Siun Soten tilinpäätösvaltuusto

Päivä alkaa olla pulkassa, kirjoittelen tätä samalla kuin sote-kokous etenee. Aamusta asti ollaan kierretty kahdella bussilla pitkin pohjoista aluetta.

Tässä on saatu kuulla ne samat ”madonluvut” mitä kuntafoorumissa puhuttiin. Eli melkoisen vaikeata tietä on taivallettavana eteenpäin.

Ikävä oli huomata myös että kaikki ryhmät eivät ole lukeneet hallintosääntöä, koska puheet ovat sellaisia jotka eivät ole toteutettavissa.
Omaisuuden myynti ( osakekaupat ) ovat mm. sellaisia mitä ei voida käsitellä valtuustossa ilman hallintosäännön muuttamista. Melkoisen ”veikeätä” kun isoille avautuu se mitä ovat olleet itse suuna ja päänä ajamassa.

Vaan olipa ilo huomata että ryhmäpuheenvuoroni jälkeen tulleet puheenvuoroissa niin tilinpäätöksen kuin osavuosikatsauksen yhteydessä käsittelevät melkoisen usealla suulla näitä omistaja-ohjauksen ongelmia.

Ryhmäpuheevuoro tässä alla.

Arvoisa puheenjohtaja ja kaikki läsnäolevat henkilöt.

Sinisten valtuustoryhmä haluaa kiittää Siun Soten henkilöstöä ja luottamushenkilöitä hyvästä yhteistyöstä kohtuullisen tuloksekkaasta vuodesta 2017

Viime vuosi oli raskas ja haluamme erityisesti kiittää kaikkia heitä jotka ovat oman jaksamisensa äärirajoilla, pystyneet hoitamaan sen työpanoksen mikä heille on sälytetty.

Sekä haluamme kiittää myöskin heitä jotka ovat uskaltaneet tuoda esille epäkohtia vaikka se onkin aiheuttanut ongelmia työyhteisössä.

Taloudellisesti vuosi oli kelvollinen, kiitos tästä kuuluu työntekijöiden lisäksi niille kahdelle talousarviomuutokselle mikä mahdollisti tämän tuloksen.

Haluan vielä tähän lopuksi nostaa esille erään asian joka on puhuttanut ihmisiä koko siun soten historian sekä osin jo valmistelunkin aikana.

Eli omistajaohjauksesta on kyse.

Aivan liian useasti, jopa tänäänkin, olemme kuulleet sen että Siun Soten kehys, raami, perustuu kuntien taloudelliseen kantokykyyn.

Se on omistajien tahto, omistajat haluavat niin. jne, jne.

Minulle on jopa hallituksen pöydän ympärillä istuva henkilö sanonut että valtuusto ei saa poiketa omistajien esityksestä.

Tässä kyllä herää ajatus että onko tahallaan unohdettu tai unohdutettu se mitä kuntalaki sanoo.

” Kuntayhtymän päätösvaltaa käyttää yhtymävaltuusto tai yhtymäkokous.”

Ymmärtääkseni nykyisin voimassa olevien lakien pohjalta talousarvion pitää perustua järjestämisvastuun kantamiseen. Ei mihinkään mielikuva-lukuun vaan järjestämisvastuun kantamiseen.

Me, siis valtuusto olemme vastuussa 170.000 ihmisen sosiaali- ja terveyspalvelusta.
Vastuuta ei kanna omistajaohjausrymä, valitettavasti ei myöskään hallitus, ei yksittäiset henkilöt vaan tämä valtuusto.

Jos me emme pysty ottamaan sitä valtaa mikä meille kuuluisi, niin voi vain kysyä mihin meitä oikein tarvitaan.

Kiitos.

No kunhan tämä saadaan pakettiin, niin sitten päästään syömään Bomballe.  Ja kyllä, hieman hävettää se että kuntayhtymä on todella vaikeassa tilanteessa ja meitä kuskataan pitkin maakuntaa kahdella bussilla.

One thought on “Siun Soten tilinpäätösvaltuusto

Comments are closed.

Up ↑

%d bloggaajaa tykkää tästä: