Kuuntele, älä lue. Podcastin jakso 4.

Ja niin kuin podcastin henkeen kuuluu, tämä teksti on kässärin pohja joten puhuttu sana ei vain voi vaan on joissain kohdin tästä poikkeava eli kannattaa kuunnella.
Muistathan että voit kuunnella ja tilata podcastin näin aluksi näiltä tarjoajilta Apple podcast ( linkki ), Stitcher ( linkki ), Spotify ( linkki ) Näyttäähän tuo levinneen aika moneen muuhunkin, mutta nuo ylläolevat toimivat varmimmin.

Outo on kumpu, tarinoita taloudesta ja hotellitoiminnasta.

Terevehdys taas hyvät kuulijat

Muistanette että viime jaksossa taisin mainita jotain tästä talous- ja tulevaisuustyöryhmän perustamisesta.

No nythän on se on sitten potkaistu käyntiin ja ihan ensimmäisissä pypykälissä tämä kysenen,
sanottakoon sitä vaikka eliitin omaksi  kahvikerhoksi,
He nyt ovat päättämässä ulkoistaa tehtävänsä lakerikenkä konsulttien haltuun.

No eihän tämä lysti tietysti ilmaista ole. 

Hintaa tälle hankinnalle tulee reilut 21.000 € ja kaupantekijäisiksi vielä  kaupunki sitoutuu maksamaan kaikki matka-, majoitus- ja muut kustannukset toteuman mukaisesti seuraavan kolmen vuoden ajaksi

Eipä ihme että kaupunki otti Malmikummun omiin huomiin, siinähän säästetään tonni tolkulla majoitus kuluja.

Pitää vaan toivoa että sieltä ei mitään uutta Master Plania tule.

Vaan palataanpä tähän kahvikerhoon vielä vähäksi aikaa.

Minä kovasti mietin sitä että minkälainen toimivalta tällaisella, hallintosääntöön kuulumattomalla, ilman omaa budjettia toimivalla kaupunginhallituksen perustamalla työryhmällä oikein on? 

No katsotaampa meidän hallintosäännöstä, no siellä ei edes tunneta koko sanaa työryhmä, eikä tuo kuntalakikaan työryhmistä paljoa mainitse

Eli meillä Outokummussa hallintosääntöön kuulumaton työryhmä, päättää ensimmäiseksi kilpailutuksen tulosten hyväksynnästä.

Siis sellaisen kilpailutuksen jonka käynnistämisestä ei löydy mitään tietoa mistään pöytäkirjoista.

Ja tämä samainen työryhmä päättää antaa valtuutuksen ko. palvelun hankinnaksi. 

Nyt seuraa sitten se tuhannen taalan kysymys sinulle hyvä kuuntelija joka jossain päin Suomen maata tätä kuuntelet ja kuntalaki on sulle tuttu. 

Kestääkö tällainen toimita laillisuuden? 

No olipa asia niin tai näin niin eipä tässä juuri paljoa siitä kehutusta avoimmuudesta ole näkyvillä ja onpahan tässä sekin tullut mietittyä että mitä helkkarin merkitystä tällaisella ryhmällä muuten loppujen lopuksi on?

Ei muuten mutta jos kerran duunit ulkoistetaan muille niin onhan meillä kaupunginhallitus, tai omistajaohjausjaosto, tms.
Siis sellaiset hallintosäännössä olevat päätösvaltaiset toimielimet.

Tietysti saahan sillä kokouspalkkiot juoksemaan, minusta vaan niistä voitaisiin luopua vaikka kokonaan loppu valtuustokaudeksi.  Ei näillä tuloksilla juuri syytä maksamiseen ole.

Niin saataisiin säätöjä kerrankin muualta kuin koulusta ja niillähän voisi maksaa vaikka konsulttien laskun. Toivottavasti

Vaan tulihan tähän viikkoon toinenkin mielenkiitoinen uutinen, eli kaupunki päättä ottaa Malmikummun huomaansa. 

No toisaalta, kyllähän se kiinteistö tekee kohtuullisesti tappiota siinä tyhjillään ollessa ja jonkinlainen ”omenahotelli” konsepti voi toimia, ainakin paperilla.

Mutta minkä ihmeen takia kaupungin pitää perustaa tänne se toinenkin lounasravintola. 

Mitenkähän tämä istuu voimassa olevaan konsernistrategiaan ja etenkin näihin kohtiin missä puhutaan mm.  yritysvaikutusten arviointi päätöksenteossa
tai paikallisen elinvoiman kehittämisestä. 

Minusta tässä näytetään enemmänkin keskisormea paikallisille yrittäjille kuin luodaan mahdollisuuksia. 

Jollain tavalla tämän ehkä ymmärtäisi jos tuo ravintola olisi sellainen oikea ruokapaikka joka olisi auki vaikka klo 16.00 alkaen,
silloin ei tarvitsisi ajella naapurikuntiin syömään jos ”pitzza-linja” alkaa tökkimään. Mutta ei..

Saahan nähdä miten tämä matkailussakin niin verratoman tuloksellisesti kunnostautunut Matkakumpu Oy alkaa asioita hoitamaan.

Henkilökohtainen mielipide on ollut aina se että tätä firmaa ei olisi pitänyt koskaan edes perustaa.

Se kun ei ole yhtenäkään toimintavuonna pystynyt täyttämään sille asetettuja tavoitteita edes matkailun, puhumattakaan kaupungin asumisen markkinoinnin saralla.

Vaan entäs talos

Odotan kuulkaas enemmän kuin mielenkiinnolla sitä minkälaisen vuokrasopimuksen Matkakumpu ja Seurojentalo tekemään ja onko se yhtään missään linjassa sen kanssa mitä aikaisemmat vuokralaiset ovat joutuneet maksamaan. 

Lähetään tätä peliä pelaamaan ihan puhtaasti matematiikan avulla.

Nämä seuraavat luvut ovat siis yhtä keksittyjä kuin Outokummun ”laskennalliset” turistimäärät eli täysin hatusta vedettyjä.

Jos  kiinteistön normaali vuokrataso olisi 10.000 € ja toimittaisiin niin kuin vanhalla kaivoksella ja vuokra olisi enemmän nimellinen kuin kulurakenteeseen perustuva niin silloin pikkuisen tuo kilpailuasema olisi vääristynyt,
tosin uskallan väittää että niinhän se on nytkin.

Jos taasen vuokra olisi vaikka 20.000 € niin silloinhan saataisiin kyllä Seurojentalon taloutta tuettua,
mutta kaupunki joutuisi lapioimaan tai siis hienommin ostamaan tuotteita ja palveluita Matkakumpu Oy:ltä entistä suuremmalla summalla että he selviäisivät vuokravastuistaan.

Tosin niinhän joudutaan joka tapauksessa tekemään jos vuokra on edes sitä tasoa mitä aikaisemmilta vuokralaisilta on peritty. 

Ja arvatkaapa kahdesti ketkä maksavat, no me, kuntalaiset tietysti.

Vaan tämäkin asian aika näyttää ja taas saatiin yksi seurattava asia lisää, tosin se että nämä yritykset pääsevät piiloutumaan Osakeyhtiölain taakse ei tee näiden meidän veroeurojen seuraamisesta helppoa. 

Mitä tuohon vuokratasoon ja väitteeseen sen edullisuudesta tulee niin onhan siitä vähäsen mustaa valkoisellakin.

Muistattehan että vanhan kaivoksen ravintolatoiminnothan siirtyivät matkakummun peukalon alle vuonna 2017 samoin kuin lasten kaivoskin. 

No nyt kun tätä lähdetään perkaamaan niin ensimmäiseksi pitää kaivaa esille matkakummun 2016 vuoden tilinpäätös,
ihan näin muistutuksena niin jokainen immeinen voi käydä hankkimassa minkä tahansa osakeyhtiön tilinpäätökset pientä korvausta vastaan aika monelta eri toimijalta tuolta internetin ihmeellisestä maailmasta.

No mitäpä sieltä tilinpäätöksestä pitäisi katsoa?

Sieltä kannattaa etsiä sellainen tili kuin muut liiketoiminnan kulut.

Sitä voidaan kutsua ns. kaatotiliksi jonne laitetaan vuokrista lähtien kaikkea sellaista mitä ns. virallisessa tilinpäätöksessä ei tarvitse eritellä.

Matkakummun tapauksessa v. 2016 tilinpäätöksessä on tuon tilin saldo vajaat 106.000 €
Sitä kun verrataan vaikka vuoden 2018 tilinpäätökseen.
Missä kyseinen summa on 131.000 € niin voidaan helposti laskea se että kasvua on tullut n. 25.000 €

No tästähän päästään siihen että kun yritykselle tuli ravintolapalvelut ja lasten kaivos niin se nosti muita kuluja tuon 25.000 €:n verran

Tässä kohdin pitää myös muistaa se tosiasia että tuolle tilille kirjataan myös muitakin asioita kuin vuokrat ja tuo 25 tonnia on puhtaasti laskennallinen luku, oikea summa voi olla puolet, kaksikolmasosaa tai vaikka kolmasosan tuosta summasta.

Vaan jos lasketaan tuon suurimman mukaan niin ei kaupunkia voi syyttää ainakaan mistään kiskurihinnasta kun neliöitä lasketaan. Pari tonnia kuussa lastenkaivoksesta ja ravintolasta, ei paha.

Onko vuokrataso samanlainen myös muille kaupungilla vuokralla oleville yrityksille?

Tietysti vuokrahan on vuokranantajan ja vuokralaisen välinen asia tässä tapauksessa siis vasemman ja oikean käden, mutta erään ajatelman vuokratasosta voi pähkäillä vaikka niin että vuokralla katettaisiin poistot,
 
Tässä tapauksessa vuoden 2017 tilinpäätöstietojen mukaan ne olisivat hiukan yli 19.000 lastenkaivoksesta ja pikkuisen yli 21.000 vanhasta pajasta eli yhteensä sellaiset 40.000 €
Tämä tieto on sitten peräisin tarkastuslautakunnan 12.11.2018 olleen kokouksen pöytäkirjasta. 

Ei oikein osu ja uppoa tämän järkevyys minun matematiikkaan ei. 

Notta tällaista tänne, muutama vuosi taakseppäin maakunnan yrittäjäystävällisimmäksi kunnaksi valittuun Outokumpuun kuuluu nykyisin. 

Mie oon muuten tässä nauhoitellessa ihmetellyt tuollaista taustalta kuuluvaa epämääräistä hiljakseen koventuvaa ropinaa

vaan taitaa se kuitenkin tulla niistä palkokasvin hedelmistä mitkä matkaavat eustaakkisen putken mutkaan kiihtyvällä vauhdilla.

No eihän sitä kaikkia voi miellyttää, mutta kuntalaisilla on oikeus tietää missä mennään.

Ja hei jos olen jossain väärässä niin etsi mustaa valkoisella ja tuo nähtäväksi niin korjataan sikäli kun syytä on,

vielä ei sitä päivää ole tarvinnut nähdä.

Ai niin, Outokumpu ei muuten saanut edes sitä harkinnanvaraista valtionosuutta, mitä haettiin.

Mutta onneksi sentään päästään Unisefin lapsiystävälliseksi kunnaksi tulevan vuoden alusta. 

Lainaan tässä paikallislehden uutisesta pienen osan

” Tämä tarkoittaa muun muassa sitä, että lasten ja nuorten tietämys omasta arjestaan vaikuttaa kunnan päätöksentekoon ja palvelujen kehittämiseen.
Kunta tekee lapsivaikutusten arviointia lapsia koskevista päätöksistä, ja lasten oikeus riittävään osuuteen yhteiskunnan voimavaroista näkyy kunnan talousarviossa. Jokaisella lapsella on yhdenvertaiset mahdollisuudet osallistua ja käyttää palveluita. ”

Joten innolla odotamme kuinka tämä näkyy meidän tulevan vuoden talousarviossa muunakin kuin koulun ryhmäkokojen kasvattamisena ja muina leikkauksina että saadaan konsultteja ja hotelli/ravintolatoimintaa pyöritettyä tässä yt:den keskellä.

Kyllä elämä on sitten niin mukavaa

One thought on “Kuuntele, älä lue. Podcastin jakso 4.

Comments are closed.

Up ↑

%d bloggaajaa tykkää tästä: