Ei jaeta työttömiä kahteen kastiin

Tiedote 23.2.2018

Julkaisuvapaa

 

Terho: Ansiosidonnainen työttömyysturva kaikille

Sinisen tulevaisuuden puheenjohtaja, ministeri Sampo Terho vaatii, että ansiosidonnainen työttömyyspäiväraha pitää saada koskemaan myös kassoihin kuulumattomia palkansaajia.

”Suomessa työttömät on jaettu kahteen kastiin – edunsaajiin ja väliinputoajiin. Edunsaajilla on oikeus ansiosidonnaiseen työttömyysturvaan työssäoloehtojen täyttyessä. Sitä vastoin väliinputoajat eivät pääse ansiosidonnaisen työttömyysturvan piiriin”, Terho sanoo.

Jäsenmaksuilla toimintansa rahoittavat työttömyyskassat maksavat vain viisi ja puoli prosenttia ansiosidonnaisen työttömyysturvan kustannuksista. Suurimman osan etuuksista kustantaa valtio sekä työnantajat ja kaikki palkansaajat työttömyysvakuutusmaksun muodossa. Kassoihin kuulumattomat rahoittavat ansiosidonnaista työttömyysturvaa, vaikka eivät siitä mitään hyödy.

Sinisten puheenjohtaja Terho edellyttää, että tämä epäkohta korjataan. ”Kaikki työttömät ovat saman arvoisia. Kaikille työssäoloehdot täyttäneille työttömille on jatkossa maksettava ansiosidonnaista työttömyysturvaa kassajäsenyyksistä riippumatta.”

Uudistus pienentää tuloeroja ja tukee eri ryhmien välistä yhdenvertaisuutta. Kassoihin kuulumattomien asema paranee. Kassoihin kuuluvien jäsenmaksut poistuvat. Kasvava työttömyysturva vähentää toimeentulo- ja asumistuen menoja. Tukijärjestelmä selkeytyy ja vähentää hallinnollista taakkaa.

Siniset edellyttää, että muutos toteutetaan niin, ettei ansiosidonnaisen etuuksia heikennetä. Muutos ei saa johtaa työnantajien ja palkansaajien maksuosuuksien kasvuun. Lisäksi on korjattava yrittäjien ja heidän perheenjäsenien työttömyysturva.

Lue lisää Sampo Terhon blogista

 

Yhteydenotot:
Sampo Terhon erityisavustaja Toni Ahva
050-355 7309

Vastaa

Up ↑

%d bloggaajaa tykkää tästä: