Ilta talousarvion merkeissä.

Olipahan taas valtuusto. Paljon puhetta talousarviosta, varmaa toistakymmentä puheenvuoroa sai pitää ja melkein kaikkiin kysymyksiin tuli vastaukset. Eurot eivät eläneet vaan pieniä muutoksia teksteihin mm. Ensimmäisen kerran saatiin matkailun kävijämäärätavoitteet kirjattua talousarviokirjaan.
Tavoite on 20.000, se tosin on vain 41.000 vähemmän mitä 2014 vuonna päivitetyn masterplanin mukaan pitäsi olla.  Että hyvin ollaan vauhdissa.

Sotestakin puhuttiin, vaan liekkö täysi maha vai yleinen tietämättömyys / välinpitämättömyys ei herättänyt sitten suurempia keskusteluja asian tiimoilta.
Tosin se tuli selväksi että kaikki eivät ole todellakaan kartalla tämän asian kanssa.
Tämä on huolestuttava asia koska sote-budjetti on 1,25 kertaa suurempi kuin es. meidän verotulokertymä.

Hieman yllättäen ehkä suurin keskustelu käytiin aiheesta päivähoidon ryhmäkoot ja niiden vaikutus. Tämän asian eteen on saatu tehdä melkoisesti töitä. Suurimmassa tulessa on ollut Sanna joka on yrittänyt saada asiaa etenemään sivistyslautakunnassa.
Tässähän olisi ollut todella houkutteleva vaihtoehto pistä asian tiimoilta äänestys pystyyn ja ehdottaa sitä että ryhmäkoot palautetaan takaisin ennalleen.
Sillä olisi kyllä saanut varmasti nimet lehteen, mutta äänestystulos olisi ollut mitä suurimmalla todennäköisyydellä luokkaa 5-6 ääntä vastaan loput ja homma olisi haudattu siihen.

Vaan nyt saimme ponnen loppujen lopuksi läpi.

Eli tulossa kysely siitä mitä vaikutuksia tuo ryhmäkoon nostamisella on ollut. Kyselyyn voi vastata anonyymisti ja se tulee vanhemmille että työntekijöille.

On jotain uskomatonta että tuollaisen merkittävän asian vaikutusten selvittäminen ei istu kaikkien mieleen, saatiin keskustelussa kuulla jopa sellainen väite että eihän subjektiiviseen tietoon voi luottaa.
Enpä ihan äsken ole typerämpää kuullut. Pohjois-Koreassa et voi tod.näk. kertoa vapaasti sitä miten joku asia vaikuttaa sinun elämään, mutta Pohjois-Karjalassa sitä ei saa estää tai kyseenalaistaa.

Toinen joka vuosi naurattava asia on se että puheenvuoroissa aina kiitellään sitä miten hyvässä hengessä ja yhteistyössä on asiat saatu hoidettua. En tiedä sitten olenko ollut jossain muussa valtuustossa istumassa kun tuo paljon puhuttu hyvä henki on näkynyt aivan liian usein mm. törkeänä kielenkäyttönä, ihmisten aliarvioimisella, suoranaisena haukkumisena, valehtelijoiksi leimaamisena, toisten puheiden / aloitteiden naureskelemisena. jne jne.  Niin valtuustossa, seminaareissa ja joissain lautakunnissa.

Tietysti onhan tuollaiset korulauseet kaunista puhetta, mutta ei niillä pidä totuutta ja tapahtuneita asioita haudata.

Taisi olla kaupunginjohtaja joka kiteytti asian parhaiten jotenkin tähän tapaan ” olipa tilanne ollut mikä tahansa niin olemme kuitenkin pystyneet tekemään päätökset” ja näinhän se onkin mennyt.

Mielenkiintoista oli myös se että muutamat ihmiset ovat ottaneet tehtäväkseen Outokummun some-poliisin roolin, valtuutettujen ei kuulema pitäisi kertoa sosiaalisessa mediassa kuin vain positiivisia ja hyviä asioita Outokummusta.
No en tiedä ovatko he kuulleet asiasta nimeltä sananvapaus tai siitä että kuntalaisilla on kyllä täysi oikeus kertoa oma mielipiteensä asioiden hoidosta olivatpa he valtuutettuja tai eivät.

Ehkäpä somea huomattavasti merkityksekkäämmät jutut ovat niitä mitä media on julkaissut es. aarteen ja sen yrittäjien ympärillä tapahtuneista tositapahtumista ( linkki ) tai sitten vaikka tästä tämän päivän homekoulujutuista ( linkki ). Noiden lukijoina kun on satojen sijaa sadat tuhannet ihmiset.

Onneksi tuo Petrin 2009 vuonna tekemä aloite vaikuttaa siltä että tässä vielä lähivuosina kaikki pääsee katsomaan valtuuston kokouksia vaikka omalta koneelta.

Talousarvio itsessään näyttää ensivuodelle ihan hyvältä, siinä ei onneksi ole mitään ihmeellisempää, mutta tämä on sitten se iso MUTTA taloussuunnitelma vuodelle 2018 onkin aivan toinen juttu.  Vaan se on senverran suurempi kokonaisuus että siihen pitää palata hieman myöhemmin ihan pidemmän tekstin merkeissä.

Vaan hyvää joulua ja onnellista tulevaa vuotta kaikille lukijoille.

Vastaa

Up ↑

%d bloggaajaa tykkää tästä: