Sotea Pohjois-Karjalaisittain

Sattuipa tänään maakuntalehdessä mielenkiintoinen artikkeli ( linkki  )

Lääkärinpalveluita tarvinneista aikuisista 16 prosenttia kertoo, että on saanut liian vähän palveluita tarpeeseensa nähden. Tämä tarkoittaa noin 400 000:ta ihmistä.

Tiedot käyvät ilmi THL:n Finsote-tutkimuksesta, jonka tuloksissa on myös maakunnittaisia eroja: riittämättömästi lääkäripalveluita saaneiden osuus on suurin Kainuussa ja Pohjois-Karjalassa, pienin Etelä-Pohjanmaalla ja Kanta-Hämeessä.

Sosiaalityöntekijän palvelujen kohdalla noin 46 prosenttia palveluita tarvinneista eli noin 80 000 ihmistä katsoo saaneensa liian vähän palveluita tarpeisiinsa nähden.

– Itä-Suomessa on pitkään ollut vaikea rekrytoida henkilöstöä, mikä todennäköisesti vaikuttaa palvelujen saatavuuteen. Toisaalta esimerkiksi Kanta-Hämeeseen kuuluvassa Hämeenlinnassa on kehitetty uusia palvelukonsepteja, jotka voivat sujuvoittaa palveluihin pääsyä. Tutkimustietoa tekijöistä, jotka vaikuttavat maakuntien välisiin eroihin palvelujen saatavuudessa, on kuitenkin hyvin vähän. Finsote-tutkimuksen jatkoanalyyseissä näiden tekijöiden tunnistaminen onkin tärkeä tehtävä, sanoo THL:n tutkimuspäällikkö Anna-Mari Aalto tiedotteessa.

Eikä tuosta montakaan tuntia mennyt kun alkoi puhelin soimaan tästä meidän maakunnallisen ”ylpeyden” suunnitelmista. 

IMG_0179

Kertokaapa hyvät ihmiset minulle miten nyt jo 45% ylityöllistettyjen ( linkki ) sote-ihmisten vielä pitäisi pystyä tekemään enemmän? 

Tai kuinka nyt jo ongelmaksi tulleen aliresurssoinnin takia kasvaneet jonot purkautuvat jos vähennetään tekeviä käsiä? 

Tässä muutamia tilastokuvia tuolta THL:n raportista ( Linkki )

IMG_0169IMG_0178IMG_0177IMG_0176IMG_0175IMG_0174IMG_0173IMG_0172IMG_0171IMG_0170

Nämä tulokset ovat jotain sellaista että kellojen pitäisi soida, nyt jos koskaan olisi kuntien korkea aika avata lompakkoaan että pystytään turvaamaan työntekijöiden ja potilaiden ihmisarvoinen kohtelu ja hoidon saatavuus. Käytännössä kaikki myöntävät tarkoitushakuisen alibudjetoinnin mutta kenelläkään ei näytä olevan munaa tehdä asialle mitään konkreettista. 

Siihen tietysti auttaisi se että kunnat saisivat edes nykyiset maksuosuuden selville, onhan jo vuosi puolessavälissä menossa. Kuntalaisia ( https://www.finlex.fi/fi/laki/alkup/2015/20150410 ) on muutamia kohtia missä puhutaan mm. Talouden seurannasta, jne.

Nämä asiat eivät tunnu paljon kuntayhtymää tai kuntia puristavan. 

Mitä pidemmälle tämä kuntayhtymä tiellään pääsee niin sen enemmän vahvistuu se tunne että tässä Pohjois-Karjala työnsi päänsä sellaiseen ampiaispesään mihin ei olisi pitänyt koskea metrin tikullakaan. 

Koska sikäli kun se suuri sote tulee niin täällä on saatu luotua lähtökohdiksi sellainen hirviö missä voittajiin eivät kuulu ne ihmiset jotka jo tarvitsevat tai tulevat tarvitsemaan jonkinlaista hoitoa. 

Enkä halua kuulla / lukea yhtään sellaista kommenttia että tämä olisi jonkinlainen yllätys, jokainen päätöksenteossa mukana ollut ihminen tietää sen mitä on ollut tekemässä. Jos väittää jotain muuta niin silloin hän valehtelee kirkkain silmin.

Muokattu 5.6.2018
Aivan pakko on lisätä tämä video tähän 

——

Uusilogokokeilu

Comments are closed.

Up ↑

%d bloggaajaa tykkää tästä: