P%##&^ kateuttako?

No sattuipa tänään silmiini maakuntalehdessä mielenkiintoinen juttu koskien tätä kuntaliitoshullutusta.

klikkaa suuremmaksi
klikkaa suuremmaksi

Voisipa sanoa että kauanhan tuota kesti ennen kuin sattui silmään se mitä tässä on odotettu todella kauan. Eikä yllätys ollut että juuri Eskelisen suustahan lehteen päätyi.
Vai on se Joensuu jäämässä Kuopion kelkasta, no tuon tiedon ei varmasti pitäisi yllättää ketään Itä-Suomessa asuvaa, vai yllättääkö.

Ainahan se Joensuu on ollut perässätulija ja sitä on itketty niin kauan kuin muistan.
Valitettavaa mutta totta.

Onko se meidän tehtävä lahjoittaa itsenäisyytemme siksi että isommat saavat pitää pientä sapelin kalistelua keskenään?

Sääli vaan että tässäkin kilpajuoksussa taitaa tulla tappio ennen pitkää. Se tuo Repolaisen painottama kahdeksanneksi suurimman kaupungin asema ei mitenkään kovin tiukasti hanskassa ole.

Oletetaan että tämä viiden kunnan ”pakkoliitos” tapahtuu niin silloin voimasuhteet ovat ao. kaavion tapaiset.

asukasjakauma

Eli, kun Kuopio löytää Outokumpua pienemmän kaverin liitosneuvotteluihin niin taas tiputtiin kuin Eno veneestä siitä ”Revon kultaisesta kahdeksikosta”. Joten eipä taida hirveästi kannattaa tuon varaan laskea.
Ennustus toteutui nopeammin kuin uskalsin ajatellakaan, eli tätä artikkelia kirjoittaessa Yle uutisoi tälläistä ( linkki ).

Jos pakkoliitokset velvoitetaan tekemään niin lopputulema näyttää tällaiselta.

jnskuo

Joten bye bye sija nr. 8. Tosin sitä minä olen ihmetellyt että miksi tätä vaihtoehtoa ei ole huomioitu mitenkään selvityksessä? Kuitenkin es. tästä elokuisesta VM:n tiedotteessa ( linkki ) on tuo Kuopion ja Siilinjärven pakkoavioliitto jo ollut mukana.

Ihan näin kuriositeettina niin tämän näköinen himmeli pitäis rakentaa että tuo kahdeksas sija olisi Pohjois-Karjalaisten hallussa.

himmeli

Muuten tuo asukasmäärä ja sen mukanaan tuoma painoarvo näyttää näin mielenkiintoiselta tässä suunnitellussa uudessa Joensuussa.
jakauma
Tuossapa sitä riemua sitten riittääkin, meille sivummassa oleville.
Tähän on pakko lainata erään kaverini kommenttia. ” Tuossa käppyrässä sitä sillanrakentamista riittää pidemmällekin kuin pelkän Piellisjoen yli ”
Jokainen voi vain miettiä että missä asemassa kaupunginosa nimeltä Outokumpu olisi, lehtitietojen mukaan kun ei homma tunnu toimivan edes rantakylässä, tai niinivaarallakaan.

Meidän Outokumpulaisten pitää muistaa se missä me seisomme, siis kartalla.
Jos joskus tulevaisuudessa ajaudumme sellaiseen tielanteeseen missä itse emme pärjää, sitä tosin en usko tapahtuvan jos oikeasti halua löytyy.
Niin kannattaa todella tarkasti miettiä mistä suunnasta sitä apua lähtee hakemaan.
Asutaanhan tässä jo valmiiksi Pohjois-Savon maakuntajärven rannalla ( linkki ) näin ihan kevennykseksi.

Vakavasti puhuttuna, jos Joensuu haluaa oikeaksi kasvukeskukseksi, ilman mitään hokkuspokkus, kikkakolmonen keinottelua niin silloin sen pitäisi kyllä oikeasti tehdä jotain muuta kuin rakentaa pseudokasvun varaan, tosin onhan tästä jo maakuntalehtikin sanansa sanonut ( linkki ).
Eikä tuo Johanna Hätälän ja Jarmo Rusasen tekemä Suomen aluerakenteen viimeaikainen ja tuleva kehitys ( linkki ) tutkimus juurikaan Joensuuta mainosta.

Hesarin uutisessa ( linkki ) sanotaan asiat hieman suorempaan, tässä lainaus:

Millainen kehitys on tavoiteltavaa, he kysyvät ja vastaavat välillisesti, että aihe nivoutuu aluepolitiikkaan.”Mikäli tavoitellaan koko maan asuttuna pysymistä, tulisi sekä maaseudun että taaja-alueiden pysyä asuttuina ja kehittyä tasapuolisesti.”

Kirjoittajien mukaan asutuksen keskittyminen muutamaan kasvukeskukseen ajaa väistämättä tilanteeseen, jossa muun Suomen aluerakenne harvenee ja autioituu.

”Uhkaavimmalta näyttää tällä hetkellä Lapin, Kainuun ja itäisen Suomen kehitys.”

Niiden tulevaisuus ei näytä kovin suopealta, koska niiltä puuttuvat menestyvät kasvukeskukset. Rovaniemen, Kajaanin eikä Joensuun vetovoimat eivät riitä.

Eli puhukoon Repolainen ryhmineen ihan mitä tahansa. Ei vain usko riitä heidän sepustuksiin jotka tuntuvat murenevan nopeammin kuin niihin pääsee kunnolla sisälle.

Toisaalta minä ymmärrän kyllä Joensuulaisia, tilanne on vakava ja kaikin keinoin pitää yrittää saada jotain aikaiseksi, vaan vähissä ovat keinot täällä susirajalla.  Joten hyvät ystävät siellä joenkaupungissa, älkää nyt kovasti herneilkö 🙂 Se että jos itse asuisitte tässä Ohtaansalmen kupeessa niin varmasti ajatusmaailmanne olisi hieman toisenlainen.

Me Outokummussa ollaan opittu elämään suuremman vieressä ihan hyvin, olisiko Joensuun vuoro opetella samaa?

No ettei kokonaan paikallinen aspekti unohtuisi niin tuli tässä hieman kaiveltua tuota Ylen vaalikonetta ( linkki ) viime kunnallisvaalien osalta.
Tällaisia vastauksia olivat Outokummun valtuutetut antaneet kun kuntaliitoshalukkuutta kyseltiin. Joidenkin nimien perässä olevat tyhjät kohdat johtuvat siitä että he eivät ole vaalikoneeseen vastanneet. Mutta kuten näyttää, silloin kuin ääniä kalasteltiin niin hirveän suuri liitosmyönteisyys ei ole ollut vallalla.

vaalikone

Vastaa

Up ↑

%d bloggaajaa tykkää tästä: