Missä menet Outokumpu

Tervehdys.

Viimeaikoina on kasvanut huoli siitä että entistä enemmän kylillä liikkuu hieman kyseenalaisia puheita siitä mikä on meidän kaupunkimme tilanne ja miltä tulevaisuus näyttää.

Tässä on siis tarkoitus käydä läpi pelkästään brutaalia tilastotietoa siitä missä mennään. Se miten tästä päästään eteenpäin onkin sitten oman juttunsa aihe.

Vaan keskitytään nyt siihen tilastolliseen faktaan, aihe on perhanan laaja ja vaikea mutta koittakaa jaksaa lukea ja katsoa nuo ”käppyrät” numerot kun eivät juurikaan valehtele ja jospa tämä poistaisi ainakin jonkun verran niitä täysin tuulesta temmattuja puheita mitä on korviini kantautunut.

Vaan lähdetäänpä ihan ensin väestöstä. 

Tässä tilastokeskuksen sivuilta kaivettua dataa miten meidän väkiluku on elänyt.

Tämän nyt ei pitäisi olla yllätys kenellekään. Vaan kun tähän lisätään tämä eläkeläisten osuuden muutos niin tilanne muuttuu jo jonkin verran.

Seuraavaksi katsotaan tätä väestöennustetta, joka nyt jo näyttää todellisuutta positiivisemmalta ( mutta valitettavasti ajantasaisempaa tietoa ei ole vastaan vielä tullut ) mutta melkoisen selväksi käy se että eläkeläisten suhde työikäisiin kasvaa melkoisen suureksi.

lähde: Tilastokeskus

No miksi tämä tieto on tärkeää?

Ensimmäiseksi verotulojen kertymän puolesta, jos karkeasti lasketaan että työelämästä eläkkeelle siirtyvä joutuu jatkossa tulemaan toimeen n. 60% osuudella palkasta ( lähde ) niin sillä on merkittävä vaikutus mm. kunnan saamiin verotuloihin.
Täytyy muistaa että verotulot, valtionosuudet ja toimintatuotot ovat ne mistä tämä kaupunki saa varoja toimintansa pyörittämiseen.

Toinen merkittävä asia on sote-kulut ja niiden kasvu tulevaisuudessa.

Valitettavasti ” Siun sote ei ole kyennyt tuottamaan sosiaali- ja terveyspalveluja yhtä tehokkaasti ja taloudellisesti kuin Joensuun-Outokummun-Kontiolahden yhteistoiminta-alue.” ( lainaus vuoden 2020 talousarviosta sivulta 7. ) ja vaikka olisikin niin tällä ikärakenteella sekä Siun Soten käytönmukaisen laskutuksen pohjalta meidän sosiaali ja terveyskulut nousevat jatkossakin melkoista kyytiä.

Pelkästään se että eläkkeelle siirtyvät tippuvat (pääasiassa)hyvin toimivan työterveyshuollon parista Siun Soten harteille tuo omat taloudelliset haasteet kaupungille.

Suurin taloudellinen haaste kuitenkin tulee yli 75 vuotiaiden kustannuksista ( muistakaa että tämä kirjoitus perustuu vain talouteen ja tilastoihin sekä niiden näkymiin, eli ns. inhimilliset arvot eivät ole tässä mukana )

Tällä hetkellä Siun Sote:ssa käytetään n. 34% koko 700.000.000 €:n budjetista yli 75 vuotiaiden palvelupakettiin. Maakunnan alueella on laskettu että seuraavan viiden vuoden aikana voi nämä kulut kasvaa lähes 20%.

Eli kyse on erittäin merkittävästä erästä euroja.

Tässä alla näkyy meidän kaupungin tilanne.

lähde: Tilastokeskus

Vaan palataanpa tästä vielä tähän tulo-puoleen.

Tuossa alhaalla on sitten tietoa siitä miten verotulot ovat kehittyneet, vertailun vuoksi tuohon on lisätty myös ko. vuoden alkuperäisen talousarvion odotukset verokertymälle.

Tähän pitää lisätä se toinen suuri tekijä eli valtionosuudet.
Niiden summat näyttävät tältä.

Kokonaisuutena tämä näyttää tältä.

Tähän pitäisi lisätä tuo kolmas merkittävä tulo eli toimintatuotot jotka näyttävät tältä, mutta koska vuoden 2019 tietoa ei ollut vielä saatavissa niin en yhdistä näytä tilastoja. Mutta vuosittaiset summat näet tuosta alta.

Sitten kun yhdistetään valtionosuudet ja verotulot palkkeihin ja samaan kaavioon ympätään viivalla tuo väestönmuutos niin suuret suuntaviivat ovat helposti nähtävissä.

Sitten menopuolella olevat haasteet jo edellä mainitun soten lisäksi ovat purettavat koulukiinteistöt, kasvava korjausvelka, työllisyysaste, jne. jne. Niin nämä asiat ovat syömässä meidän ylijäämää aivan liian kovalla vaudilla.

Joten vaikka me tekisimme vuodelta 2019 huomattavasti talousarviota paremman tuloksen niin haasteita meillä riittää niin talouden kuin aluekehityksenkin saralta.

Tähän asiaan voit perehtyä halutessasi täällä ( linkki )

Saas nähdä kuka tästäkin sitten mielensä pahoittaa, mutta ennen kuin tulevat kuntavaalit alkavat muuttamaan velkoja saataviksi niin nämäkin ikävät asiat on kerrottava niin kuin ne ovat.

Lähteet:
Outokummun kaupungin tilinpäätökset ja talousarviot
kuntaliitto valtionosuudet
Tilastokeskus kuntien avainluvut
Veronsaajat.vero.fi
Tilastokeskus avoin data

Comments are closed.

Up ↑

%d bloggaajaa tykkää tästä: