Talousarvio-valtuusto

Tänään saatiin onnellisesti ja mikä parasta yksimielisesti Outokummun kaupungin talousarvio tulevalle vuodelle hyväksyttyä.  
Se on kyllä myönnettävä että tässä viimeisten viikkojen aikana on saanut kirjaimellisestikkin melkoisesti lentää ja reissata ympäri kotimaatamme ja kyllä se tuossa videolla näkyy että hiukkasen olisi kaipuuta ja tarvetta muutamalle lomapäivälle. #OnneksiJouluOnKohta

Vaan palataanpa päivän kokoukseen. 

Niin kuin jokainen asioita hiemankaan seurannut tietää että Okulla on edessä vaikeat vuodet, mutta se että täällä oltaisiin lyömässä ”rukkaset” naulaan ei onneksi ole vaihtoehto.  Niin kuin ryhmäpuheessa sanoin Outokummulle on enemmän kuin tärkeätä nyt selvittää tuo soten oikea tilanne.
Kannattaa kuunnella tuo ryhmäpuhe siinä asiasta on huomattavasti tarkemmin. 

Outokummun Sinisten ryhmäpuhe ( tarkka aika on, 1:55:41 jos syystä tai toisesta video ei ala suoraan tuosta kohdasta niin kannatta kokeilla tätä linkkiä mobiililaitteille )

No tästä päästään kätevästi siihen maakuntalehdessä ( maksumuurin takana ) mainittuun Matkakummun tavoitteiden lisäykseen.  Kuten videosta näkyy niin hieman keskustelua ja säätämistä asia herätti mutta loppujen lopuksi saimme yksimielisesti lisättyä nuo mielestäni todella tärkeät tavoitteet talousarvioon.  
Kuitenkin jokainen Outokumpulainen maksaa omasta lompakostaan tuon ylläpidon ja meillä on oikeus myös vaatia heiltä tuloksia jotka ovat toimitusjohtajan mukaan saavutettavissa 

Matkakumpu oy:n käsittely valtuustossa  ( tarkka aika on, 2:39:03 jos syystä tai toisesta video ei ala suoraan tuosta kohdasta niin kannattaa kokeilla tätä linkkiä mobiililaitteille )

Muuten tämä talousarvio / taloussuunnitelma on melkoisen kova pala nieltäväksi. Loppujenlopuksi tilanne on sellainen että seuraavan kolmen vuoden aikana, edellyttäen että muutoksia ei tule niin meidän ylijäämä on syöty.

Tosin tilanne ei varmaan muotoudu oikeassa elämässä näin pahaksi, jos maakunta / sote tulee niin tilanne tulee muuttumaan viimeistään vuonna 2021, mutta kuntaliiton ohjeiden mukaan talousarvio on laadittava niin että sote on mukana koko suunnittelukauden ( niin kauan kunnes ratkaisu tulee  )  
Siun Soten sotkut eivät ole vielä selvinneet ja selvittelylle on aikaa tässä muutama kuukausi ja on muistettava että aikaisempien vuosien muutokset on kuntaosuuksissa vietävä läpi myös kuluvalle vuodelle.
Eli ne mahdolliset virheet, jne. mitä siellä on ollut talousarviota laadittaessa on tullaan korjaamaan ta-muutoksella heti kun ne on saatu selville.
Pitää myöskin muistaa se että jos v. 2017 muuttuu niin sen vaikutus ylettyy myös tähän ja tuleviin vuosiin, tämä kaikki löytyy SS:n perussopimuksesta pykälästä 24 ( linkki )

Onneksi kunnat ovat ottaneet askeleen oikeaan suuntaan ja pyytäneet tilintarkastusyhteisöitään selvittämään näitä maksu / maksuosuus asioita, ongelmaksi vaan voi muodustua se että muistaakseni maakunnan alueella toimii kolme eri tilintarkastusyhteisöä niin on enemmän kuin todennäköistä se että sieltä tulee loppujen lopuksi kolme enemmän tai vähemmän erillaista vastausta.  
Mutta on erittäin tärkeätä muistaa sellainen seikka että noin puolen vuoden päästä on käsillä tilanne missä pitää pystyä myöntämään tili- ja vastuuvapaus niin Siun Soten valtuustossa kuin kuntien valtuustoissa.

Onko se mahdollista jos 100%:sta selvyyttä asioihin ei ole?  
Sitä voi jokainen  miettiä hiljaa mielessään, minulla on onneksi melkoisen selkeä vastaus tuohon jo olemassa. 

ps. tässäkään kokouksessa ei tuo sähköinen systeemi toiminut aivan kunnolla ja siksi välistä piti nuo puheenvuorotkin viitata ”wanhan” mallin mukaan. 

Comments are closed.

Up ↑

%d bloggaajaa tykkää tästä: