” Siun sote ” vai kenenkäs sote se olikaan?

Sattuipa silmiini tälläinen artikkeli tuolta ylen sivuilta. ( linkki )

YLE Kotimaa  | 

Siun sote malliksi muillekin?

Pohjois-Karjalassa sorvataan kovaa vauhtia pilottimallia, jolla sosiaali- ja terveyspalvelut voidaan jatkossa tuottaa maakunnallisesti. Valtakunnallisestikin merkittävän sote-hankkeen yhtenä tavoitteena on pitää langat edelleen alueen omissa käsissä ja näin turvata asukkaiden tarpeita vastaavat palvelut. Selvitystyöhön ovat sitoutuneet kaikki Pohjois-Karjalan kunnat ja lisäksi Heinävesi Etelä-Savosta.

Heinävedellä vahvistettu Pohjois-Karjala tarttui alkukesästä tuumasta toimeen ja lähti etujoukoissa miettimään, miten sote-palvelut tuotetaan jatkossa asukaslähtöisesti.

Haaveissa on malli, joka toteutuessaan yhdistäisi 14 kunnan sosiaali- ja terveyspalvelut sekä nykyisen keskussairaalan ja kehitysvammaisten erityishuollon yhdeksi kokonaisuudeksi.

Lausuntokierroksella olevassa järjestämislakiehdotuksessa Suomi jaetaan viiteen sote-alueeseen, joilla on palvelujen järjestämisvastuu. Eduskunnan käsittelyyn lakiesitys tulee marraskuussa.

Maakunnallinen sote-hanke

”Siun soteksi” ristitty hanke sorvaa käytännössä maakunnallista kuntayhtymää, jolta suuri ja mahtava yli 800 000 asukkaan Itä- ja Keski-Suomen muodostama järjestämisvastuualue hankkisi tulevaisuudessa noin 169 000 ihmisen sote-palvelut.

Pohjois-Karjalan sote-hankkeen ohjausryhmän puheenjohtaja, kansanedustaja Eero Reijonen (kesk.) sanoo, että vallitsevassa tilanteessa maakunnallinen malli on paras tapa tuottaa sote-palvelut.

Tämän ratkaisun myötä se pitää kyllä saada uuteen asentoon.

– Eero Reijonen

– Perusterveydenhuollon integroiminen erikoissairaanhoidon ja sosiaalipalvelujen kanssa tuo onnistuessaan merkittäviä säästöjä ja ennen kaikkea se parantaisi lähipalvelua ja perusterveydenhuoltoa.

– Meillähän on lääkäripula ollut pienissä kunnissa jo vuosikymmeniä. Tämän ratkaisun myötä se pitää kyllä saada uuteen asentoon, Reijonen sanoo.

Työryhmissä 400 jäsentä

Siun sotea suunnitellaan Pohjois-Karjalan sairaanhoito- ja sosiaalipalvelujen kuntayhtymän johdolla rytinällä ja isolla porukalla.

Valmistelu tapahtuu useissa työryhmissä, joissa on mukana asukkaita, henkilökuntaa, järjestöjen ja yritysten edustajia sekä asiantuntijoita. Nykytilanteen kartoitukseen ja tulevaisuuden pohdiskeluun osallistuu tänä syksynä noin 400 ihmistä.

Esitykset uudesta mallista valmistuvat maaliskuussa 2015. Kunnat päättävät mallin hyväksymisestä heinäkuun loppuun 2015 mennessä.

Valtakunnallinen pilotti

Sosiaali- ja terveysministeriö sekä Terveyden- ja hyvinvoinnin laitos (THL) seuraavat suurella mielenkiinnolla valtakunnallisesti merkittävää pilottia. Esimerkiksi THL:stä kerrotaan, että pohjoiskarjalainen tuotantomalli on järkevä ja riittävän suuri.

Ohjausryhmän sihteeri, ylilääkäri Anu Niemi kertoo, että myös naapurimaakunnat ovat hereillä.

Kyllä niitä puheluja on tullut.

– Anu Niemi

– Kyllä niitä puheluja on tullut. Ja mielellään kyllä kerrotaan ja esitellään. Yleensä ensimmäisen vastaus on ollut tähän saakka se, että noinhan tämä pitäisi tehdä.

Kaikki kunnat joutuvat miettimään uusia yhteistyökuvioita pakon edessä. Puheenjohtaja Eero Reijonen kertoo, että Pohjois-Karjalan tuotantomallista tullaan varmasti käymään tiukkaa ja napakkaa keskustelua. Reijosen mielestä on kuitenkin järkevää pitää sosiaali- ja terveyspalvelujen tuotanto omissa käsissä.

Entäs jos yksimielisyyttä ei löydykään?

– Hyvin pirstaleiseksi jos se ratkaisu täällä Pohjois-Karjalassa menee, emmekä löydä yhteistä säveltä, ei se ainakaan edistä asukkaiden hyvinvointia, Reijonen toteaa.

 

Tuo kommentti ”pitää omissa käsissä” onkin sitten enemmän kuin osuva, voisi jopa sanoa että pelottavan osuva.

Minä tuossa laskeskelin sen minkälaiset ovat näiden kuntien valtuustojen voimasuhteet.

siunsote

Nämä luvut eivät anna juuri selittelylle sijaa sen suhteen että minkälaisessa poliittisessa suuntauksessa  tätäkin hanketta ( linkki ) eteenpäin viedään. Se että palveleeko tämä miten hyvin ko. palveluiden peruskäyttäjää jääkin sitten nähtäväksi. Pilviä hankkeen ympärillä kyllä riittää ja suurin huoli ainakin allekirjoittaneella on sama mistä kuntaliittokin on mielipiteensä kertonut ( linkki )

Terveyspalvelut ovat tärkeitä, mutta sosiaalipalveluita EI saa unohtaa. Meillä Suomalaisilla ei yksinkertaisesti ole vara tehdä samoja virheitä uudelleen mitä tehtiin 90-luvun lamassa. Sitä laskua kun ei ole vieläkään saatu kuitattua, eikä kukaan silloin uskonut miten suuri vahinko aikaiseksi saatiin. ( linkki )

Tässä kohtaa kannattasi muistaa nämä kaksi  A.Einsteinin ajatelmaa:

”Hulluutta on se, että tekee samat asiat uudelleen ja uudelleen ja odottaa eri tuloksia.”

”Emme voi ratkaista ongelmia ajattelemalla samalla tavalla kuin silloin, kun loimme ne.”

Tämä muuten sopisi enemmän kuin hyvin tähän kunnalliseen päätöksentekoon melkoisen monessa muussakin kohdassa.

Luettavaa jos aikaa ja kiinnostusta riittää:
THL – Lasten asema ja palvelut 90-luvun lamasta tähän päivään.
THL – sosiaalipolitiikka

One thought on “” Siun sote ” vai kenenkäs sote se olikaan?

Add yours

Vastaa

Up ↑

%d bloggaajaa tykkää tästä: