Sattumuksia SOTE-Kentällä

Olipas meillä sitten melkoisen mielenkiintoinen soten talousarviokokous tuossa viikolla.

Tuo paperinivaska herätti hieman ristiriitaisia tunteita etenkin kun viimeaikoina on puhuttu siitä että tuleva vuosi olisi jo jonkinasteista valmistautumista tähän mahdolliseen SiunSoteen.

Ensinnäkin se että koko soten talousarvio on 1,7% pienempi mitä kuluvan vuoden, noh jos kaikki menee kohdilleen niin voihan siinä niinkin käydä että suurempia ylityksiä ei tulisi. Vaan hieman huolissani tästä olen.

Suurin yllätys hyppäsi sivulla 47 missä käsiteltiin kuntoutusta. Lasten ja nuorten toiminta- ja puheterapiaan oli varattu yhteensä 550 käyntiä ja sen jälkeen silmiini hyppäsi teksti että
TERAPIAPALVELUT TOTEUTETAAN JOENSUUSSA.

Siis mitä helkkaria…. Tämän mukaan Outokumpulaiset siis ajelisivat n.55.000 km saadakseen palvelua jonka pitäisi olla lähipalvelu.

klikkaa isommaksi
klikkaa kuva isommaksi

Tässä vaiheessa pitää muistaa sellainen asia että SiunSoten esittelyissä on jatkuvasti puhuttu siitä että jatkossa ammattilaiset kulkevat eivätkä kuntalaiset. Herää vain kysymys että onko meille jauhettu sitä itseään päin naamaa kun tälläistä edes ehdotetaan?

Jokainen joka minut tuntee niin tietää että pienemmistäkin asioista pannuhuoneen lämpötila nousee saatikka sitten tälläisistä järjettömyyksistä. Minun äly ei vain yksinkertaisesti riitä näin hölmöön ja lyhytnäköiseen toimintaan.

Joten voisipa varovasti todeta että lataus ja faktat olivat melkoisen selvänä mielessä kun päästiin kokouksessa siihen vaiheeseen missä tätä kohtaa käsiteltiin.

On todella sääli että lautakuntien kokouksen sisällöt ja keskustelut on pidettävä salaisena, koska noissa toimielimissä käydään aika-ajoin melkoisen tiukkoja ja ehkä joskus jopa vähemmän asiallista mielipiteiden vaihtoa.

Tällä kerralla Outokummun kanta voitti ja loppujen lopuksi pöytäkirja muotoutui tällaiseen muotoon.

klikkaa kuva isommaksi
klikkaa kuva isommaksi

Joten puheterapiaa tullaan tarjoamaan ensi vuonna kotikunnassa, edellyttäen että soten tilaajajaos ( linkki ) ei halua lähipalveluita ajaa alas.

Näin lopuksi olisi pieni toive teille joiden lapset käyvät tulevana vuonna puheterapiassa. Oletetaan että tämä tuottajan ehdotus menee läpi tällaisenään niin voitteko kertoa minulle, vaikka nimettömästi ( palaute ) että kuinka tämä aikojen kotikuntaan tarjoaminen on toiminut käytännössä.

Kiitos.

Sote pöytäkirja 6.10.2015 – linkki

3 thoughts on “Sattumuksia SOTE-Kentällä

Add yours

 1. Silloin kun asuin Outokummussa, niin paras jakso oli kun lapsi kävi toimintaterapiassa Kaavilla ja puheterapiassa Joensuussa. Kaksi työpäivää piti joka viikko korvata, koska vaikka minulle sanottiin, että kyyditys pitää järjestää niin minä itse hänet vein. Toimintaterapeutti oli kyllä valmis tulemaan Outokumpuun, jos se olisi järjestetty. Siellä on tyhjillään tiloja, kyllä sinne ainakin osan voisi siirtää. Kaikkia välineitähän on turha kustantaa mutta edes osan (tai lainata). Sitten samana päivänä useampi lapsi ja kaikkien hermoja, aikaa ja rahaa säästyisi.

 2. Myös Kontiolahdella olisi kiva jos siun sote toteutuis noin et terapeutti tulis päiväkodille tai koululle pitämään lapselle terapiaa. Samoin Joensuulaisile, otetaan vaikka Enon alue sieltä joutuu kuljettamaan Joensuun keskustaan eli matkaa tulee hyvässä lykyssä yli 150 km ees taas. Kun yleensä kunnassa on useampi terapiaa saava lapsi niin ole suotavaa et keskitettään terapiapäivät eri alueille koululle tai päiväkodille.
  Toiseen mihin oon kiinnittänyt huomioi on kun menee tikkamäelle päivystykseen on kun ilmoittaudut niin kerrot miks tulet seuraavaka meet hoitajalle ja taasen kerrot saman litanian ja sitä siirrytään kolmannelle hoitajalle ja taas sama toistuu, sit vasta pääsee lääkäriin ja aikaa kuluu????? Omia tämä sitä siun sotee. Itelle tulee ennemminkin mieleen et mää hoitsut ei ymmärrä toistesa kirjoitukseni kun sama asia pitää useasti toistaa. Ainakin on työllistävä vaikutus.

  1. Valitettavasti minä olen hirveän varautunut siihen että SiunSote oikeasti toisi uusia palveluita lähemmäksi kuntalaisia. Pelkään pahoin että kauniiden sanojen taakaa paljastuu sellainen totuus että nykyisiä palveluita tullaan enenevissä määrin supistamaan ja korvaamaan liikkuvilla palveluilla jos niilläkään.

   Tuossa on pöytäkirjanote kokouksesta, eli tasapuolisuuden nimissä terapiaa voidaan järjestää tulevana vuonna myös Kontiolahdessa.

   Ostopalveluja vähennetään ja täytetään yhteiset puheterapeutin- ja toimintaterapeutin toimet Kontiolahden- ja Outokummun terapiapalveluihin. Puheterapian asiakkaita/käyntejä arvioitu 90 / 450 ja toimintaterapiassa 70 / 770 talousarvioon, jos terapeuttien toimet saadaan täytettyä. Terapiapalvelut toteutetaan pääosin Joensuussa. Puheterapia voidaan järjestää myös Kontiolahdessa.

   Toivottavasti tästä oli apua.

Vastaa

Up ↑

%d bloggaajaa tykkää tästä: