Syvennystä yleisönosastokirjoitukseen

Tässäpä tämä tämänpäiväinen kirjoitus paikallislehden yleisönosastolle.

IMG_0357

Valitettavasti tuossa kirjoituksessa on ns. pintaraapaisu siitä minkälainen ongelma meillä on kuntana käsissä ja tässäpä olisi tarkoitus hieman syventää ja taustoittaa tätä tilannetta.
Tästä aiheesta voisi jo kirjoittaa kirjan verran asiaa, mutta mennään nyt kuitenkin hieman pienemmillä askeleilla.
Jos mieleesi tulee jotain kysyttävää tämän kirjoituksen tai ylipäänsä sote:n alalta niin heitä toki kommenttia tai ota suoraan yhteyttä vaikka tämän lomakkeen kautta.

Outokummun kaupunginhallituksessa tätä asiaa käsiteltiin 13.8.2018

Sote-palveluihin kuluvalle vuodelle todennäköisesti tuleva määrärahali- säys lähes 1 milj. euroa tulee vuoden 2019 kehyksen pohjaan. Siun soten kuntafoorumissa 6.6.2018 esitetty kuntien taloudellinen kantokyky, jossa on huomioitu arviot vero- ja valtionosuuksien kasvusta siten että kuntien talouden tasapaino säilyy, mahdollistaa kuntien toimintakatteen noin 0,6-0,8 %:n kasvun vuodelle 2019. Outokummun kaupungin osalta noin 1 milj. euron lisäys sote-palveluihin kuluvalle vuodelle sekä sote-palvelujen 0,8 % katekasvu (mikäli kulukehitys jatkuu samalla tavalla kuin menneenä vuotena, 0,8 % ei tule riittämään) tarkoittaa sitä, että kaupungin oman toi- minnanosaltakatekasvuntulisi ollanegatiivinen,jottaedellämainitut konsernistrategian talouden reunaehdot toteutuvat.

( Linkki pykälään )

Jos karkeilla summilla puhutaan niin yksi tuo miljoona tekisi suoraan veroprosenttiin vietynä 1,1 – 1,25 korotuspaineen.

Melkoisen ”mukava” yllätys verrattuna siihen mihin ollaan totuttu, enkä jaksa uskoa että se sopivasti kuntavaalien alle sattunut veroprosentin lasku tulisi nyt toistumaan.

Mielenkiintoista on myös se että terveydenhuoltolain ( linkki ) mukaan kuntien valtuustojen pitäisi saada tietoa siitä miten sitä terveyttä on edistetty ja hoidettu. Kun me emme ole saaneet edes tietoja siitä miten paljon meidän on tänä vuonna sotesta maksettava niin eihän meillä ole kovan faktan sijään kuin ”epämääräisiä aavistuksia” siitä miten Outokumpulaisia on hoidettu.
Henkilökohtaisesti olen sitä mieltä että tässä ei lain henki tai mene ja tiedä edes kirjainkaan toteudu.
Vaikka olen Siun Soten valtuutettu niin ei näitä, kuntakohtaisia tietoja käsitellä edes valtuustoinfojen, puhumattakaan kokousten yhteydessä. Kenelläkään ei siis näytä olevan tarkkaa tietoa siitä missä mennään. Voisi todeta että melkoisen mielenkiintoinen tilanne näin kuntayhtyämän omistajan näkökulmasta.

Miettikääpä tätä omalle kohdalle vaikka niin, että autonne olisi huollossa ja huollosta olisi sovittu hinta.

Yhtäkkiä huolto haluaisikin huomattavasti suuremman summan ja kun kysyisitte että miksi? Niin kukaan ei osaisi vastata siihen yhtään mitään.

Moniko teistä maksaisi sen ylimääräisen summan hymyillen ja mukisematta?
Tällaisia asioita on ratkottu ihan käräjiä myöten.

Emmehän me voi hyväksyä sellaista laskua jonka perusteita ei tiedetä, etenkin kun johtuen perussopimuksesta ( tarkemmin pykälä 24 ), se nimittäin vaikuttaa melkoisen paljon meidän tulevan vuoden maksuosuuteen ( linkki ) Samassa pykälässä avataan myös tuo paljon puhuttu kapitaatio, eli asukasluvun merkitys maksuosuuden muodostumiseen. Vuonna 2019 vain käyttö määrä on se mikä ratkaisee.
Meidän ikärakenne on valitettavasti kalleellaan siihen suuntaan että tämä tulee lisäämään sitä maksettavaa summaa melkoisesti. Tarkemmin tuohon ikärakenteeseen voi tutustua täältä ( linkki ) sivulta 7 alkaen.

Tässä on se paljon puhuttu talousarvion ( linkki ) sivu 49.
ta2018

Tuohon taulukkoon ei näitä miljoonia haluaisi mitenkään survoa, tosin tuo TS20 tulee vielä muuttumaan kun taisipa tuo mahdollinen maakunta taas siirtyä vuodella eteenpäin. Mutta jokatapauksessa pelkästään sote-sotku voi ajaa meidät tilanteeseen missä näitä kovalla työllä ja vaikeillakin ratkaisuilla kerättyä ylijäämää ( siis puskuria ) aletaan syödä kiihtyvällä vauhdilla.
Miten käy meidän tulevien investointien ( ja näitähän riittää, urheilutalo, vesi-ja viemäri verkosto, purettavat kiinteistöt, jne. jne. ) tai miten tämä vaikuttaa päivähoitoon, kouluun ja muuhun kaikkeen mitä kunnan tehtäväksi on annettu. Ei nuo jo hallituksen päättämät kehykset näytä mitenkään suurellisilta ( linkki )
Monessa asiassa ollaan jo nyt siinä tilanteessa että näin ei voisi / saisi enää jatkaa vaan eteenpäin pitäsi mennä. Pelkään sitä että pahinta kyytiä tulevat saamaan lapset ja nuoret. Tässä kohdin voi käydä lukemassa taas tätä meidän hyvinvointikertomusta ( linkki ) ja miettiä sitä että missä täällä mennään.

Onhan tässä myös näitä laillisia ongelmia. Kuntalaki ( linkki ) kertoo kunnanhallituksen tehtävistä näin.
kht
Nin kuinka he voivat hoitaa työnsä jos selkeästi tiedossa olevaan ongelmaan ei saada ratkaisua.
Kuinka tähän suhtautuu tilintarkastusyhteisö, kuinka tarkastuslautakunta?
Kuitenkin loppujen lopuksi valtuusto on vastuussa, tämänkin takia tästä asiasta pitäisi käydä avointa keskustelua ja miettiä niitä toimenpiteitä mitä tämän ongelman ratkaisu vaatii.
Tässä oli yksi syy siihen miksi talousarviopuheessa otin sen verran rapsakkaasti kantaa että ihan maakuntalehtikin sen noteerasi ( linkki ).

– Turha tähän on muutoksia esittää, koska ei kestää kauaa, että budjetti joudutaan repimään auki, epäili Jari Turpeinen (sin.).

Tosin sen verran on kyllä todettava että en joulukuussa uskonut edes karuimmissa aatoksissa sitä että tämä venyy näinkin pitkälle. Eikä asia näytä olevan tulossa valtuustoon edes nyt elokuussakaan ( linkki )
Enkä siis tässä halua hallitusta syyllistää mistään, mutta toivoisin että tästä nyt jonkinlainen virallinen ulostulo tulisi.

Ei nämä tulevat vaalit saisi vaikuttaa niin että Outokummun mittakaavassa suurista asioista ei voisi maakunnallista toimijaa herätellä jukisestikkin, jotenkin sitä metallin koulutuksen tärkeyden henkeä tarvittaisiin tähän asiaan. Silloin kyllä pidettiin meteliä asiasta ja helppohan se olisi nytkin tehdä niin, etenkin kun pomo sattuu olemaan sama.

Onneksi vielä sentään saadaan täällä palveluita ja jos sovitut asiat pitävät niin ei niitä olla meiltä kyllä poiskaan viemässä. Palveluverkkosuunnitelma löytyy täältä ( linkki ) mutta pitäväkö ne, se onkin sitten toinen juttu.
Tässä alla on tuo kuntayhtymän tilinpäätösennusteen kehittyminen hallituksen kokouksista napattuna. ( seuraava Siun Soten hallituksen kokous on 31.8 linkki, toivottavasti viimeistään silloin saan päivitettyä tuo lähemmäksi tämän hetken tilannetta )

SS1_4

Ja kuten näkyy niin pakkaselle ollaan menossa melkoista ravia, no tämähän ei ole uutta ja es. vuoden 2017 tuloksen tekivät tarvittavat talousarviomuutokset, ei oma toiminta. Tämä ja talouden muut ongelmat tuntuu aivan liian monesti jäävän unholaan kun asiasta keskustellaan. ( linkki )

Valitettavasti jo nyt on vaadittu kovaäänisesti tiettyjen tahojen puolesta tuon verkon avaamista uudelleen. Eli eipä montaa kuukautta mennyt että se mikä suurella työllä saatiin kasaan oltaisiin jo tuhoamassa.

Pitää karsia palveluja, jotka eivät ole lakisääteisiä. Samoin on selvitettävä, onko koko palveluverkkoa mahdollista ylläpitää tällaisilla budjeteilla. Muuta vaihtoehtoa ei ole. Työntekijät eivät jaksa loputtomiin,
( Linkki uutiseen )

Eikä tässä auta unohtaa sitäkään että että miten suuria taloudellisia vaikutuksia aiheuttaa nämä menossa olevat oikeudelliset toimenpiteet joihin varmaan jossain vaiheessa ratkaisujakin tulee.

Eikä tuo toiminta näytä kaikilla Siun Soten luottamushenkilöilläkään kovinkaan selkeältä. Ihan näin esimerkkinä tämä ”seminaari hässäkkä”

Kirjoittelin tästä asiasta tuossa heinäkuun alussa ( linkki ) ja asiasta käytiin tuolla sosiaalisen median puolella melkoisen mukavaa keskustelua. Siihen osallistui Siun Soten valtuuston puheenjohtajakin 8.7 näillä sanoin:
IMG_2809 (1)

Melkoisen ravakkaa tekstiä, mutta positiivista jälkimakua jäi seminaarin suhteen kyllä mieleen. Harmi vaan että tuo kesäloma puski päälle ja ei sitten noita taustoja tullut tarkastettua kunnolla, tietysti oletushan on että jos tuon kokoisen puulaakin puheenjohtaja jotain sanoo niin silloin siihen pitää pystyä myös luottamaan.
Tämä oli virhe.
Näin jälkeen päin sitten kävikin ilmi että hän oli istunut Siun Soten hallituksen kokouskessa  ( linkki ) ja siinä kyseisessä kokouksessa oli päätetty vain hallitukselle suunnatusta seminaarista ( linkki ).
Voihan tietysti olla että kaikessa kiireessä jotain on unohtunut tai sitten kyseessä oli selkeä ….
Mene ja tiedä, mutta se on varmaa että aika paljon enemmän joutuu tekemään duunia kun ei voi luottaa sanaan vaan kaikki on tarkistettava.

Enkä minä kyllä ymmärrä sitäkään että minkälaisella ammattitaidolla Siun Soten hallitus tätä maakunnan kokoista sosiaali- ja terveyspalveluiden kuntayhtymää oikein johtaa, käytännössähän hallitosääntö luovuttaa aika tehokkaasti vallan pois valtuustolta ( linkki ). Mikä sinällään on virhe, mutta kun hallintosäännön tai perussopimuksen muutoksesta on herätelty keskustelua niin automaatti vastaus on ollut että ” ei tätä kannata muuttaa kun se maakunta tulee ”

Kerran tuo ajatus on tuollainen niin silloin pitäisi muistaa se että sote-kuntayhtymällä on aina myös sosiaalinen vastuu alueestaan ja tämä asia on onnistuttu unohtamaan aivan täydellisesti.
Yhtenä esimerkkinä, joka kyllä koskee myös taloudellista vastuuta on tämä paikallisten yritysten kyykyttäminen. Tästä voisi laittaa vaikka parikymmentä linkkiä, mutta mennään nyt tämän kirjoitushetkellä tuoreimman mukaan ( linkki ) Jos jollekulle sana sosiaalinen vastuu kirahti korvaan niin kannattaa käydä katsomassa täältä ( linkki ) mitkä ovat sen mahdollisesti tulevan maakunnan tehtävät.
On suorastaan käsittämätöntä on se että paljon puhutut suunnitelma, asiat mihin on jo etuaikaisesti sitouduttu eivät tule käytännössä esiin. Vaan toimitaan juuri päinvastoin sitä miten pitäisi toimia.

Olen ollut koko poliittisen urani mukana sote-toimielimissä, ensin Okulissa sitten Joensuun-Kontiolahti-Outokumpu yhteistoiminta-aluueessa ja nyt Siun Sotessa. Aikaisemmin nämä pienet paikalliset yrittäjät on nähty voimavarana jotka tarvittaessa pystyivät venymään aika paljonkin kun kunnallista toimintaa piti auttaa syystä tai toisesta. Sosiaalinen vastuu toimi puolin jos toisinkin.
Nyt SiunSote on tehnyt heistä kilpailijoita, se on taas yhdessä joskus jopa järjenvastaisien vaatimusten kanssa aiheuttanut sen että ymmärtääkseni koskaan Pohjois-Karjalan kirjoitetussa historiassa ei ole niin paljoa sote-yrittäjiä lyönyt hanskoja tisikiin tai myyneet toimintoja muille.
Miten luulette hinnoittelun muuttuvan kun kilpailijoita on vain pari suurta kansainvälistä jättiä. Luulisi typerämmänkin ymmärtävän että silloin otetaan katteet pois myös näiltä vuosilta milloin on jouduttu alihintaan ajamaan markkinoita tyhjäksi.

Mistä ne eurot sitten raavitaan siihen että ihmiset saavat hoitoa ja hoivaa kun tarve on. SiunSote, maakunta, whatever se sitten näitä asioita hoitaakaan ei pysty missään olosuhteista itse tuottamaan kaikkia tarvittavia palveluita.

Tehdäänkö nyt se kuuluisa pakkasella housuun laskeminen että saadaan edes hetken asiat näyttämään hyviltä, välittämättä tuon taivaallista siitä mikä on tilanne 5-15 vuoden kuluttua?

logo_artikkelin_loppuun

Lisää aiheesta Siun Sote

Lisätty 30.8

Comments are closed.

Up ↑

%d bloggaajaa tykkää tästä: