Siun soten lisämaksut

Eihän se nyt näin pitänyt mennä, kaiken piti olla aurinkoa ja lempeätä kesätuulta. Palvelut paranee ja rahaa säästyy samaan tahtiin kuin Joensuu-Kontiolahti-Outokumpu YTA-alueella.
Tai siis näinhän tätä maakunnallista sotea joka tarvitaan että olemme ensimmäisiä maakuntia jotka ovat valmiita maakuntauudistukseen.

Valitettavasti totuus on ollut taas markkinahenkilöiden tarua ihmeellisempää.

Palataanpa vaikka Joulukuuhun 2017

– Turha tähän on muutoksia esittää, koska ei kestää kauaa, että budjetti joudutaan repimään auki, epäili Jari Turpeinen (sin.).

Turpeisen huolen taustalla on ennakkotieto siitä, että Outokummun maksuosuus Siun soteen ylittyy roimasti, jopa puolella miljoonalla eurolla. –
linkki Karjalaisen artikkeliin

Nyt ollaan jo helmikuussa 2019 ja vieläkään tilanne ei ole selvä.
Tai siis ainoa selvä ja nyt jo julkinenkin asia on se että lisämaksut eivät ole perussopimuksen mukaisia.

Kuluvan vuoden ennusteen painoarvo on 50, sitä edeltävän vuoden 30 ja sitä edellisen vuoden 20 prosenttia.

Näin laskettu kuntien yhteenlaskettu maksuosuus on Siun sotea sitova.

Perussopimuksen soveltaminen muuttui hankalaksi, kun entinen sairaanhoito- ja sosiaalipalveluiden kuntayhtymä muuttui Siun soteksi.

Kun samalla muuttui raportointijärjestelmä, ei vuoden 2017 ennuste ollut käytettäväksi vuoden 2018 maksuosuuksien pohjana.

Kunnat sopivat tuolloin, että vuoden 2017 ennusteen laskentapohjana käytetään vuosien 2014-2016 toteutumaa sekä perussopimuksen mukaan viiden prosentin osalta asukaslukua.

Malli poikkeaa perussopimuksen määräyksestä, se tiedettiin jo tuolloin.

Tarkistukset maksuosuuksiin piti tehdä viime keväänä, mutta raportointijärjestelmän käyttöönottoon liittyvät viiveet eivät mahdollistaneet sitä.

Vuoden 2017 tiedot ovat nyt käytettävissä, mutta perussopimuksen mukaan vuoden 2018 maksuosuuksien pohjana olisi tullut käyttää vuoden 2017 ennustetta eikä toteutumaa.

Kyse on vain yhtä vuotta koskevasta epäselvyydestä, sillä tämän vuoden alusta lukien kuntien maksuosuus Siun sotelle määräytyy kokonaan palvelujen käytön perusteella.

Mutkikkaaksi asian tekee se, että perussopimus on kuntia sitova asiakirja. Siun soten perussopimuksessa ei ole määräystä siitä, millä menettelyllä sopimusta muutetaan.
linkki Karjalaisen juttuun

Oman mielenkiinoisen mutkan tähän asiaan tekee se että kunnat ja SS ovat pyytäneet tilintarkastusyhteisöiltä lausuntoa tästä asiasta.
Ymmärtääkseni lausuntoja on antanut kolme eri tilintarkastusyhteisöä ja lausunnot eivät ole olleet yhteneviä.
Tosin varmuuttahan tästä ei ole koska syystä tai toisesta yhtään lausuntoa ei ole esitetty niin valtuutetuille tai edes tarkastuslautakunnan ( Outokumpu ja Siun Sote ) jäsenille. Puhumattakaan siitä että osalla kuntia on sama tilintarkastusyhteisö kuin SS:llä, voiko yksi yritys ( toisin suuri ) toimia ns. ”molempien osapuolien edustajana” ilman että tietynlaisia ajatuksia jääviydestä nousisi ilmaan.

Missään olosuhteissa, nykyisellä tiedolla tuota lisälaskua Outokummun kaupunki EI saa hyväksyä.
Päin vastoin jos on pieninkään oletus siitä että laskun sisältö ei ole täydellisen pitävä niin silloin pitää vakavasti harkita viranomais-tutkinnan aloittamista siitä missä on menty metsään.

Enkä kyllä pitäisi ollenkaan huonona vaihtoehtona sitäkään että jonkinlaista ajatustyötä sekä laskelmointia siitä miten me pärjättäisiin ilman tätä väliaikaisvaiheeksi suunniteltua Siun Sotea.

Etenkin kun nyt entistä enemmän alkaa vaikuttamaan siltä että pitkään suunnitellun valtakunnallisen sote-uudistuksen vääntämisen 20 v juhlat saattavat tulla vastaan ennen kuin mitään valmista on olemassa.

Mutta on yksi asia minkä valmistelu pitää aloittaa välittömästi jos iso sote kaatuu. Se on nimittäin tuon Siun Sotkun perus-sopimuksen uudelleen kirjoittaminen.
Yhtenä esimerkkinä sanottakoon kuntayhtymän hallituksen kokoonpano.
Tällä hetkellä alueen neljästätoista kunnasta on varsinaisia, äänivaltaisia jäseniä näin:

 • Heinävesi, ei ketään
 • Ilomantsi, ei ketään
 • Joensuu, kolme henkeä
 • Juuka, yksi henki
 • Kitee, kolme henkeä
 • Kontiolahti, kaksi henkeä
 • Lieksa, yksi henki
 • Liperi, ei ketään
 • Nurmes, yksi henkilö
 • Outokumpu, ei ketään
 • Polvijärvi, ei ketään
 • Rääkkylä, ei ketään
 • Tohmajärvi, ei ketään
 • Valtimo, ei ketään

Eli es. meidän läntiseltä alueelta ei ole yhtään virallista, äänivaltaista hallituksen jäsentä, onhan siellä sitten näistä nolla kunnista se läsnä- ja puheoikeus paikka olemassa.
Vaan mitä tuossa on ihmisten kanssa keskustellut niin ei näistä paikoista ole mitään käytännön hyötyä yhtään mihinkään vaan näennäisdemokratian takia pitäähän se kahvikuppi olla kaikille katettu näille mykillekkin edustajille.

Joten menipä se niin tai näin, niin kyllä meillä riittää töitä soten sotkujen kanssa.
Se vaan nappaa suurimman osan meidän veroeuroista ja ainakin minä haluaisin tietää mihin helkkariin ne rahat menee ja mitä niillä on saatu.

Luulis kiinnostavan sinuakin.

Comments are closed.

Up ↑

%d bloggaajaa tykkää tästä: