Podcast – Olo kuin toisinajattelijalla Kiinassa

Linkki kyselyyn ( linkki avautuu uuteen ikkunaan )

Ja niin kuin podcastin henkeen kuuluu, tämä teksti on kässärin pohja joten puhuttu sana ei vain voi vaan on joissain kohdin tästä poikkeava eli kannattaa kuunnella.

Muistathan että voit kuunnella ja tilata podcastin näin aluksi näiltä tarjoajilta Apple podcast ( linkki ), Stitcher ( linkki ), Spotify ( linkki ) Näyttäähän tuo levinneen aika moneen muuhunkin, mutta nuo ylläolevat toimivat varmimmin.
Lopun biisinä on aiheeseen liittyen kappale nimeltä: The Happy Taxpayer joka löytyy osoitteesta https://www.audioblocks.com


Tervehdys kaikille kuuntelijoille.

Tässä on aikaa, ehkä vähän liikaakin edellisestä jaksosta vierähtänyt, mutta onneksi nämä asiat eivät ole mitään kertakäyttömuotia joka viikossa / parissa menettää mielenkiintonsa.

Ja ihan heti tähän alkuun on heitettävä yksi selvennys, minun olisi pitänyt nähtävästi olla selkeämpi tuossa viime osan Unisef – asiassa, siis mehän emme ole vielä saaneet sitä paperilappua seinälle missä meille on myönnetty se status, vaan me olemme siinä ohjelmassa missä pitää kahden vuoden aikana esittää tuolle taholle että olemme sen paperin arvoisia.
ja jos sellainen sertifikaatti saadaan niin kehitystä on jatkettava koska kyseinen tunnustushan on määräaikainen.

Se on kyllä sanottava että nämä suunnitellut leikkaukset eivät ole se oikeansuuntainen askel tuon paperin saavuttamisesi.
Vaan muistanette varmaan kun edellisessä podcastissa taisin mainita jotain palkokasvin tuotoksen liikehdinnästä.

No meillähän oli siinä julkaisun jälkeisenä maanantaina sellainen kolmen tunnin seminaarin poikanen ja viimeisen puolikkaan tunnin pohjalta oli äärettömän helppo todeta että nenään ei mitään meloonia pienempää oltu edes yritetty tunkea.

Onneksi siinä ryöpytyksen melkoisen alkuvaiheessa tuo puhelin soi ja näytöllä näkyi sellainen numero mihin oli vastattava, muuten olisin ehkä saattanut sanoa sanaisen tai toisenkin.

Mutta mikäs sen hauskempaa kuin haukkua poissaolevia.
Kunhan vaan muistaisivat sen vanhan sanonnan että se koira älähtää mihin kalikka kalahtaa.

Vaan nyt  jos koskaan olisi enemmän kuin hyvä tilanne uhriutua oikein urakalla, ottaa oikeat itkupotkuraivarit vaikka aiheesta ” sananvapauttani on yritetty rajoittaa ”  tai vielä herkullisemmin että ” valtuutetut painostavat vaikenemaan epämieluisista asioista” #nyyh#

Tosin sitä olisi saanut tässä vuosien aikana harrastaa useammankin kerran jos sattuisi tuollainen geenivirhe mukana kulkemaan.

Onneksi ei ole,

mutta tästä sai niin loistavan aasin-sillan muistella muutamaa enemmän tai vähemmän huvittavaa tapausta vuosien varrelta ennen kuin syvennyn tuohon sosiaalisen median maailmaan.

Eli lähdetään vuodesta 2013, silloin Outokumpu oli melkoisen lähellä päästä ihan iltauutisiin asti.

homma meni nimittäin niin että muutamat, jääkööt nyt henkilöt nimeämättä, koska ainakin kovaäänisimmät eivät ole enää mukana päätöksenteossa.
Tempaisivat herneen nenään siitä että allekirjoittanut otti ihan tietokoneen kaikille avoimeen valtuuston kokoukseen ja saattoipa sieltä lähteä muutama twiittikin tai facebook päivitys.

No hommahan eskaloitui siihen pisteeseen että kuuleman mukaan silloinnen kaupunginhallitus mietti sellaista ”ohjeistusta” että valtuutetut pidättäytyisivät ”sähköisistä” laitteista valtuuston kokouksissa, samalla myös tämä sosiaalisen median käyttö jäisi pois.

Onneksi jollakulla riitti älyä siihen että mitään ohjeistusta ei lähetetty, koska se sähköposti olisi lähtenyt suoraan toimitukseen ja sen jälkeen allekirjoittanut olisi saanut pienen automatkan jälkeen sen ensimmäisen poliittisen esiintymisen televisiossa.

Seuraavana vuonna, talousarviovaltuustossa sitten tuli näkyvyyttä ihan maakuntalehden jutua myöten, kun emme olisi olleet hyväksymässä aivan selkeää alibudjetointia perhepalveluihin, ai että kun siitäkin sai korvamakeaa ihan koko kokouspalkkion edestä.

Sääli että silloin ei ollut näitä videointeja niin olisi voinut ne jakaa kaikelle kansalle katsottavaksi.
Eikä se seuraavana vuonna käyty keskustelu lastensuojelun määräaikojen ylityksistä ja niiden, sanoisnko lähes piilottaminen tuonut myöskään kovaa kannatusta. Muilta.
Tässäkohdin pitää muistaa se että elimme sitä Joensuun – Kontiolahti – Outokumpu yhteistoiminta-alueen aikaa. Eli sote asiat eivät silloinkaan olleet meidän omissa käsissä, tosin silloin saatiin kyllä tieto siitä mistä maksetaan ja mitä niillä euroilla ollaan saatu. Toisin kuin nykyisin.

Mutta ehkä kaikista mieleenpainuvin asia oli tämä surullisen kuuluisa Energian myyminen ja sen ympärillä käyty kuhina.

Tässä kohdin on muistettava sellainen asia että tietyjä salassapitovelvotteita on vieläkin voimassa joten asiaa pitää käydä läpi aika pintapuolisesti.

Kun siinähän kävi silleensä että eräs, ei enää päätöksenteossa mukana oleva henkilö vuoti tuon aikeen energian myymisestä minulle jo kuukausia, useita kuukausia aikaisemmin ennen kuin siitä puhuttiin julkisesti.

Tässä kohdin on todettava että kyseinen vuoto ei tullut silloisesta viiteryhmästä vaan muualta ja esimerkiksi meidän silloinen kaupunginhallituksen jäsen ei ottanut asiaan mitään kantaa kun häneltä tietysti ensimmäisenä asiasta kysyin.

Todella isot respektit Petrille siitä ja jälkeenpäin ollaan kyllä asialle sitten naureskeltu ja olihan se sanotaanko mielenkiintoinen tilanne kaiken kaikkiaan.

Tosin sitten kun asiaa tiedustelin erään kaupunginvaltuuston jälkeen virkamieheltä niin ei siitä vastauksesta hullua hurskaammaksi allekirjoittanut tullut.

Se että kaikki asiasta tietävät olivat kirjoittaneet vaitiolosopparin mittavilla vaateilla tuli minulle tietoon vasta jälkeenpäin.

Mielenkiintoista kyllä, kyseinen vuotaja pääsi kuin koira veräjästä.

No siinä ne kuukauden kuluivat ja asia tuli ajankohtaiseksi, minun kanta oli asiaan ihan alusta alkaen se että niillä ehdoilla kauppaa ei todellakaan pidä tehdä ja kyllä minä muuten tein oman mielipiteen melkoisen selväksi kun sen aika tuli.

Nähtävästi sen verran selväksi että kun kaupunginvaltuusto piti kaupan tiimoilta suljetun kokouksen niin yleisönosastokirjoituksesta ja kaikesta muusta toiminnastani sain palalutetta ihan johtoa myöten,

siis myös siltä henkilöltä joka tiesi jo kuukausia aikaisemmin että minä olen tietoinen asiasta josta en todellakaan saisi olla tietoinen ja kuitenkin pidin suuni kiinni.

Joillekkin tuo asia oli mönkinyt melkoisen syvälle ihon alle ja se viimeinen
niitti oli maakuntalehden jutusta otettu suora lainaus” nyt myydään hyvää halvalla ” – keitti sitten puuron pohjaan melkoisen lopullisesti muutamalla henkilöllä ja jälki oli sitten sitä myöten.

If you can’t stand the heat, stay out the kitchen, vai mitenkäs se kuuluisa sanonta menikään.

Onneksi suurin osa poliitikoista ymmärtää että mielipide ei ole syy lynkata ihmistä, mielipiteen voi ja monesti pitääkin kyseenalaistaa mutta siitä pidemmälle meno on

yksinkertaisesti

Perkeleen typerää

Vaan otetaanpa nyt tuo paljon parjattu, ( ainakin minun kohdalla ) Sosiaalinen media ja sen käyttö hieman suuremmin tapetille.

Ja nyt ollaan sellaisella saralla mistä ei nyt niin suurta huutoa ole tullut pidettyä.

Eli se mitä ja miten tätä kuntaa & kaupunkia on tuotu esille positiivisessa mielessä.
Pelkästään eri somekanavien eli tuubi, twitter, facebook, google, insta jne. jne. niin näitä Outokumpua mainoistavia kuvia ja videoita on katsottu jo yli puolitoista miljoonaa kertaa, siis laskennallisesti sanottuna voisi todeta että lähes joka kolmas Suomalainen olisi jotain nähnyt.

ja tähän siis EI ole laskettu mukaan ns. poliittista toimintaa. Vaan vain ne yksityshenkilönä julkaistut julkaisut.

Googlessa iso ykkönen meni tässä vähän aikaa sitten rikki ja esimerkiksi erään vuosittaisen perinteen videotallenteita on katsottu yli sata neljäkymmentä kaksi tuhatta kertaa.

On tehty suoria lähetyksiä milloin mistäkin, on editoitu ja kuvattu niin kaupungille, konsernille kuin alueen yhdistyksille ja joillekin yrityksille.
Palautetta on tullut ympäri maailmaa ja se on ollut pelkästään positiivista. Niin eri järjestöistä, yhteisöistä tai ihan tavan tallaajilta.

Uskallan myös väittää että jokainen lukutaitoinen Outokumpulainen on jossain vaiheessa pitänyt käsissään julkaisua missä on ollut minun tuottamaa materiaalia.

Ja yhtä ainutta poikkeusta lukuottamatta nämä kaikki on tehty puhtaan tekemisen ilosta, raha ei ole vaihtanut omistajaa.

Vaan tärkeämpää on ollut yhteisön etu.

Halu viedä Outokumpua eteenpäin.

Ihan pienenä vertailukohtana, katselin tuossa Outokummun youtube kanavaa ja julkisten näyttötietojen mukaan näitä pariakymmentä Discovering Outokumpu videoita on katsottu yhteensä reilut 15.000 kertaa.
Mikä on minusta kyllä sääli, koska näihin videoihin on käytetty melkoisesti rahaa ja ainakin minun silmiini ne ovat helkkarin hyviä pätkiä ja niille olisi toivonut tuota näkyvyyttä vaikka sen puolentoista miljoonan näytön verran.

Niin tältä pohjalta minua kuulkaas korpeaa melkoisen reippaasti nämä tietyt, harvat tyhjänlänkyttäjät joilla ei ole minkäänlaista realiteettien tajua omissa puheissaan.

Ihan esimerkkinä, jos minä sanon että joku hankinta on suunnitteilla hieman kyseenalaisin perustein, niin silloin pitää sanoa siitä eikä narista muusta.

Vaikka tarvittaessa kettumainen immeinen osaankin olla niin en nyt sentää kaikkia tämän kylän ongelmia hartioilleni jaksa ottaa, niinkuin puheissa ja joidenkin somessa on annettu ymmärtää.

Kannattaa muistaa sellainen juttu että jos asiat hoidettaisiin kunnolla, avoimesti ja kuntalaisten etua ajatellen niin eihän silloin tarvetta niiden esille nostamiseen olisi ainakaan joidenkin mielestä negatiivisessa muodossa.

Tähän liittyen katselinmpa enemmän kuin tyytyväisenä tuon paljon puhutun talous- ja tulevaisuus työryhmän ensimmäistä pöytäkirjaa, sieltä oli vedetty se kyseenalainen hankintapykälä kokonaan pois.

Tuo oli ainut oikea ratkaisu, tässä tilanteessa. Tosin hieman tuon toimielimen kokoonpano herättää ainakin minulla ajatuksia, en tiedä mitä mieltä te hyvät kuuntelijat olette mutta kun kyseisestä työryhmästä puuttuu lähes puolet valtuustossa olevissa polittisista ryhmittymistä niin kuinka tuo toteuttaa demokratiaa?

Eikä tuo hallituksen päätös kokouspalkkioiden puolittamisesta ole yhtään pöllömpi päätös. Tietysti vuosipalkkiotkin olisi voineet olla tuossa mukana, mutta jostain syystä sitä ei sitten haluttu.

Talousarvion käsittelyssä sattui sitten allekirjoittaneellekkin melkoinen moka tuossa kohdin.

Talousarviokirjan sivulla 25 lukee näin:
” Talousarvioon sisältyy luottamushenkilöiden kokouspalkkioiden puolittaminen vuodelle 2020. ”

Ei kuulkaas käynyt pienessä mielessäkään että tuo lause ei pitäisi sisällään myös näitä vuosipalkkioita. Jos olisi käynyt niin tuosta, oliko se nyt kaikekaikkiaan 15.000 – 16.000 €:n potista olisi kyllä äänestetty.

Siitä olisi saatu kasaan reilut puolet vaikka tuohon käyttäjilleen todella tärkeän asiointiliikenteen rahoitukseen mikä on lopetettu, mutta toivottavasti järki voittaa ja kuntalaisten sekä valtuutettujen palautteella on merkitystä ja jostain tarvittavat eurot saadaan kaivettua ja äkkiä.

Jos ketä kiinnostaa niin vuosipalkkioihin oikeutetut löytyvät kyllä kaupungin nettisivuilta ja tarkemmin kohdasta ” kaupunki ja päätöksenteko” siltä sitten sääntökokoelma ja sieltä klikkaus kohtaan palkkio- ja matkustussääntö niin tarkat tiedot löytyvät sieltä.

Muutenhan tämä näyttää kyllä siltä että se helkkarin hyvä työ mikä ollaan tehty terveyden ja hyvinvoinnin edistämiseksi tässä kylässä saa nyt sitten sitä raippaa ihan koko rahan edestä. Katsotaanpa vaikka tuota talousarviota.

– Jään hoito keskitetään vain maksullisten vuorojen yhteyteen.
– Kyykerin kentän ylläpidosta luovutaan maaliskuussa 2020.
– Latuverkoston ylläpitoon käytettävät tunnit puolitetaan verrattuna edellisiin vuosiin.
– Uimahallin aukioloajat muuttuivat hieman,
– hallin laajennus jää tekemättä
– aamu-uinnit tiistaisin ja torstaisin lopetetaan.
– Taksoja tarkistetaan

Tähän kun lisätään vielä tuo luokkakokojen käsittämätön turvottaminen niin eipä voi kun vain ihmetellä että miten tämä kaikki tukee kunnan yhtä perustehtävää eli hyvinvoinnin ja terveyden edistämistä

Vaan nähtävästi sillä ei ole mitään merkitystä kun verrataan es. Matkailun ”todella karuun kohtaloon”

Ensi vuodelle ( siis 2020 ) kun noita kävijä tavoitteita laskettiin jopa viime vuotta matalammalle tasolle, entistä enemmän sellaista yrittäjävetoista toimintaa haalittiin meidän veronmaksajien maksettavaksi

ja tämä kaikki kun piilotetaan osakeyhtiölain alle niin että todellisten kulujen esiin kaivaminen on todella haasteellista niin ei voi kuin ihmetellä että

onko oikeasti niiden muutamien turistien palvonta niin tärkeätä että ennemmin lasketaan Outokumpulaisten palveluiden tasoa kuin puututaan tuohon rahan lapiointiin?

Kysynpähän vain.

No nämäkinhän ovat vain arvovalintoja. Nyt jos koskaan on hyvä miettiä minkä arvojen takana kannattaa seisoa.

Vielä tähän lopuksi pitää hieman pähkäillä sellaista asiaa kuin Outokummun tulevaisuus.

Paljon on viimeisen vuoden / parin aikana puhuttu yhteisöllisyydestä ja mikäs sen parempi kuin tällainen asia on joukkovoiman testaamiseksi.
Elikkäs värkkäsin tuonne blogiini joka muuten löytyy osoitteesta www.stjari.com
tämän artikkelin yhteyteen linkin kyselyyn missä juuri sinä voit antaa palautetta ja kertoa omat näkemyksesi siitä miten tätä kaupunkia pitäisi viedä eteenpäin.

Sitten kunhan noita vastauksia on saatu jonkinmoinen kasa niin ne olisi tarkoitus lähettää tuonne eliittiryhmälle ”iltalukemiseksi” ja jos hyvin käy niin toteutettavaksikin.

Vaan tällaista tällä kertaa, katsellaan saisiko tuota julkaisu tahtia hieman kiivammaksi, aiheet eivät kyllä kesken lopu mutta tuo kello ja kalenteri on sitten vähän toinen juttu.

Kiitos kuuntelemisesta ja mukavaa vuoden jatkoa kaikille. 

Comments are closed.

Up ↑

%d bloggaajaa tykkää tästä: