kuntaliitosselvitys, väliraportit

Missä mennään?

Tähän aluksia haluan lainata sanomalehti Karjalaisen toimittajan Salla Remes-Ylösen blogia.

Kuntakuulemisen ja selvitysmiehen rivien väleistä

Joensuun seudulla on parhaillaan käynnissä kuntajakoselvityksen kansalaiskuulemisten kierros selvitysmies Ossi Revon johdolla. Selvitysmies on kiertänyt valtuutettuja ja kuntalaisia kuulemassa kaikissa kuntajakoselvityksen kunnissa pakoputki punaisena, kuten sanonta kuuluu. Liekö väsymys jo alkanut Repoa painamaan vai mistä kysymys, mutta hieman merkillisiä piirteitä kuntakuulemisen sivujuonteina sai liperiläisyleisö kuulla tiistaina illansuussa.

Karjalainen uutisoi tiistaina, että selvitysmiehen mielestä vaihtoehtoja tulisi olemaan kaksi. Joko suuri kuntaliitos syntyy tai se alkaa alusta yhdenkin kunnan sitä vastustaessa.

-  Kun aikaa selvityksen tekoon on näin vähän, niin esitys tulee olemaan, että joko nykytilanne säilyy, tai sitten muodostetaan yksi kunta eli kaikki yhteen, Repo kertoi Karjalaisen uutisen mukaan.

Liperissä Repo kertoi yleisölle kuitenkin korttien olevan aidosti avoinna. Hänen mukaansa hänelle ei ole suitsia suuhun valtion puolelta aseteltu eikä ”heillä (hänellä ja sihteeri Juhani Rouvisella) ole käsitystä, mille he alkavat selvityksen kanssa”. Lisäksi päätös liitoksesta tulisi olemaan valtuustolla. Vaihtoehtoja liitokselle tuskin kuitenkaan käytännössä tulee selvityksen tuotoksena.

Kiinnostavia yksityiskohtia oli enemmänkin: selvitysmies Repo kertoi tehneensä Kemissä suuren saneerauksen. Saneeraajaksi esittäytyminen näinä talousaikoina voi tietysti olla meriittiäkin, ainakin joidenkin mielestä.

Repo kertoi tietävänsä, että Polvijärven sote-palvelut maksavat kaksisataa euroa enemmän kuin muiden. Satunpa aiheesta juttua kirjoittaneena tietämään, että Polvijärvi tuottaa sote-palvelunsa selvästi muuta Pohjois-Karjalaa edullisemmin ja peräti viidenneksi edullisimmin Suomessa. Tämä mielikuva kalliista Polvijärvestä tuntui minusta hieman hämmästyttävältä, joskin ehkä tarkoitushakuiselta. Sen sijaan paikkaansa varmasti piti kommentti Polvijärven valtionosuuksista.

– Polvijärven menot eivät ole pienemmät kuin muillakaan, mutta valtionosuudet menivät Polvijärvellä kohdalleen samoin kuin Valtimollakin, Repo arvioi.

Sokerina pohjalla oli Revon tilaisuuden lopussa kertoma, miten häntä erityisesti ärsyttää yhteiskunnan tarjoamissa palveluissa subjektiivinen päivähoito-oikeus. Revon mukaan kaikki vastuu ei voi olla yhteiskunnalla yksilön elämästä.

– Ajattelen samalla lailla kuin Raimo Sailas, että yhteiskunta on aivan liian holhoava. Kaks työtöntä istuu päivät kaljalla ja yhteiskunta hoitaa lapset, Repo mainitsi esimerkkinä.

Liperin kunnanhallituksen puheenjohtaja Marja-Leena Gröhn (ps.) heti hanakasti ilmoitti, että hän lastentarhanopettajana on täysin samaa mieltä. Puoluetoveri Sirpa Naumanen häntä innokkaasti säesti seuraavassa puheenvuorossa.

– Näihin hyvinvointivaltio kaatuu, jos johonkin, Naumanen ilmoitti.

Jäin miettimään, ajattelivatko Repo, Gröhn ja Naumanen, että nuo päiväkaljalla istuvat työttömät vanhemmat jättäisivät päiväkaljansa juomatta, jos lapsi olisi heillä kotona? Kenen kannalta päivähoito tuossa esimerkissä olikaan siis väärin, hoidettavan lapsenko? Eikö subjektiivinen päivähoito auta nimenomaan näitä kovaonnisia pikkulapsia, jotka sattuvat syntymään päiväkaljalla istuville työttömille vanhemmilleen ilman minkäänlaista omaa valintaa asiassa tai mahdollisuutta valittaa siitä?

Huh huh, sanon minä. Aikamoinen selvitysmies.

Jotta näillä eväillä sitten mennään.

Se nyt on kuitenkin tullut selväksi, että kuntaliitos, sen sanan varsinaisessa merkityksessä on heitetty romukoppaan.
Vaan kyseeseen näyttäisi tulevan uuden kunnan perustaminen.
Ainakin tällaisesta on periaatepäätös tehty.

No mitäpä se sitten tarkoittaa käytännössä?

Eli aloitamme tyhjästä, kaikki asiat, sopimukset, sännöt, jne. jne. alkaa alusta.
Tietysti silloinhan ei tällaisia korkemman hallinto-oikeuden uutisia ( linkki ) tarvitse lukea.

Kuinka luulette että tällainen määrä valmistelutyötä saadaan aikaiseksi, eihän niitä tyhjistä raavita.
Vaan varmasti pohjana käytetään jo olemassa olevia dokumentteja, saneleeko suurin tämänkin?

Sikäli kun olen oikein ymmärtänyt niin ei näiden pienten vastentahtoisesti mukaan sotkettujen Polvijärven ja Kontiolahden mielipiteitä juurikaan ole huomioitu käytännön asioissa. Siis edes tähän selvitystyöhön liittyvissä asioissa, vaan yli on kävelty ja kovilla askeleilla.

Kannattaa muuten panna merkille että kaikessa ”hiljaisuudessa” on kuitenkin osa jo valmisteltu sellaiseen muotoon että niitä voidaan käyttää suoraan mahdollisen uuden kunnan toimessa. Esimerkiksi uusi opetussuunnitelma tulee yhteneväiseksi. ( linkki )
Tosin taloudelliset seikat varmasti tässä asiassa ovat varsin merkittävässä osassa, tai ainakin niin haluan uskoa.

Kysymys kuuluukin, että kuinka paljon muutoksia voi tulla työnkuviin tai palkkoihin ja kuinka tämä vaikuttaa näiden kolmansien toimijoiden mahdollisuuksiin jatkaa toimintaansa jatkossa?
Ainakin edellisissä liitoksissa on sitten es. työnkuvaa laajennettu että pitkin maakuntaa on pahimmillaan työntekijät reissanneet leipänsä perässä.

Tässä vaiheessa kannattaa käyttää aikaa hetki tai pari ja miettiä miten moni taho tekee yhteistyötä tai on muuten sopimus-suhteessa kaupungin kanssa?

Siellä saattaa tulla ”kilinajatukset” kun ennen helposti paikallisesti sovittavat asiat eivät sitten olekkaan niin paikallisia, kannattaa muistaa myös se että jos täällä on saanut neuvoteltua ns. edullisen sopimuksen niin jatkossa tasa-arvo muiden koko alueen toimioiden kanssa pitää huolen että tuo ei olekaan niin helppoa.

Hieman pelonsekaisin tuntein odotan sitä että mitä tulee tapahtumaan kun sote siirtyy vuoden lopussa Liperistä Joensuun alaiseksi. Kentältä kuuluvat terveiset eivät ole mitenkään mairittelevia.

Olisi enemmän kuin mielenkiintoista saada selville tuon viimeisen ”kuntatyöryhmän” muistio ja sen sisältö, jostain syystä vain Joensuun nettisivuille se ei ole vielä kerinnyt tulla. Tietysti voihan se olla että sitä ei siinne Revon puheista ja lupauksista ( kaikki aineisto käytettävissä… ) huolimatta tulekkaan.

No kuitenkin jotain tulee, nimittäin ” kansankielinen ” ( siis oikeasti minulle painotettiin tuota ”kansankielisyyttä”, mitä hittoa se sitten tarkoittaakaan ) oleva neljän sivun vihkonen joka jaetaan kaikkiin alueen talouksiin.

Siinä sitten selvitetään että miksi tähän tilanteeseen on tultu, jne jne. Julkaisemisajankohta on kuulema mahdollisimman pian päätöksen julkaisemisen jälkeen.
Siinä sitä saapi painokoneet jauhaa, meinaa melkoinen massapostitus on tulossa.
Ja veikatkaapa kahdesti kuka maksaa viulut…. Kyllä. Veroeurot kehiin, taas.

Kyllähän minäkin tuon kuntaliitos kirjoitelman olisin kaikille postittanut, jos vain tuo maksaja löytyisi muualta.
Vaan kun omalla lompakolla mennään niin jääköön nyt pääasiassa sähköiseen muotoon.

Ja nämä asiat selvisi kun viimeksi oltiin Revon kanssa yhteydessä puhelimitse.

Tietysti jos kenellä sattuu tuttuja olemaan kirjapainossa töissä niin sieltähän sen etukäteiskappaleen saisi enkä pahastu vaikka kopio minullekin sähköpostiin ilmestyisi. Tämähän on tietysti kirjoitettu ns. pilke silmäkulmassa, vain onko?

Kovasti vaan mietin sitä että onkohan siihen kansankieliseen kirjaseen laitettu swot-analyysin heikkoudet ( mm. toiminnan keskittyminen, lähipalvelujen väheneminen, reuna-alueiden kehittäminen (kiinnostus), pienten yritysten huomioon ottamisen heikentyminen ja yksittäisen kuntalaisen vaikuttamisen mahdollisuudet ) ja uhat ( mm. päätöksenteon tehottomuus, kehityksen jarruttaminen, byrokratian lisääntyminen ) vai pelkästään niitä positiivisia muka kivoja asioita.

No aika näyttää.

 Mitkä ovat meidän palveluiden kustannukset ja niiden mahdollinen säilyvyys.

Tuossa alla olevassa käppyrässä on laskettu miten paljon eri palveluihin käytettävä rahamäärä muuttuisi prosenteissa jos mentäisiin tämän jättikunnan keskiarvojen mukaan.

Melko hurjaa tasapäistämistä olisi edessä.

Kannattaa tietysti muistaa se että tämä ei ole aivan täydellinen totuus, koska painotuksilla varmasti jokinaista joustoa olisi olemassa.
Mutta voidaanko realistisesti odottaa sitä että es. sote-ongelmien sekä leikkausten kanssa painiva tuleva suurjoensuu alkaisikin panostamaan siihen sillä tavalla mitä oikeasti tarvitaan, ei niin kuin nyt on tehty. Sitä ei ole tapahtunut yhdessäkään liitoksesta mitä tähän asti on tehty.

Klikkaa kuvaa nähdäksesi sen täysikokoisena
Klikkaa kuvaa nähdäksesi sen täysikokoisena

Kyseiset tiedot on laskettu ”Palvelujen odotekustannukset vuonna 2012 – Joensuun selvitysalue yhteensä ” julkaisusta.
Laskentakaavana on käytetty kuntakohtaista keskiarvoa.

Ei julkaisun omaa asukaskohtaista koska se antaa hieman erillaisen kuvan.  Tuossa alla on molemmat, näin ihan vertailun vuoksi.

klikkaa kuvaa nähdäksesi sen suurempana
klikkaa kuvaa nähdäksesi sen suurempana

Eli siitä voi sitten valita mieleisensä version. Sääli vaan että kumpikaan ei ole sellainen joka aiheuttaisi hymyä meissä Outokumpulaisissa.

Vaan eräs äärimmäisen tärkeä asia on jäänyt mielestäni aivan liian vähälle huomiolle. Nimittäin kuntalain uudistus ( linkki )
Se on nimittäin sellainen laki joka määrää mitä, missä ja miten on tehtävä.
Ennen kuin tuo revohka on valmis niin on melko turha odottaa mitään varmuutta siitä mitä palveluita kunnan on pidettävä ja missä ne sijaitsevat.

Nyt me sen tiedämme, mutta entäs jos kaupungintalosta tehdään kukkakauppa?

Joten kaikki TE jotka ette ole vielä tätä kuntaliitos artikkelia lukeneet niin nyt on sitten äärimmäisen hyvä aika ottaa se kahvikuppi ja alkaa lukemaan asiasta Linkki
Eikä kertaus tee pahaa kenellekkään.

3 thoughts on “kuntaliitosselvitys, väliraportit

Add yours

  1. SOTE:han on jo Joensuuta, eihän heille mitään muutoksia tule?

  2. Valitettavasti vain tulee, jokaisen työntekijän työsopimus menee uusiksi koko sillä alueella joka päättää uudeksi kunnaksi ryhtyä.

Vastaa

Up ↑

%d bloggaajaa tykkää tästä: