringonpaisteesta, ruusuisesta tulevaisuudesta jne. jne. jne.


Mutta entäs sitten kun maailmaa syleilevältä kaunopuheisuudelta katoaakin pohja pois?

Mitäs sitten tehdään? 

Selitelläänkö taas kerran mustaa valkoiseksi ja uskotellaan ihmisille että kaikki mahdollinen on tehty ja valitettavasti tähän on tultu? 

Minulle on ollut oikeasti todella vaikeata ymmärtää sitä ettei asioista oikeasti puhuta niiden oikeilla nimillä? 

Tiedän myös sen että monelle on helvetin vaikeata kestää sitä että minä en halua, näin Juice Leskistä lainatakseni ”parfymoida paskaa. ” 

Kaima lanseerasi eräässä puoluehallituksen kokouksessa sellaisen sanonnan kuin ”brutaali rehellisyys” ja minusta se on enemmän kuin hyvä tapa toimia. 

Pitää muistaa että asioissa on, aina samoin, kuin kolikossa kaksi eri puolta. Vain huijarit pelaavat yksipuolisilla pelimerkeillä. Päättäjien tehtävä on sitten valita se puoli ja toimia sen mukaan, mutta rehellinen vaihtoehdoista on oltava ja se on pystyttävä tekemään myös julkisesti.  

Otetaan nyt esimerkkinä vaikka se paljon puhetta herättänyt urheilutalon laajennus, mikä sitten saatiin toisella kerralla valtuustossa kaadettua. 

No jos asiaa katsoo kapeasti niin eihän meillä olisi ollut siihen varaa. piste. Tosin eihän meillä olisi noin katsottuna rahaa juuri mihinkään muuhunkaan.
 
Mutta jos avaa silmänsä ja lähtee katsomaan isoa kokonaisuutta koko talouden kannalta, niin sillä investoinnilla ei ole käytännön merkitystä siihen miten meidän kaupungille tulee käymään.  

Se ei olisi meitä kaatanut, vaan ne syyt ovat jossain aivan muualla. 

Pitää muistaa että ne paljon puhutut talousluvut ja suunnat ovat olleet tiedossa jo paljon paljon pidempään kuin puhe tuosta laajennuksesta.

Siis heille, joita asia on kiinnostanut. ja jos joku väittää muuta niin silloin hän kyllä puhuu totuutta ns. soveltuvilta osin. 

Vaan tällaistakin voi olla demokratia kunnassa, eli tarvittaessa päätetään asioista niin monesti että saadaan se mieluisa ratkaisu aikaiseksi. 

Mutta se polku mitä pitkin sinne kuljetaan ei aina ole sellainen että ne kaikki askeleet olisivat kovinkaan vahvasti oikealla tiedolla tuettuja. 

Sitä vaan toivoisi että kun jostain asiasta tehdään päätös, niin asiaan perehdyttäisiin sen verran syvällisesti että tällaista tuuliviiri-ilmiötä ei tapahtuisi mitä es. tämän asian kohdalla. 

Ensimmäisen, siis toukokuun  ja viimeisen, siis Joulukuun äänestyksen välillä kymmenen henkilön mieli muuttui. 

Tuo on muuten ihan kunnioitettava teko, siis politiikan tekemisen kannalta. 

Etenkin jos puheet siitä että meidän kunnassa ei tehdä ryhmäpäätöksiä pitää paikkansa. 

Mutta päätös on tehty ja nuija puhunut, joten näillä mennään eteenpäin ja se siitä sitten.

Nyt vaan sitten enemmän kuin mielenkiinnolla odotellaan että minkälainen valtuuston kokous on kesäkuussa tulossa. 

Sen uskaltaa jo veikata että jos tarkoituksena on käydä nämä muutaman kuukauden aikana käsittelemättä jääneet asiat yhtään pintapuolista kurkkausta syvällisemmin läpi niin taitaa olla parempi varautua ihan eväsleivillä. 

Ainakin minä, odotan enemmän kuin paljon sitä että tuota tolkuttoman hintaista, ilman minkään toimielimen virallista päätöstä hankitun kuntamaisema-raportin tuloksia, eli löytyykö sieltä niitä miljoonia vai ei. 

Minun veikkaus on että löytyy, mutta se miten ne kaivetaan esille voipikin olla sitten sellainen kokonaisuus mitä toivottavasti kukaan valtuutettu ei ole kannattamassa. 

Tässä nimittäin voisi heittää ihan näin lonkalta vaikka tällaista listaa

 • uimahalli kiinni
 • Jäähalli kiinni
 • Päivähoitoverkon supistaminen 
 • Kirjasto kiinni
 • Lukion lopetus
 • Ryhmäkoot, ai niin nehän värkättiinkin jo.
 • Kulttuuritoimi alas
 • Nuorisotoimien alas ajo
 • Musiikkiopisto veks
 • Kansalaisopisto veks
 • Vanha kaivos kiinni
 • Kolmikanta, särkkäri ja eris myyntiin
 • Kaivosmuseon lakkauttaminen.

Näin aluksi.

No ei nyt sentään, ei nämä todellakaan minun lonkalta lähteneet vaan nämä on otettu parista dokumentista, eli ”palveluiden karsinta palvelutyöryhmälle 2013” ja ” Sivistyspalveluiden säästömahdollisuuksia TA15”  

Joskus on näemmä enemmän kuin hyvä pitää tallessa noita vanhojakin papereita. 

Mielenkiinnolla kyllä odotan että löytyykö jotain uutta ja peräti sellaista mitä ei ole kertaalleen tai kahdesti läpi käyty, tässä lähihistorian aikana. 

Aika näyttää, jos näyttää. 

Mutta fakta on se että jos halutaan säilyttää Outokummun mukava vaakuna tienvarsissa niin meidän on oikeasti tehtävä isoja, kovia ja ikäviäkin ratkaisuja.

Se on tämä oma päätösvalta sen verran arvokas asia että siitä kannattaa pitää kiinni, sikäli jos asia epäilyttää niin kannattaa suosia lähialuematkailua ja käydä katsomassa vaikka Hammaslahtea miten siellä menee kun Pyhäselkä luopui omasta vaakunastaan.

Nimittäin, jos me ei itse pystytä niitä tekemään ja tarvittavan ajoissa. Niin kyllä ne joku tekee sitten meidän puolesta, vaan mitäpä lottootte, tuleeko siinä tapauksessa meidän alueen vai jonkun muun alueen etu ensin. 

Niin tältä pohjalta voi jokainen miettiä että heitetäänkö näitä kovia aloitteita ilmaan ilman todella pitkällistä pähkäilyä, laskemista, vaikutusten vertailua ja miettimistä siitä että mikä on Outokumpulaisten etu ja kuinka turvataan Outokummun olemassaolo, ilman tappolistoja.

Meitä Sinisiä kun ei sido hallitusohjelma, ei eduskunnan kassakaappisopimukset tai hätäiselleen joko Helsingin päästä sanellut tai jostain keskuksesta kokoon kaivetut vaihtoehtobudjetit ja vaaliohjelmat, vaan me voimme olla oikeasti oman kuntamme ja kuntalaisten asialla. 


No sen verran eroa kuunneltavaan versioon tässä kyllä on että noita vanhoja tiedostoja kaivellessa tuli vastaan tällainen vuonna 2013 tehty ennustus.

Joskus se näemmä osuu ja uppoaa.

Osavuosikatsaus_1_2020

Comments are closed.

Up ↑

%d bloggaajaa tykkää tästä: