Kauas turistit karkaa

Muistatteko nämä alla olevat artikkelit median syleilystä:

”Pohjois-Karjalan maakuntaliitto on laskenut, että kisat tuovat maakuntamme liike-elämälle kymmenen miljoonan euron potin. Ampumahiihtokeskuksen kolmevuotinen kehittämishanke on vienyt rahaa noin 2,5 miljoonaa euroa, mutta Kontiolahden kunnan kannalta parasta on, että tänä aikana kunnan omaa rahaa on käytetty vain runsaat 200  000 euroa vuodessa (Karjalainen, 9.12.).
http://www.karjalainen.fi/uutiset/uutis-alueet/kotimaa/item/62734-enaa-84-paivaa-mm-huumaan-supervuosi-kaynnistyy-upeimmalla-tavalla”

 

Matkailun tuomat eväät ovat nyt hyvin näkyvillä

Ampumahiihdon MM-kilpailut tuovat heijastuksensa myös Outokumpuun ja Polvijärvelle, vaikka mittavat valmistelut vaatineet kilpailut pidetäänkin toisella puolen seutukuntaa Kontiolahdella.

Tapahtumamatkailun vaikutukset heijastelevat paljon kauemmas tapahtuma-alueelta kuin voi äkkiseltään edes kuvitella. Jo nyt on tiedossa, että esimerkiksi kesällä Joensuussa järjestettäviin Kuninkuusraveihin tulijoita majoittuu lähikunnissa ja kaukana varsinaisesta kisapaikasta. Tämä muistaen paikallisillakin yrityksillä on varmasti runsaasti mahdollisuuksia tapahtumavieraiden houkuttelemiseksi. Tapahtumajärjestäjien suuntaan linkkien on oltava kunnossa, että palveluista voidaan välittää tietoa. Samoin tapahtumajärjestäjien on syytä löytää toisensa, vaikka kohderyhmä tai tapahtuman koko eivät ensivaikutelmaltaan kohtaisi. Hyvä esimerkki ampumahiihdon MM-kisojen ympärillä löydetystä yhteisestä sävelestä ovat niin Joensuun torille viedyt palkintojenjakotapahtumat sekä yllättäen linkitetyt MM-kilpailuun nimessä linkitetty ravitapahtuma.

Mallia tapahtumien supervuodesta riittää otettavaksi myös paikallisen matkailun mahdollisuuksia epäileville.

Matkailija voi löytää tiensä Pohjois-Karjalaan myös kauempaa, kun aihe ja seutu saadaan kiinnostavaksi. Tuskin esimerkiksi pelkkä Outokummun kaivosmiljöö kymmeniä tuhansia matkailijoita yhdelle viikolle tuo, mutta puitteisiin löytyy varmasti sopivan idean syntyessä paljon enemmän potkua kuin mitä on vielä edes nähty.

Yhtenä mielenkiintoisena avauksena tulee olemaan ensimmäistä kertaa ensi kesänä järjestettävä Okufest-tapahtumakokonaisuus. Paikkakunnalta löytyvä vireys ja into voivat tulevaisuudessa jalostua vaikka mihin. Epäilijät ja mollaajat antavat toivottavasti tapahtuman valmistelulle työrauhan, jota hetkittäin ei Vanhan kaivoksen alueen suunnitelmille ole ollut tarjolla.

Matkailun mahdollisuuksien kirjo näkyy tänä vuonna niin laajasti maakunnassa, että oppia ja yhteistyöverkostoja kannattaa ottaa malliksi myös tulevia vuosia varten.
http://www.outokummunseutu.fi/uutiset/paakirjoitus/6711515

Tähän kohtaan on todettava että ainakin allekirjoittanut on antanut työrauhan 🙂
Viimeksi tätä aihetta on sivuttu nimittäin 5.4.2014

”Odotamme tälle vuodelle noin kuuden prosentin kasvua edellisvuoteen verrattuna.
http://yle.fi/uutiset/pohjois-karjalan_matkailussa_menossa_ainutlaatuinen_vuosi/8152017

Tälläisiä uutisia saimme lukea jo viime vuoden lopusta pitkälle kuluvaan kesään.
Eli toiveet ja odotukset olivat todella korkealla.

Mutta pitkin kesää alkoi kuulumaan huhuja ja puheita siinä sävyssä että homma ei toimikaan niin kuin pitäisi. Mitä pidemmälle syksyyn päin edettiin sitä enemmän näitä puheita alkoi kuulumaan ja eipä aikaakaan kun ensimmäiset merkit Outokummun matkailun ongelmista saatiin lukea tämän kuun alussa maakuntalehdestä. Se onko maakuntalehti oikea tiedotuskanava luottamushenkilöille ns. ensitiedon osalta jääköön nyt jokaisen omaan harkintaan.

” Vanhan kaivoksen kesä Outokummussa oli kävijämäärällä mitattuna kaksijakoinen.

Loppukesä meni viime vuoden tahtiin, mutta kesäkuu oli huono.

– Kesäkuussa jäimme reippaasti tavoitteestamme, kertoo matkailun kehittämispäällikkö Ulla-Riitta Moilanen.

Tarkat kävijämäärät selviävät syyskuun lopussa.

– Toukokuu ole meille todella hyvä, kasvua oli 50 prosenttia. Varsinkin päiväkoti- ja koululaisryhmiä kävi todella paljon.

Markkinointistrategiaa muutettiin onnistuneesti siten, että oppilaitoksiin ei lähetetty enää sähköpostia, vaan kirjepostia.

– Esitteiden näkyvyys on hyvä, kun sähköpostit helposti hukkuvat.

Syyskuun alusta saakka Outokummun kaupungin matkailuasiat ja Vanhan kaivoksen pyörittäminen siirtyivät kaupungin perustamalle tytäryhtiölle Matkakumpu Oy:lle.

Kaupunki omistaa yhtiöstä 99 prosenttia.
http://www.karjalainen.fi/uutiset/uutis-alueet/maakunta/item/83829-sahkoposti-vaihdettiin-etanapostiin-vanhan-kaivoksen-kavijamaara-kasvoi-puolella

Valitettavasti totuus on tarua ihmeellisempi ja prosentit kertovat karua kieltään.

Tässä ensimmäisessä käppyrästä näkee sen miten kävijämäärät jakaantuvat kuukausittain alueelle. ( Klikkaamalla saat kuvan suuremmaksi )
kk

Tässä seuraavasta voi katsoa kuinka paljon kävijämäärät ovat kuukausittain muuttuneet verrattuna edelliseen vuoteen:( Klikkaamalla saat kuvan suuremmaksi )
muutos

Tässä voikin sitten miettiä että onko maakuntalehti uutisoinut tahallaan väärin vai onko heille toimitettu taustamateriaali ollut paikkansa pitämätöntä?

Mutta mennäänpä itse alueen kävijämääriin. Nämä määrä on laskettu ajalle 1.1 – 31.8 niin vuoden 2014 kuin 2015 osalta.

Positiivista on se että lapsiryhmät löysivät toukokuussa paikan, kasvua on ollut useita satoja edelliseen vuoteen verrattuna. Rehellisyyden nimissä on kuitenkin sanottava että heidän taskuistaan ei juuri euroja Kummunkadulle valitettavasti riitä ja ymmärtääkseni se oli yksi kantava ajatus tämän matkailun käynnistämiseen.
Aikuisten ryhmissä kasvu mahtui kahteen linja-autoon.

Valitettavasti näitä tilastointi elää niin paljon että 2010-2013 vuosien määriä ei voi luotettavasti verrata 2014-2015 määriin joten mennään nyt pelkästään sillä mikä on ollut muutos edelliseen vuoteen.

Tämä on sitten melkoisen karua luettavaa.
Kun jätämme ryhmät pois ja keskitymme ns. turisteihin, eli heihin jotka ovat tulleet tätä meidän matkailukohdetta katsomaan ja maksaneet lipun.
Lapset -18 %
Aikuiset -21 %
Osalippu ( es. pelkkä Stenvallin näyttely, museo,torni, tms. ) -24%
Vapaaliput -81%
Alennusliput +11%
Täydennyslippu +100% ( otettu käyttöön 2015 aikana, 31 kpl )

Ja tähän kun lasketaan mukaan ryhmien muutokset niin lopputulema on että matkailun supervuosi sai aikaiseksi Outokummussa yli 14%:n kävijämäärän laskun verrattuna edelliseen vuoteen.
Onhan tässä tietysti vielä vuotta jäljellä, pitää vaan muistaa että 2014 elokuun loppuun mennessä oli 94% sen vuoden turisteista kohteessa vieraillut. Eli suurta apua loppuvuodesta ei ole odotettavissa.

No miksi sitten näin?

– Outokummussa oli huono sää, no niin kauan kuin minä muistan niin Outokummussa on ollut huono sää matkailijoille. Milloin liian kuuma tai milloin liian kylmä, puhumattakaan siitä että aina sataa tai sitten pitäs sataa.

– Alue ei ole valmis, no sitähän saatiin kuulla aikaisimpina vuosina kyllästymiseen saakka. Miksi ei enää? Koska oletteko koskaan nähneet valmiin matkailukohteen, valitettavasti ainakin muualla päin Suomea näitä paikkoja yrittäjät kehittää ja kilvan keksivät uusia asioita ”turistiparan päänmenoksi”

– Ensihuuma menikin kesässä ohi?

– Paikan  hintataso on liian kallis?

– Markkinointi ja hallinto ei toimi?

Siinäpä näitä muutamia mietteitä siihen mitkä voisivat olla tämän floppauksen takana kuluvana vuonna.

Vaan halpaa tämä harrastaminen ei todellakaan ole. Oletetaan että kaikki vapaalippulaisista vaareihin olisivat maksaneet 10 € pääsylipusta. Näinhän ei kuitenkaan ole, mutta yksinkertaistetaan hieman. Niin silloin kaupunki olisi saanut 130.640 € verollista tuloa. Alv:n ( 10 % ) vähentämisen jälkeen summa olisi pyöreät 118.000,-  Tuo summa on parin tuhannen tarkkuudella puolet siitä mitä kaupunginhallituksen talouden seurannassa ( linkki pöytäkirjahakuun ) löytyy kohdasta matkailun kehittäminen.
Siihen on tietysti lisättävä kiinteistö-, piha-alueiden-, investointien takaisinmaksu- ja lainojen korkokulut, jne jne. niin ei meillä Outokummussa todellakaan mene huonosti, kerran on varaa tällaista ikiliikkujaa ylläpitää.
Riittääköhän meidän lähes ennätyskorkeasta veroasteesta 0,5 % kattamaan nettokustannukset tänäkään vuonna?

Toinen asia mikä minua ihmetyttää on se että miten tänä vuonna on tapahtumakävijät oikein tilastoitu? Onhan täällä kuitenkin ollut Okufest Kumpurokkineen ja siitä huolimatta tapahtumakävijöitä ei olisi ollut kuin 505 henkeä enemmän kuin 2014. Tietysti onhan tapahtumakävijätilastointi todella vaikea laji, taitaa Outokummun suuremmista tapahtumista jouluruokailu olla ainoa mistä pystyy edes lähelle oikeata väkimäärää veikkaamaan.

Joten tunnelissa ollaan ja vielä ei ole selvinnyt se onko suunta entistä syvemmälle vai minne.

Ainoa pelastus on se että Matkakumpu Oy:n hallitus uskaltaa ja osaa tehdä riittävän kovia ratkaisuja että suunta lähtisi ylöspäin. Ei tällainen saa jatkua, jostain pitää löytää se ammattilainen joka ymmärtää ja saa homman toimimaan.

On kuitenkin muistettava sellainen fakta että matkailu on kasvanut lähes kaikkialla muulla paitsi Outokummussa ja se ei ole säästä kiinni.

Kolin luontokeskus Ukossa on ollut talon historian vilkkain syyskuu, kun kävijöitä oli noin 5 500. Vuosittain kävijöitä on ollut keskimäärin reilut 51 000, tänä vuonna tuo lukema ylitettiin jo syyskuun loppuun mennessä. Myös kuluvan vuoden tammi- ja helmikuu olivat käyntimäärältään luontokeskuksen historian parhaita, ja luontokeskuksessa tavoitellaankin ennätysvuotta kävijämäärän suhteen.
30.9.2015
http://bit.ly/1KVfBps

 

Suomalaiset matkustivat alkuvuonna viime vuoden kevättä vilkkaammin. Tilastokeskuksen ennakkotietojen mukaan maksullisen majoituksen sisältäneitä matkoja tehtiin kotimaassa 18 prosenttia enemmän kuin vuotta aiemmin.
http://yle.fi/uutiset/suomalaiset_ovat_edellisvuotta_ahkerampia_matkustajia/8055573

 

Vastaa

Up ↑

%d bloggaajaa tykkää tästä: