Lue tai mieluimmin kuuntele: Valtuuston kokous ja tulevaisuuden suuntia

Tämä kirjoitus on julkaistu myös Podcastina, voit kuunnella ja tilata podcastin näin aluksi näiltä tarjoajilta tai kuunnella sen tästä alta.
Apple podcast ( linkki ), Stitcher ( linkki ), Spotify ( linkki )

Tässäpä muutama sananen maanantain valtuuston kokouksesta.

Maanantai ilta ja valtuuston kokous. Mielenkiintoinen lista oli edessä ja tärkeitä päätöksiä tehtävänä.

Vielä kun selvittiin alku kokouksen ”näytelmästä” mikä juonti juurensa siitä että eräät eivät olleet viitsineet lukea kotikaupungin hallintosäännön
( linkki ) 14 pykälää ja toimia sen mukaisesti niin oltaisiin saatu ihan kiva alku illalle.

Sittenpä päästiinkin ihan oikeisiin asioihin, eli päättämään ensin kiinteistö ja sitten kunnan veroprosentista.

Kiinteistöveroprosentista ei saatu keskustelua aikaiseksi.

Sen jälkeen päästiin kaupungin veroprosenttiin.
No minä ehdotin lupaamaani puolen prosentin korotusta ja Petri kannatti. Sen jälkeen sitten äänestettiin.
Minä en muista että koskaan missään valtuuston kokouksessa oltaisiin tällainen asia menty läpi ilman keskustelua.

Tämäkin on eräs asia mikä on ihmetyttänyt, eikä niin vähäänkään kun verrataan valtuuston toimintaan viime kautena.
En tiedä miksi, mutta ns. keskustelukulttuuri on kokenut melkoisen romahduksen kuluvalla kaudella.
Aikaisemmin sentään ihmiset kertoivat oman mielipiteensä, toisin kuin nykyisin.

No äänestyksessä kävi miten kävi, se ei yllättänyt. En tiedä olisiko tulos ollut yhtään toisenlainen jos tuo valitettavasti vasta eilen julkaistu maakuntalehden juttu ( linkki ) missä mm. kerrottiin että Pohjois-Karjalaisten kuntien talous kyykkää maakuntaliiton laskelmien mukaan ainakin seuraavat viisi-kuusi vuotta ja keskimääräinen veronkorotuspaine on 0,3-0,4 % joka vuosi.

Seuraavassa pykälässä käytiin taloutta läpi ja jälleen kerran meille valtuutetuille esitettiin se tilanne missä Outokummun kaupunki on.
En nyt käy aivan kaikkia yksityiskohtia läpi, mutta halukkaat voivat käydä katsomassa Outokummun kaupungin Youtube kanavalta ( linkki ), tarkemmin se alkaa siitä 24 minuutin kohdalla.

Vaan tämä vuosi näyttää nyt painuvan kaikesta huolimatta noin 2,3 miljoonaa alijäämäiseksi, jos tuota likaantuneen maan vastaanottoa ei olisi niin silloin oltaisiin jo kolme miljoonaa pakkasella. Pitää muista että tämä n. 0,7 miljoonaa on investoinneista käyttötalouteen siirtämistä eli rahan siirtoa taskusta toiseen.
Tulevaa vuotta suunnitellaan noin miljoonaa pakkaselle. Siinä tosin ei ole huomioitu sitä 0,6 miljoonan mahdollista SiunSoten laskun kuittaamista ja sitä miten paljon kaupunki joutuu auttamaan Seurojentaloa jolta jäi Malmikummun vuokrat saamatta.

Puhumattakaan siitä miten paljon verotuloja jää saamatta kuluvalta vuodelta tai miten ne tulevat kertymään ensivuodelle.
Tämän hetken arvio kuluvan vuoden verotuloista on jäämässä reilun 1,3 miljoonaa alle talousarvion.

Tällä vauhdilla kaupunki on syönyt sen reilun viiden miljoonan puskurissa olevan ylijäämän parissa, hyvällä tuurilla kolmessa vuodessa.
Tämä asia on kerrottu meille valtuutetuille niin monta kertaa että tyhmemmänkin pitäisi se asia sisäistää.

Eikä tämä ole tullut yllätyksenä, tai siis ei olisi saanut tulla yllätyksenä kenellekkään vastuulliselle kunta päättäjälle.
Kaikki merkit ovat olleet ilmassa jo pitkän aikaa.

Ja tässä kohdin tulee sitten se kilometrin mittainen MUTTA.

Valtuutetut tietävät kaupungin todella ikävän taloustilanteen, mutta miksi kukaan ei tee mitään. Tai ei ole tehnyt sinä aika kun tilanne on kehittynyt, aikaa olisi ollut.

Pitää muistaa että yt:t polkaistiin käytiin vasta jokunen viikko taakseppäin ja mitä niihin tulee niin jos tavoitteeseen päästään eli 25 henkeä saa kenkää tai jotenkin muuten 22 henkilötyövuotta saadaan säästettyä niin näillä toimenpiteillä ei saada säästöjä kuin se 1,3 miljoonaa tänä ja ensi vuonna.

Se ei yksinkertaisesti riitä.

Henkilökotaisesti en jaksa uskoa että yt:llä saadaan tavoitteet saavutettua, koska käytännössä meiltä loppuu opettajat kesken jos tuollainen määrä pitää saada säästöjä henkilöistä.
Vaikkakin tuo menettely koskee myös tytäryhtiöitä niin eipä siellä juurikaan palkattua väkeä ole ja siellä missä on niin heitä taasen koskee tietyt muut säännökset mm. sähkön toimitusvarmuuteen liittyen.

Pitää muistaa sekin tärkeä seikka että he toimivat osakeyhtiölain puitteissa tässäkin asiassa.

Vaan silti roikkuu kysymys ilmassa että miksi ollaan niin kuin ei oltaisikaan, ongelmat eivät poistu hyssyttelemällä.

Meillä kuitenkin on osaavia ja kokeneita talousihmisiä joilla oisi pitänyt hälyytyskellot huutaa jo paljon aikaisemmin kuin esimerkiksi allekirjoittaneella ja ennen kaikkea niihin olisi pitänyt reagoida ja aloittaa korjaavat toimenpiteet ajoissa.

Tästä talouden kehittymisestä me nykyiset Siniset ollaan huolta kannettu, jo lokauussa 2014 jätettiin aloite jonka ensimmäisenä allekirjoittajana olin.

Aloite koski tulevaisuus- ja taloustyöryhmän perustamisesta, silloin kaupunginhallitus tyrmäsi aloitteen täysin.
Nyt se perustettu, tosin talous- ja tulevaisuus työryhmän nimellä.
Joskus näemmä asioihin menee aikaa ennen kuin ne toteutuvat.
Se että ollaanko nyt jo myöhässä onkin sitten toinen asia, ainakaan aikaa tehdä kunnollisia analyysejä ja pitkäjänteistä työtä ei ole.

Tällä valtuustokaudella Outokumpu on ajautunut tai meidät on ajettu sellaiseen taloustilanteeseen että meille on käytännössä kaksi vaihtoehtoa mistä valita.

Ne ovat valmistautuminen pakkoliitokseen muutaman vuoden perästä tai sitten meidän kruununjaloki pistetään myyntiin.

Se on varmaa että molemmille vaihtoehdoille kyllä löytyy tästä kylästä kannattajia.

Tietysti voitaisiinhan tässä yrittää selvitä leikkaamalla toimintoja, mutta tämän kaupungin päättäjät eivät ole valmiita niin koviin toimenpiteisiin.

Ihan esimerkkinä, täällä säätetään koulusta ja lapsista ennen kuin edes keskustellaan siitä että mitä pitäisi tehdä es. yli puolen miljoonan nettokulut vuosittain kaupungille aiheuttavalle matkailulle.

Ovatko prioriteetit varmasti kunnossa?

Pitää muista se vanha totuus että tekemällä asiat aina samoin on turha odottaa mitään uutta lopputulosta. 

Viime kerralla kun okua uhkasi ”konkurssi” niin tiedettiin että Okulin soppari oli enemmän kuin huono Outokummulle ja kun siirrytään YTA-alueelle niin saadaan tolkkua sote-kuluihin. 

Käytännössä sieltä tulleet säästöt vetivät meidät kuiville. 

Tosin silloin kyllä tietyt poliittiset tahot käyttivät törkeästi vaikutusvaltaansa suorastaan valehtelemalla siitä mikä Outokummun taloustilanne sillä hetkellä oli. 

Syy siihen oli se paljon puhuttu ja lobattu viiden kunnan liitos jota perusteltiin näin jälkikäteen katsottuna jopa humoristisilla  perusteilla. 

Toivottavasti tällä kertaa ei tämä liian pitkään jatkunut hiljaisuus tarkoita sitä että jotain suunnitellaan taustalla ja se paljon puhuttu avoimmuus loistaa taas poissaolollaan.
Kuitenkin kuntavaalit lähestyvät ja jokainen ryhmä varmasti haluaisi saada sen kaupungin pelastajan viitan omille hartioilleen.

Comments are closed.

Up ↑

%d bloggaajaa tykkää tästä: