Onneksi asiantuntijapalveluihin riittää rahaa

Palataanpa vähäksi aikaa viimevuoden lopun tapahtumiin ja siihen miten mielenkiintoista voi olla asiantuntijapalveluiden hankita tässä kotikaupungissamme.

Huomasin tuossa marraskuun lopulla että tämä Outokummun talouden ”pelastajaksi” nimetty talous- ja tulevaisuustyöryhmä oli julkaissut ensimmäisen kokouksen esityslistansa kaupungin sivuilla.

Kyseinen esityslista löytyy tuosta alta.

Huomaathan että klikkaamalla kuvaa saat sen isommaksi ja helpommin luettavaksi.

Allekirjoittaneen mielenkiinnon kyllä herätti tuo viimeinen kohta melkoisen kovasti, tätä olen käsitellyt aikaisemminkin mm. podcastissa ( linkki ) joten en sitä nyt suuremmin avaa, laitan vain tähän alle muutamia huomioita asiasta.

Tuo talous- ja tulevaisuustyöryhmä, sanottakoon sitä jatkossa tt-ryhmäksi. Päätös tt-ryhmän perustamiseksi on tehty kaupunginhallituksen kokouksessa 14.10.2019 ( linkki )
Kaupunginhallitus päätti seuraavassa kokouksessaan 21.10.2019 nimetä tuon työryhmän jäsenet ( linkki )
Tämän jälkeen kaupunginhallitus ei ole käsitellyt ko. ryhmän asioita ainakaan virallisesti pöytäkirjatasolla.

Eli aikaa kului reilu kuukausi ryhmän nimeämisestä että he saivat ensimmäisen kokouksen aikaan.

Kyseiseen kokoukseen tuotiin sitten tällainen päätösehdotus

Kaupunginjohtajan ehdotus:
Talous- ja tulevaisuustyöryhmä hyväksyy Kuntamaisema Oy:n jättämän
tarjouksen kaupungin talouden kokonaistarkastelusta hintaan 16 950 euroa(alv 0 %) ja matka-, majoitus- ja muut kustannukset toteuman
mukaisesti ja valtuuttaa hallinto- ja talousjohtajan tekemään hankinta pä töksen. Talous- ja tulevaisuustyöryhmä esittää määrärahan varattavaksi vuoden 2020 talousarvioon.

No tämä on jo tavallaan mielenkiintoinen kaupunginjohtajan päätösehdotus jo pelkästäänkin siitä syystä että kyseisellä toimielimella ei ole minkäänlaista budettipäätösvaltaa, he voivat vain ehdottaa kaupunginhallitukselle että näin tehtäisiin, ei siis päättää.

No tässähän ei ole mitään uutta, mutta se mikä hyppäsi silmääni oli että kyseisen tarjouksen liitetiedoissa näkyy päiväys ja se on 21.10.2019
Eli heille ( ja tod.näk muillekkin joilta tarjousta on pyydetty ) on tullut tarjouspyyntö huomattavasti aikaisemmin kuin tämä tt-ryhmän henkilöt on nimetty tai pahimmassa tapauksessa koko ryhmä on perustettu. Kannattaa myös huomata sellainen asia että tarjous on ollut voimassa 15.11.2019 saakka, eli voimassaolevaa tarjousta ei ole ollut olemassa kun tämän työryhmän esityslistaa on laadittu.

Tuon esityslistan liitteet ovat tuossa alla:

Tt-ryhmä piti kokouksensa ja alla on kyseisen kokouksen pöytäkirja.

Eli tässä vaiheessa asia näytti siltä että kun koko päätöskohta on vedetty pois pöytäkirjasta niin tuo asia olisi ns. kuopattu odottamaan parempaa tulevaisuutta.

No siinä ne viikot sitten kului ja päästiin talousarviovaltuustoon ja minä en muista kuulleeni kenenkään maininneen ko. asiantuntija palveluiden hankinnasta päätöksenä ( linkki kokouksen youtube tallenteeseen ) tai että siitä olisi talousarvio-kirjassa mainittu ( linkki talousarvioon ) Jokainenhan voi halutessaan käydä nuo katsomassa ja lukemassa, jos mielenkiintoa riittää.

Sitten päästääkin jo tähän kuluvaan kuukauteen ja uskokaapa että yllätys oli melkoinen kun tuolta viranhaltijapäätöksistä ( linkki ) tuli vastaan tällainen juttu.

Eli kaupunki oli, kuin olikin jossain kohdin tehnyt päätöksen tuon palvelun hankkimiseksi ja sen pohjalta on järjestetty uusi tarjouskilpailu johon tarjoukset on pitänyt jättää 13.12.2019 mennessä ja tarjouksen on oltava voimassa 31.1.2020 asti.
Ja kun katsotaan että tuota vertailua niin kokonaishintakin on hieman suurempi mitä aikaisemmin on ollut julkisissa tiedoissa.

Syystä tai toisesta en edelleenkään löydä kaupungin pöytäkirjoista tai esityslistoilta päätöstä asiantuntijapalveluiden hankkimiseksi.
Kuitenkin selkeästi sellainen päätös on jossain tehty niin kuin tuossa viranhaltijapäätöksessä on asian kohdalla lausuttu.
On kuulkaas tätä kaupungin esityslista ja pöytäkirja sivua ( linkki ) jokusen kerran luettu ja mitä mielenkiinoisemmilla hakusanoilla yritetty päätöstä löytää.

En siis väitä että tässä olisi toimittu mitenkään laittomasti, uskoisin että tässä on menty meidän hallintosäännön ( linkki ) rajoissa mutta kun katsotaan kaupungin taloustilannetta ja es. niitä leikkauksia mitä on tehty niin aika kummallisessa valossa tällaiset kymmenien tuhansien eurojen hankinnat kyllä näyttäytyvät.
Melkein tekisi mieli sanoa että vähän hämärissä tätä asia on kuukausisotalla valmisteltu.

Kuitenkin päätöksenteko pitäisi olla avointa ja selkeää, siis sellaista mitä kutsutaan hyväksi hallinnoksi. No tässä tapauksessa tuo on unohtunut, sanoisiko 6-0 ja onhan se melkoisen mielenkiintoista että tämän kokoluokan päätöksiä voidaan vielä maaliin ilman että asiasta löytyy mitään mustaa valkoisella.

Sitten voidaan tosin himan miettiä sitä mikä tällaisen selvityksen tarve on juuri nyt.

Iso sote on vielä täysin tietämättömän taipaleen päässä ja niin kauan kun olemme Siun Soten vankina niin kuinka kukaan pystyy sanomaan yhtään mitään. Pyöreästi sanottuna kaupungin rahoista menee 65% soteen, mihin meillä ei näytä olevan edes kunnollista tiedonsaantioikeuttakaan, puhumattakaan vaikuttamisesta.
Tuon jälkeen se meidän oma osuus on 35% ja siitä sitten pitäisi ulkopuolisten voimin tehdä ihmeitä.

Ehkä se tärkein kysymys on kuitenkin se että miksi ja kenen toiveista Outokummpu haluaa ulkoistaa kipeiden päätöksien teon?

Ei se ainakaan sitä vastuullista kuntapolitiikkaa ole, vaikkakin vaalit alkavat kohta kolkutella ”oven takana” ja jos yhtään muistelee aikaisempia vuosia niin silloinhan ne velatkin meinaa muuttua saataviksi.

Koska kyllähän me tiedetään, tai siis pitäisi tietää jos on yhtään kehdannut kokouksissa hereillä olla ainakin nämä suurimmat ongelmat minkä kanssa joudutaan vääntämän.

Se että meillä väki vähenee ja samalla eläkelöityy vaikuttaa suoraa meidän verotuloihin, ihan samalla tavalla kuin se että meiltä muuttaa väkeä pois.
Meillä on myös tytäryhtiöitä joiden talousvaikutus on konsernille negatiivinen ja kuitenkin jopa niitä jotka voitaisiin ajaa alas tuetaan järjettömillä summilla. Ja kun halutaan lyödä itseämme ”kirveellä koipeen oikein kunnolla ” niin ensimmäisenä lähdetään hyvinvoinnin ja terveyden edistämisestä leikkaamaan, jokainen tietää että tuolta leikkaaminen tuo entistä suuremmat ongelmat muutaman vuoden päästä.

Mutta jos tästä jotain positiivista haluaa hakea niin ainakin konsultit kiittävät ja kuittaavat mukavan tilin. Mitenkäs se sanonta menikään?Eihän se tollo ole joka pyytää vaan se joka maksaa.

Tästä ( Filut.zip ) saat ladattua pakattuna nuo kaupungin sivuilla olevat ja olleet pdf-tiedostot joista tämän artikkelin kuvat on tehty.

Comments are closed.

Up ↑

%d bloggaajaa tykkää tästä: