Jätettiin aloite, myydään alle puolet.

Oletteko kenties kuulleet puhetta siitä että Outokummun talous on enemmän kuin suurien haasteiden edessä.

Tuossa reipas kuukausi taakseppäin hyväsyttiin tällainen suunnitelma meidän tulevaisuuden varalle.

Eli olemme varautuneet siihen että kriisikuntakriteerit alkavat täyttyä kiihtyvällä vauhdilla ja kaikki ylijäämämme on syöty 2022.

Ööö, ”tarttisko tehrä jottain” saattaisi sanoa joku entinen valtionpäämies.
No mitäpä sitä sitten ollaan tehty, veroja ei enemmistö halunnut korottaa, mutta lapsista ja nuorista he halusivat kyllä leikata. jne. jne.
Palveluita on leikattu ja henkilöstöä vähennetty. No näitä voi jokainen lukea kaupungin talousarviosta ( linkki ) ja silti 2022 ollaan menossa pakkaselle nykyisen suunnitelman mukaan.

No eipä tässä jää paljoa vaihtoehtoja, jostain pitäisi saada kaupungin euroja ja silloin tällaisessa tilanteessa olevan kunnan pitää miettiä hieman suurempia myyntivoittoja kuin pelkkä metsänmyyntitulojen kasvattaminen ( talousarvio sivu 39. )

Jokainen ymmärtää sen että tulojen voimakas kasvattaminen näin lyhyellä ajalla es. asukamarkkinointia lisäämällä tai muilla vastaavilla keinoilla on vain sitä kaunista puhetta.
Me tarvitsemme taseeseen ja talouteen konkreettisesti euroja että pystymme selviämään tämän toivottavasti vain väliaikaisen, todella vaikean ajan yli.

Joskus on aika ostaa ja joskus on aika myydä.

valtuustoaloite_27_01_2020

Nyt jos koskaan olisi taloudellisesti viisasta miettiä vakavasti sitä että kuinka paljon euroja olisi energiayhtiön vähemmistöosuuden myymisellä mahdollisuus saada.

Kyseessä on siis V Ä H E M M I S T Ö-osuuden, ei koko energian vaan alle puolen myyminen. Me haluamme pitää langat käsissä ja ns. viimeisen sanan outokummulla.

Pelkän taloudellisen edun lisäksi tuollainen yleensä tuo myös muita etuja, ajatellaanpa että joku taho sijoittaa kahdeksan-numeroisen summan euroja niin varmasti ko. taho haluaa myös saada sijoitukselleen olosuhteet huomioiden mahdollisimman parhaan tuoton ja siihen tarvitaan ammattilaisia mm. hallitustyöskentelyyn.
Tätä ei pidä nyt lukea niin etteikö meillä olisi osaamista, vaan pikemminkin niin että tuolla tavoin toimimalla sitä saadaan lisää.
Enkä jaksaisi uskoa sitäkään että suhteet muihin alan toimijoihin ainakaan huononisivat jos mukana olisi vaikka joku tod.näk suurempi toimija.

Eikä pidä unohtaa sitäkään että jos aloite menee läpi niin se avaa myös sen portin että niin sinä kuin minäkin voisimme olla tulevaisuudessa oman energiayhtiön omistajia.

Tiedän myös sen että tästä aloitteesta varmasti joku pahoittaa mielensä ihan isolla kädellä, mutta katsotaanpa näitä paria kuvaa.

Ylemmässä kuvassa on tuorein tilastokeskuksen ennakkotilasto vuodelta 2019 ja alemmassa saman puljun väestöennuste jaettuna karkeasti alle työikäisiin, työikäisiin ja eläkeläisiin.

Sitten kun miettii sitä että mikä noista kolmesta ikäryhmästä tuo niitä paljon kaivattuja verotuloja että saadaan kaupunki pidettyä pystyssä.
Sitä kun vertaa siihen miten tuo määrä kehittyy ja mitä es. vaikuttaa meidän sote-kuluihin se että aika suuri määrä kuntalaisia siirtyy toimivasta työterveyshuollosta takaisin ns. julkisen pariin niin kyllä tässä pitää oikeasti tutkia ihan kaikki eri mahdollisuudet millä kuntamme taloutta voidaan turvata.

Tietysti jos sinulla on mielessä parempi ajatus niin senhän voit esittää vaikka täällä ( linkki )

Tämä tietysti edellyttää sitä että halutaan elää omassa kunnassa eikä kenenkään muun käskytettävänä.

Päivitys 28.1.2020

Nähtävästi asia on herättänyt keskustelua kun tuota palutettakin on tullut ja laitan nyt tähän vastauksen siihen yleisempään kysymykseen. Eli miksi meidän eurot ei riitä. Tiedot on kerätty kaupungin tilinpäätöksistä ja vuoden 2019 ennuste kaupunginhallituksen pöytäkirjasta.

One thought on “Jätettiin aloite, myydään alle puolet.

  1. Paluuviite: Totuus kuuluu sinulle

Comments are closed.

Up ↑

%d bloggaajaa tykkää tästä: