”Ilo elää Joensuussa”, vai mitenkäs he sitä mainostivatkaan….

Tänä päivänä ollaan sitten saatu lukea lisää ”iloisia uutisia laulumailta”.
Tähän pitää sitten muistuttaa sellaisesta asiasta että Joensuuhan on n. kymmenen kertaa suurempi kuin tämä meidän kaupunkimme.
Eli jos haluaa verrata siihen mitä vastaava merkitsisi meillä niin eikun viimeinen nolla pois ja ollaan melkoisen lähellä totuutta.

YLE 10.10.2013
Joensuu etsii kiivaasti säästöjä – jopa matonpesupaikat lekan alle

Joensuun kaupunki hakee 30 miljoonan euron säästöjä seuraavan kolmen vuoden aikana. Esille on noussut esimerkiksi koirapuistoista ja matonpesupaikoista luopumista. Lisäksi pohditaan Areenan myymistä ja lasten kotihoidon kuntalisän lopettamista. Säästöjä etsitään nyt kaikkialta

Raju säästökuuri toteutuessaan vie kaupunkilaisilta matonpesupaikat.

Joensuun kaupungin taloustoimikunta on julkaissut keinonsa kaupungin talouden korjaamiseksi. Kaupunki tavoittelee seuraavan kolmen vuoden aikana 30 miljoonan euron säästöjä.

20 miljoonan säästöjä haetaan palvelutuotantoa muuttamalla. 10 miljoonaa aiotaan kerätä kasaan verojen, taksojen ja maksujen muutoksilla. Kaupunki ei aio irtisanoa henkilöstöä. Henkilösäästöjä tehdään eläköitymisen kautta, ilmoittaa kaupunki.

Tänä vuonna Joensuun taloudessa on 15 miljoonan euron vaje. Valtionosuusleikkaukset, kiristyvä taloustilanne, heikko verotulojen kasvu ja koko ajan kasvava palvelutarve kasvattavat vajetta kolmen vuoden aikavälillä ainakin 30 miljoonaan euroon, kirjoitetaan Joensuun kaupungin tiedotteessa.

Virkamiehille on annettu ohje etsiä säästöjä. Ohjenuorana on ollut: ”Nyt käännetään kaikki kivet ja jokainen asia nostetaan pöydälle”.

Kouluihin oppilasraja

Säästölistalle on nostettu muun muassa lasten kotihoidon kuntalisästä luopuminen.

Lisäksi on esitetty, että yläkouluihin asetettaisiin oppilasraja, jonka alittaminen johtaisi koulun lakkauttamiseen. Lukiolle puolestaan tulisi kuluraja, jonka ylittäminen johtaisi lukion lakkauttamiseen. Esille on nostettu kansalaisopiston kurssitarjonnan vähentäminen ja samalla kurssimaksujen korottaminen.

Suunnitelmissa on lisätä palvelusetelin käyttämistä kotihoidossa. Kaupunki esittää muutoksia esimerkiksi keskustan terveysasema- ja hammashoitolaverkoston osalta.

Hiihtolatuja vähemmäksiJoensuun kaupunki on nostanut esille Areenan myymisen tai yhtiöittämisen. Lisäksi suunnitellaan joko Pärnävaaran tai Lykynlammen ulkoilukeskuksesta luopumista. Kaupunki ehdottaa myös hiihtolatuverkoston lyhentämistä ja seniorikorttikäytännön lopettamista.

Kirjastoja lakkautetaanKulttuuripuolen säästöistä kaupunki on nostanut esille Karsikon ja Uimaharjun kirjastojen lakkauttamisen. Lisäksi Joensuu aikoo selvittää kaupunginorkesterin toimintamuodon ja koon. Suunnitelmissa on yhdistää taidemuseo ja Pohjois-Karjalan museo.

Hyvästit puutarhapalstoilleRavinto-, siivous- ja kiinteistöpalveluissa esillä on ostopalveluiden lisääminen ja jopa kokonaisulkoistaminen, tiedottaa kaupunki. Lisäksi pohdinnan alla on puistojen ja  katujen hoidon tason laskeminen. Selvityksen alla on myös matonpesupaikoista, puutarhapalstoista ja koirapuistoista luopuminen. Euroja saataisiin myös korottamalla venepaikkamaksuja.

Talouden tasapainottelua ennen mahdollisia kuntaliitoksiaJoensuun kaupunki valmistautuu osaltaan rakennemuutosohjelmallaan myös esitettyyn viiden kunnan kuntaliitokseen. Kuntaliitosselvityksen taloustyöryhmä edellytti raportissaan, että mahdolliseen liitokseen mukaan tulevan kunnan talouden täytyy olla kunnossa ennen liitosta. Säästötoimenpiteisiin on kuitenkin ryhdyttävä, vaikka esitetty kuntaliitos ei toteutuisi, kirjoitetaan kaupungin tiedotteessa.

Päättäjät käyvät työversioihin nostettuja asioita läpi tämän syksyn aikana. Ensimmäisiä ehdotuksia säästöistä sisällytetään budjettiesitykseen, joka julkaistaan 24.10.2013.

Näin mukavasti menee suunnitellulla isännällä.

Elikkäs kolmen prosentin veronkorotukset näyttäisivät jäävän yhteen ja loput sitten ajetaan palveluita laskemalla.
Herää vain kysymys että tiedetäänkö siellä jo jotain mitä me emme vielä tietä, vai pelataanko upporikasta / rutiköyhää ja toivotaan että Helsingistä tulee sellainen ”säästöpaketti” minkä nojalla saadaan palveluita leikata noinkin reippaalla kädellä.

Se muuten tuo 30M€ tekee sellaiset 405,- € henkeä kohden joenkaupungissa.

Mutta en tiedä miten nämä ihmiset näitä talouslukuja oikein tulkitsevat ja onko kaikilla tulkitsijoilla edes mitään todellisuuden tajua näistä luvuista.
Tässä lainaus maakuntalehden pääkirjoituksesta vajaan kahden kuukauden takaa. ( linkki )

Julkaistu: 15.08.2013 01:04

Onneksi Joensuu reagoi nopeasti – syöksy oikenee

Karjalainen
Merkit alamäestä olivat nähtävissä viime vuoden lopulla, mutta vasta keväällä Joensuun kaupungin talouden surkea tila yllätti tuoreet päättäjät housut kintuissa. Talous oli syöksykierteessä, ja vauhti näytti vain kiihtyvän.

Kesäkuun tilannekatsauksen mukaan Joensuun tämän vuoden tulos oli painumassa jopa 15-17 miljoonaa euroa alijäämäiseksi, jos menojen kasvua ei hillitä nopeasti.

Onneksi kaupunginhallitus reagoi tilanteeseen jämäkästi heti keväällä ja päätti yli yhdeksän miljoonan euron säästöpaketista tälle vuodelle. Säästöpaketin toimeenpanossa ei ole tingitty eikä tingitä. Tämä on järkevää politiikkaa, vaikka henkilöstömenojen leikkausten vaikutuksista kärsivät tilapäisesti monet kuntalaisten palvelut ja toiminnat.

Nyt näyttää hiukan paremmalta. Kuopan pohjalta on vain yksi suunta – ylöspäin (Karjalainen, tänään). Tämän hetken tilannearvion mukaan, juuri ennen ensi vuoden budjetin rakentamista, talouden syöksykierre on ainakin loivenemassa, ellei aivan oikenemassa.

Mitään ei ole kuitenkaan vielä pelastettu, eikä helpotusta ole näköpiirissä. Tämän vuoden alijäämäksi ennakoidaan noin 10 miljoonaa euroa. Se tarkoittaa, että aiemmilta vuosilta kertynyt ylijäämäpuskuri on käytännössä syöty kerralla.

Näkymä ensi vuoteen ei ole yhtään tätä vuotta helpompi. Kuntatalouden kirstunvartijat odottavat kylmä hiki otsalla lisää yllätyksiä hallitukselta: valtionosuuksien lisäleikkauksia ja uusien veronkevennysten maksattamista kunnilla.

Tämä tilanne ja näkymät velvoittavat Joensuutakin jatkamaan taloutensa perkaamista, rakenteiden muutoksia ja toimintojen tehostamista. Selvää on, että muutokset ja leikkaukset tulevat tekemään kipeää niin nuorille kuin vanhemmillekin joensuulaisille.

Pelkkä toimintamenojen leikkaaminen ei riitä, vaan kaupungin on saatava myös lisää tuloja. Tarpeettomia kiinteistöjä on myytävä aiempaa enemmän. Viikko viikolta näyttää selvemmältä, että Joensuu pelaa myös veronkorotuskortin. Valtio ajaa kuntatalouden kiristystoimillaan yhä useammat kunnat verojen korotuksiin. Joensuukaan siltä tuskin välttyy.

Valtuusto on linjannut, että verotuksen tasosta pyritään päättämään kerralla koko valtuustokaudeksi. Tässä tilanteessa voi olla kuitenkin järkevämpää tehdä vain ensi vuotta koskevat veroratkaisut, kunnes taloudenpidolle keskeiset sote- ja kuntaratkaisut oikeasti selkiintyvät.

Ka mitäpä tuohon nyt sanoisi? Jos vajaassa parissa kuukaudessa on puolenkymmentä miljoonaa tulla tupsahti syöksykierrettä lisää niin jossain on vika, vai onko vika tuon aviisin tavassa uutisoida asioita.
Jos näin on niin mihinkäs sitä voidaan oikein luottaa?

Pistää nimittäin vähäsen miettimään.

Samoin tekee tämä ao. taulukko.
Kyllä repolaisen puheista sai hieman toisenlaisen kuvan, ei tainnut kiireessä muistaa sanoa että tästä kasvukeskuksesta väki onkin vähenemään päin.

kasvukeskus

Lähde ( http://www.temtoimialapalvelu.fi/etusivu/alueelliset_kehitysnakymat/alueelliset_kehitysnakymat_-julkaisut_2013 )

Joten melkoisen toisenlainen kuva tästä nyt sitten loppujenlopuksi tulee, jos siis verrataan siihen kuvaan mitä Repolainen meillä on maalailtu.

Uusi Joensuu pystyisi turvaamaan asukkaiden palvelut ja takaamaan myös niiden laadun lähipalveluiden osalta. Yhtenä kuntana palveluverkkoa voitaisiin kehittää tehokkaammin erityisesti nykyisten kuntarajojen läheisyydessä. Myös henkilökunnan osaamista voitaisiin käyttää paremmin hyödyksi. Ammattitaitoisen henkilöstön rekrytoinnissa suuri kunta olisi houkuttelevampi työnantaja. Lisäksi isossa kunnassa erityispalveluita olisi kaikkien saatavilla ja alueen asukkaiden kohtelu olisi tasapuolisempaa.

Jotenkin tuo yllä oleva teksti menettää ainakin minulla merkityksensä näiden uutisten varjossa.  Voihan sitä puhua kauniita sanoja, mutta eihän tuo Hautalakaan ministerinä kestänyt kun kokonaista totuutta ei muistanut kertoa. Toivottavasti tämä käytäntö yleistyy myös kunnallisessa toiminnassa.

Sellainen on vielä muistettava sanoa kun, etenkin tuolla some:n puolella on ollut puhetta tästä 30% veroasteesta.
No kuka tahansa voi ennustaa ihan mitä tahansa olematta sen enempää väärässä tai oikeassa.

Jokainen voi hinkata sitä omaa kristallipalloaan niin rystyset verillä kuin haluaa vaan kun se vastaus ei sieltä, ei Revon, ei joulupukin, ei pääsiäispuvun tai sitten yhtikäs minkään aivoituksista voi tulla faktaan perustuen oikein.
Näistä asioista voidaan keskustella sitten kun tiedämme mitkä lait ja asetukset meitä ohjaa, puhumattakaan siitä miten meidän pitää järjestää sote. Niistä ne meidän veroprosentit muodostuvat.
Ei mistään laskennallisesta voodoosta perustuen johonkin sellaiseen joka tulee muuttumaan vuoden sisällä, edellyttäen että hallitus pysyy lupauksiensa takana.

Järjenkäyttö on muuten tässäkin sallittua.

 

Tulipa tässä muuten mieleen sellainen juttu, että kun toimitaan Tuottaja – Tilaaja mallilla niin se ei saa kaikilta aivan varautumatonta kannatusta. Ainakin tuolla keväisessä tarkastuslautakunnan jäsenten koulutuspäivässä ko. malli sai pyyhkeitä melkoisesti kouluttajalta. ( BDO Audiatorin JHTT-statuksen ihminen, eli varmasti tilintarkastus puoli on hanskassa ja hyvin )

No meille Outokumpulaisille tuo selvinnee kunhan tämä sote-yhteistyö alkaa näyttämään todellisen karvansa.
Sen verran on kyllä sanottava että ainakaan Kontiolahden suunnalta ei ole kehuja juurikaan korviini kuulunut.
Toivottavasti meidän ei tarvitse tällä kertaa kulkea sitä vaikeamman kaavan polkua, vaan osataan ottaa oppi kaikesta mahdollisesta jo tapahtuneesta ja vältetään ne pahimmat sudenkuopat.

Tähän lopuksi pitää linkittää tällainen uutinen ( linkki ) koskien tätä todella surullista tapausta Oulussa.
Ihan oikeasti, minkälaiset ihmiset tekevät tällaisia päätöksiä. Ei ole veri kerennyt kuivua lattialla ja kalusteissa kun säästetään lisää.
”Sitä saa mitä tilaa” on kulunut fraasi, mutta kun laiminlyödään, unohdetaan, säästetään, poljetaan, rikotaan lakia nuorten (mielen)terveyden kustannuksella niin tässä on lopputulos.

Sitäkö te perkeleen ”säästöpää idiootit” haluatte?
Paljonko verta pitää vielä vuotaa ennen kuin ymmärretään missä kulkee säästöjen rajat?

Vastaa

Up ↑

%d bloggaajaa tykkää tästä: