Siun Sote ja veronalennukset

Pitäisiköhän tässä ihan aluksi kiittää maakuntalehteä joka uutisioi veronalennuskeskustelusta verkkosivuillaan 31.10.2016 näin:

Kaupunginvaltuusto päätti yksimielisesti laskea Outokummun tulevan vuoden tuloveroprosenttia puolikkaalla prosenttiyksiköllä.

Vuoden 2017 tuloveroprosentti on 21,75.

– Olemme eläneet kipurajalla. Outokumpu kaipaa positiivisia asioita, totesi Marja-Liisa Väänänen (vihr.).

Matti Honkavaara (kok.) laittoi veronalennuksen Siun soten ansioksi.

–  Koska sote-menot ovat ensi vuonna vakiot, on tämä mahdollista. Tuskin laskisimme prosenttia ainakaan näin paljoa, jos vastaisimme erikoissairaanhoidon kuluista vanhaan tapaan.

Jari Turpeinen (ps.) pohti, onko tulevina vuosina tapahtuvia suuria rakennemuutoksia otettu huomioon laskuissa.

–  Mutta mikäs sen mukavampaa kuin lähteä vaaleihin veroprosentin laskulla.

Vaikka veroprosenttia lasketaan, on ensi vuoden talousarvio alustavasti 700  000 euroa plussan puolella.

No mitä tekemistä tällä on sitten meidän verotuksen kanssa?

Maksuosuus Siun Sotelle on ja pysyy edelleen kaupungin suurimpana menoeränä ainakin siihen asti että sote-uudistus tulee voimaan, tosin viimeaikaiset uutiset antavat kyllä ymmärtää sen että se polku on vielä pitkä ja kivinen vaan oletetaan että se tulee sitten vuonna 2019.
Tuossa alla on Siun Soten maksuosuustaulukko josta näkee millaisella määrällä euroja meidän kunnan sote-pitäisi tulla hoidetuksi.
Talousarvioon tulee tod.näk hieman erillaiset luvut ( toivottavasti tämä taulukko sinne löytää tiensä myös ) koska tuohon on laskettava mukaan perustamisvaiheen kuluja, henkilöstö ( eläkemaksut, jne ) yhteistoiminta-alueen loppukustannuksia, seniorineuvoston kulut, jne. jne. varovaisesti veikaten n. miljoonan edestä.

Vaan keskitytään tähän taulukkoon ja unohdetaan nämä muut asiat.

Ensimmäiseksi tuossa taulukossa kannattaa katsoa tuota painokertointa. Eli kuluvan vuoden talousarvioennuste vaikuttaa 50% siihen miten maksuosuudet määräytyvät.

siunsote
Klikkaamalla kuvaa saat sen suuremmaksi

Tässä kohdin Outokumpu kuuluu mielestäni selkeisiin voittajiin.

Kaikki varmaan muistavat sen vajaan vuoden takaisen päätökset missä nostettiin hieman sote-maksuja ja sen jälkeisen järjettömiin mittasuhteisiin turvonneen paskamyrskyn ja poliittisen ajojahdin mistä sain muutaman kuukauden nauttia.

Sen vaikutus meidän kuluvan vuoden sote-kuluihin arvioitiin olevan n. 180.000 € sen lisäksi meillä on ollut niin hyvä tilanne että meidän vuodepaikkoja ollaan voitu ”myydä” es. Joensuulaisille niin että sieltä ollaan saamassa reilut parisataa tuhatta euroa.

Eli näillä kahdella asialla saadaan painettua meidän sote-maksuosuutta alaspäin joka vaikuttaa suoraan meidän tulevan vuoden maksuosuuden muodostumiseen ja mitä pienempi maksuosuus sitä enemmän jää euroja laittaa vaikkapa lähes kaikkien toivomiin veronalennuksiin.

Mielenkiintoista sinällään on se miten yksimielisesti näin rohkea päätös tehtiin. Kun muistellaan tapahtumia molemmin puolin kesäkuun valtuustoa ( linkki ) niin silloinhan oli kovin suuri määrä valtuutettuja sitä mieltä että jos kauppa ei toteudu niin meillä ei ole varaa, investointeihin, katujen korjauksiin, jne jne ja missään nimessä ei voida edes keskustella verotuksen laskusta.

Näin ne realiteetit muuttuvat.

Tähän lopuksi on pakko todeta vielä se että jos muistan oikein niin Siun Soten talousarviotahan tullaan tarkistamaan keväällä ja taisipa aika olla joskus kuntavaalien jälkeen, pitää vain toivoa että sieltä ei tulisi mitään ikävää yllätystä silmille.

Koska hieman huolestuttaa se että kuinka Siun Sote pysyy budjetissa ja jos niin ei käy niin annetaanko kuntayhtymän tehdä alijäämää vai mennäänkö suoraan kuntien kukkarolle?

Tämäkin on osa niitä tulevaisuuden rakennemuutoksia, mitä pitää seurata aika herkällä korvalla.

Vastaa

Up ↑

%d bloggaajaa tykkää tästä: