Muutamia mietteitä Koronasta

Tätä kirjoitusta on väännetty jo kohta viikonpäivät, muokaten, lisäten ja osia poistaen. No miksikäs näin?

Ehkä suurin ongelma on ollut se että tietoa on ollut saatavilla melkoisen hajanaisesti ja osa on ollut niin ristiriitaista että mitään tolkkua ei oikein ole.

Toinen asia on ollut se että miten tätä asiaa nyt lähtisi oikein käsittelemään? Kuitenkin kyseessä on tolkuttoman vakava asia ja valitettavasti joillain on sitten omat motiivit kaikenlaisessa lietsomisessa, ja mitä tuota somea on tullut luettua niin hyvin siinä on onnistuttukin. Tuollainen toiminta kuvastaa kyllä sitä että kaikki meistä ei ole laskeutunut puista aivan oikeaan aikaan ja osan olisi pitänyt jäädä sinne oksalle raapimaan, noh jääköön sanomatta että mitä.

Se on kyllä sanottava että tiedotus tuolta eduskunnan, thl:n suunnalta on ollut melkoisen heikkoa ainakin ensimmäisten viikkojen aikana.
Kuitenkaan eihän tämä ole ensimmäinen epidemia mikä tässä maassa on ollut.

Kyllähän siellä varmasti on tai pitäisi olla olemassa melkoisen selkeä tilannekortisto minkä mukaan on menty. Se miten paljon sitä pitää korjata on sitten tulevaisuuden asia.

Nythän tämä tilanne näyttää selvältä siltä että pandemiaa kohden ollaan menossa.
Siun Sote on perustanut tilannekeskuksen ja kuntien pitää ilmoittaa heidän oman pandemiatoimikunnan avainhenkilötiedot sinnepäin.
Esimerkiksi Hus, Kys ja keskisuomi ei enää testää jokaista koronavirusepäilyä ( lähde ) ja näitä asiaan liittyviä esimerkkejä tuntuu tulevan enemmän kuin niitä kerkeäisi tähän linkittää.

No mitäpä tämä voi tarkoittaa es. meillä Outokummussa.

Oletetaan että sitä itseään lentää tuulettimeen sillä tasolla että vaikka 1/3 osa Outokumpulaisista olisi lähestulkoon samaan aikaan sairaana. 
Tällaisessa tapauksessa puhuttaisiin sadoista henkilöistä jotka tarvitsisivat sairaalahoitoa.

Jos lasketaan koko Pohjois-Karjalaa samalla kaavalla niin hoidettavien määrä olisi tuhansissa henkilöissä.

Jos ketä kiinnostaa nuo määrät tarkemmin niin tilastokeskuksen avoimesta datasta voi käydä kaivamassa kaivamassa tarkemmat väestön määrät eri ikäluokissa ja arviot noista sairastavuusprosenteista löytyy viranomaisten sivuilta.

Niin jokainen varmasti ymmärtää sen että nämä ovat sellaisia määriä että siitä ei meidän nykyinen terveydenhuolto pysty hoitamaan niin etteikö potilasturvallisuus vaarantuisi.
Puhumattakaan siitä miten paljon tällainen voisi aiheuttaa muita ongelmia kun tietyt ei kiireelliset hoidot, leikkaukset tms. siirtyisivät hamaan tulevaisuuteen.

Siksi nämä tuoreimmat toimenpiteet ovat enemmän kuin tärkeitä.
Sääli vaan että ne tulevat, sanoisiko hiitolomallisen verran liian myöhään. Tuo yllä oleva kuva kertoo enemmän kuin selvästi sen mikä meillä on edessä jos näissä ”rajoittamistoimenpiteissä” ei onnistuta. Tämä ei ole ohi kuukausissa vaan sitten puhutaan vuosista.

Pitää muistaa että euroopassa on jo maita jotka ovat lyöneet rajat kiinni ( lähde ) .

Eli tältä pohjalta katsottuna en pidä minkäänlaisena ihmeenä että Suomessakin tulee vielä tiukennuksia näihin annetuihin rajoituksiin.
Tietysti kun taudille ei ole vielä edes rokotusta niin yksi toimiva tapa on se että immeisten liikkumista rajoitetaan sen verran reippaasti että tauti sitä kautta leviä, se riittääkö eduskunnalla oikeasti halua siihen tulee näkymään sitten ajan kanssa. Eräs vanha sanonta taitaa mennä jotenkin näin: Vara on viisautta eikä vahingon enne.
Nyt niiden joskus kovinkin kauniiden / kärkkäiden / ympäripyöreiden puheiden sijasta tarvitaan ihan oikeita tekoja koska liiallinen pähkäily saattaa näkyä sitten siinä todella ikävässä tilastossa.

Vaan nyt jos koskaan pallo on meillä, tavan tallaajilla.
Kaikki yli 500 henkilön tapahtumat on heitetty romukoppaan, niin kannattaako sitten ängetä sinne 499 henkeä vetävään tapahtumaan, tai 400 tai 300, jne. Sitä sopii miettiä?

Tietysti kun meillä Oku-P-järvi alueella ei vielä ole yhtään todettua tapausta niin tilanne on sen suhteen vähän helpompi, mutta se että täälläkin alkaa heitä olemaan on vain ajan kysymys. Todennäköisesti vielä melko lyhyen sellaisen. Ei me täälläkään olla missään lintukodossa, vaikka vähän sivussa ollaankin.

Toinen mielenkiintoinen asia on tämä hamstraaminen, no jos se herättää immeiset siihen että kotona pitää olla purtavaa hieman pidemmäksi aikaan kuin vuorokaudeksi niin hyvä.

Mutta kaiken kaikkiaan, mitään syytä ”paniikkiin” ei ole, vaikka jotkut sitä niin mielellään haluavat lietsoa.

Terve järki ja riittävä varovaisuus riittää kaikille perusterveille ihmisille.

Meille muille joilla on tuota pohjaa terveyden kanssa niin pitää vaan olla normaalia varovaisempi ja ottaa ihan tosissaan nämä tietyt asiat huomioon omassa elämässä.

Comments are closed.

Up ↑

%d bloggaajaa tykkää tästä: