Turismia

No tämä kirjoitus piti tulla vasta tuossa ensiviikolla, mutta kun tuolla sosiaalisessa mediassa keskustelu käy sen verran kuumana että tietyiltä osin vähän keskeiseräiseksi tämä jää.

Paljon on puhuttu siitä että oliko tuo uusi ja hieno, suuri parkkipaikka tarpeellinen.

Varmaan jokaisella on tästä asiasta oma mielipiteensä, eikä tuo paikallislehden uutisointi oikein hirveästi positiivisia herättänyt.
Tosin se on näin sivumennen sanottava että kun on muutaman viikon kiertänyt pitkin pohjoismaita ja siinä sivussa kohtuullisen määrän erillaisia matkailukohteita nähneenä niin oma ajatusmaailma ei ole nyt mitenkään kotiseutumyönteinen. Valitettavasti.

Mutta tämä ajatus tästä kuvasarjasta tuli tuossa eräästä nettikeskustelusta jo muistaakseni viime kuun puolella ja mikäs sen mukavampaa kuin ottaa tällainen projekti eli kuvataan parkkipaikkaa jonkun aikaa ja katsellaan miten siellä tuota liikennettä on. Kyseessähän on kuitenkin kiivaimman kesälomakuukauden loppuhuipentuma.
Vaan mitäpä sitä suurempia tässä puhumaan vaan antaa kuvien puhua puolestaan.

Sunnuntai 21.7.

Klikkaa kuvaa nähdäksesi suuremman version
Klikkaa kuvaa nähdäksesi suuremman version

Maanantai 22.7

Klikkaa kuvaa nähdäksesi sen suurempana
Klikkaa kuvaa nähdäksesi sen suurempana

Tiistai 23.7

klikkaa kuvaa nähdäksesi sen suurempana.
klikkaa kuvaa nähdäksesi sen suurempana.

Keskiviikko 24.7

Klikkaa kuvaa nähdäksesi sen suurempana
Klikkaa kuvaa nähdäksesi sen suurempana

Eikä tuon leikkipuiston rakentamisessakaan näytä hirveätä kiirettä olevan, eikös se syksyllä pitänyt olla valmis?
Mutta taisi tämänkin kohteen kohdalla vain tuo vuosi jäädä ilmoittamatta.
Tosin ei tuo aivan kuollut ole, ainakin tuossa yhdessä ”kontissa” lukee että ”elvis elää”.

Klikkaa kuvaa nähdäksesi sen suurempana.
Elämyspuiston tilanne 23.7.2013                                       Klikkaa kuvaa nähdäksesi sen suurempana.

 

Ai niin ja kuvat sisältävät täydellisen exif-datan jos haluaa tarkat kellonajat, sijainnit, jne… kaivaa esille.

Notta sellainen ruuhka siellä.

Minulle on sanottu monesti, että pitää olla uskoa tähän hankkeeseen.

Tietysti jokainen saa uskoa vaikka pääsiäispupuihin, joulupukkiin tai maailmanloppuun. Vaan kun on kyse meidän yhteisistä rahoista niin olisiko, kysyn siis olisiko syytä kuitenkin painottaa sitä taloudellista näkökulmaa näissä asioissa. Tähän mennessä usko on maksanut meille jo yli neljä miljoonaa.

No minä en usko, koulutukseni ja työkokemukseni estävät sen.

Muttei menisi kokonaan valittamiseksi niin olisi pari ehdotusta asioiden eteenpäin viemiseksi.

Ymmärrän että pitää olla hienoja suunnitelmia ja visioita, mutta sitä minä EN ymmärrä että jos hommat eivät toteudu niin miksi niihin ei voida tehdä riittäviä muutoksia.
Minä olen tuossa aikaisemmassa artikkelissani ( http://turpeinen.info/vaalit/?p=991 ) vähän pähkäillyt noita talouslukuja. Jos aihe on vieras ja muutenkin muistin virkistämiseksi kannattaa tuo juttu lukea ihan ajatuksen kanssa.

Outokummun taloustilanne on huono, eikä tällä menolla ole lottovoittoakaan tulossa.
Tänne tarvitaan yksikertaisesti rahaa. p i s t e.

No mitä pitäsi tehdä?

Kaupungillahan on markkinointityöryhmä joka toimii ymmärtääkseni yhdessä tuon aarrehässäkän kanssa.
Ensimmäiseksi nuo kaksi pitäisi erottaa toisistaan, eli kaupunki kaupunkina ja matkailu matkauiluna.
En halua suuremmin hyppiä kenenkään varpaille henkilövalinnoissa, mutta kun on kyse kaupungin markkinoinnista niin silloin siellä olisi hyvä olla mukana ammattilainen jolla on näkemys ja käsitys siitä missä markkinoinnissa on oikein kyse.
Kyllä me maallikotkin jotain tiedämme, mutta karrikoiden sanottuna eihän maailmassa tarvittaisi mainostoimistoja jos se asia niin helppoa ja yksinkertaista olisi.
Tämä helpottaisi meidän mahdollisuuksia kilpailla uusista asukkaista.

Kuitenkin mielikuvat ratkaisevat näissä asioissa äärettömän paljon, kun kuitenkin täällä on käytännöllisesti katsoen kaikki tarpeellinen hyvälle elämälle olemassa. Eikä kannata unohtaa sitä että Outokummulla on hyvä maine. Esimerkkinä kun tuossa lomareissulla tuli puhetta erään kauppiaan kanssa että mistä ollaan niin kyllä hän Outokummun tiesi, tosin maantiede oli vähän hakusessa mutta nimi oli tuttu.
Miksi korjata jotain mikä ei ole rikki?

Mielikuvista päästäänkin helposti tähän toiseen syyhyn miksi nämä pitäsi eriyttää.
Aarteella on niin paha ja epäluotettava kaiku etenkin lähiluiden ihmisten korvissa, koska eipä juuri mediassa ole positiivisia uutisia ollut.

Rehellisyyden nimissä on sanottava että niin makaa kuin petaa.

Tuhoisimpina esimerkkeinä voidaan pitää vaikka tätä operaattori-sotkua ja kävijä-kohua.
Jälkimmäiseen palataan vielä lopuksi.

No sitten päästään tähän matkailuun.
Se on onnistuessaan hyvä tapa saada rahaa paikkakunnalle. Esimerkkeinä vaikkapa Sodankylän filmijuhlat, suofutis, jne jne…

Miksi täällä sitten ei ole onnistuttu?

Onko vika epärealistisissa tavoitteissa?
Varmasti, se jopa aletaan myöntämään jo korkeammallakin tasolla ( linkki ) mietin vaan kovasti sitä että miksi silloin kuin tähän hankkeeseen on lähdetty niin on luotettu näinkin sokeasti jonkun ”konsuttitoimiston” laskelmiin?
Ainakaan minun korviini ei ole kuulunut että asiasta olisi ollut vakavampaa keskustelua aikoinaan.

Eikä varmaan huonontunut taloustilannekkaan ole ainakaan helpottanut tämän hankkeen taivallusta.
Kuitenkin MasterPlan on jo yli viisi vuotta vanha ja sen sisältämät talouteen liittyvät luvut ovat vieläkin vanhemmat.
Tuoreempaa tietoa on onneksi olemassa, toivottavasti sitä joskus käytetään.

Mutta miten voidaan perustella sitä että jos viiden vuoden hanke on jo osiltaan kolme vuotta myöhässä?
On ollut puhetta että rahoittaja on vetkutellut päätöksiensä suhteen.
Siitä sitten on vähemmän puuttu että miten paljon tuohon on vaikuttanut se että rahoittajan luona on saatu hattu kourassa käydä kerran jos toisenkin yrittämässä saada ymmärrystä siihen että nämä asiat eivät ole vain toimineet niin kuin on sovittu tai niiden olisi pitänyt.

Voisi jopa leikkisästi sanoa että puheen määrä on kääntäen verrannollinen siihen miten paljon vastuuta kukin asiassa mukana oleva haluaa kantaa.

Vakavasti puhuttuna kyllä jokaisessa hankkeessa etenkin tällaisissa missä vielä pelataan jukisilla- eli meidän rahoilla pitäisi se henkilö joka on vastuussa hankkeesta ja siitä että hommat toimivat.
Ja minä tarkoitan oikeasti vastuussa, tulos tai ulos on ruma sanayhdistelmä mutta voitteko kuvitella yhtään yritystä joka pyörittäisi miljoonia tällä tavoin mitä täällä on tehty?
Ja älkää heittäkö sellaisia nimiä mitkä ovat kauppalehden protestipalstalta poimittuja.

Eli mielestäni hankkeeseen on saatava oikeasti ammattitaitoinen vetäjä, minä vähän pelkään että tämän kokoluokan ja aihealueen osaajia ei tästä kylästä löydy.
Silloin on osaaja etsittävä muualta, mikä olisi muutenkin hankkeen kannalta enemmän kuin tärkeää.
Ulkopuolinen ammattilainen näkisi metsän puilta, toisin kuin me paikalliset.
Kuten esimerkiksi sellaisen jo lehdistössäkin useasti tänä vuonna olleen tosiseikan että ei näitä tyhjiä seiniä kukaan tule katsomaan, nykyisin matkaillaan sisällön perässä.
Ihan ajatuksena että Retretti on kiinni ja parin tunnin ajomatkan päässä pyörii kulttuuriväkeä melkoisia määriä, eli miten es. Savonlinnasta saataisiin porukkaa myös pistäytymään täällä?

Tämän hetken tilanne on kuitenkin sellainen että paikallisehden tietojen mukaan ehkä päästään viime kesän lukuihin mutta Karjalaisen juttu matkailusta alueella kehuu että turistimäärät ovat kasvussa.
Miksi ei meillä?
Onko vähäinenkin vetovoima häviämässä?

No miksikös minä olen muuttunut niin matkailumyönteiseksi ihmiseksi ja en ole suohon sotkemassa tätä mäkeä?

Niin kuin aikaisemmin sanoin tämä kaupunki tarvitsee rahaa.
Kaupungin ja yrityselämän markkinoinnilla saadaan parhaassa tapauksessa hyviä tuloksia aikaiseksi, ne tosin näkyvät vasta viiveellä kaupungin verokertymässä.
Turistien tuomat eurot näkyvät täällä välittömästi.
Ja niitä tarvitaan kipeästi.

Kannttaa muistaa se uhkakuva joka on olemassa että tämä kaupunki vajoaa kriisikunnaksi ja etelästä tulee ihmisiä tilannetta selvittämään.
Se ei tarkoita automaattisesti sitä että saadaan heittää hyvästit tälle kaupungille, itsenäisenä säilyminen edellyttää että täällä on potentiaalia saada asiat oikealle tolalle.

No mitäpä luulette että tuollaisessa tilanteessa kun näille lyödään MasterPlan käteen ja sanotaan että tässä on yksi avain meidän parempaan tulevaisuuteen?
Minä uskon että se sisäinen nauru kuuluu Helsinkiin asti.

Vaan entäs jos meillä olisikin joku oikeasti järkevä, toteutettavissa oleva suunnitelma jota luotsaa ammattitaitoinen tekijä joka tietää mitä tekee.  Samoin kun kaupungin markkinointi voisi näyttää sen että ei täällä leikitä vaan työtä tehdään tosissaan ja ammattitaitoisten ihmisten johdolla.

Ei tällaiset asiat ainakaan huonontaisi meidän mahdollisuuksia pysyä itsenäisenä. Tiedän varsin hyvin senkin että tuo on pieni asia jos tuohon pisteeseen joudutaan, mutta joskus se pieni asiakin voi vaikuttaa yllättävän paljon. Jos se on oikea ja antaa oikeanlaisen viestin.

Tämä muutos pitäisi tehdä niin pian kuin mahdollista.

Myönnetään että  kovia päätöksiähän nuo on, mutta jonnekin se raja on vedettävä. Ei meillä ole enää varaa leikkiä aarrekaupunkia kun seisotaan polvia myöten sonnassa.

Tätä peliä on katsottu liian monta vuotta, että  nyt on löydyttävä se tuomari joka puhaltaa pelin poikki ja tekee ratkaisut. Toivottavasti vaan se ei tule virka-autolla Helsingistä.

Tätähän ei varmasti kukaan toivo ja jos asiat saadaan rullaamaan niin eihän tällaista tule tapahtumaan, mutta hölmöyttä olisi se että pistää pään puskaan ja unohtaa tämänkin mahdollisuuden olemassa olon.

Palatakseni tähä kävijämäärä-kohuun ja yleiseen uskottavuuteen sekä läpinäkyvyyteen ja voisi kai sanoa rehellisyyteenkin.

Niin haluan nyt kommentoida tätä asiaa.

Minua on sanottu lähes valehtelijaksi asti kun ole kyseenalaistanut näitä lukuja ja perännyt selvitystä kummallisuuksiin.

Ihan kaupungin ylintä päättäjistöä myöten olen ollut se rikka silmässä joka kyselee
No nyt saatte te ihan omin silmin katsoa ja päätellä onko kyselyni ollut pelkkää tyhjän puhumista.

Tähän on vielä lisättävä se että ennen kuin joku alkaa mielessään vaahtoamaan siitä että nämä tilastot ovat luottamushenkilönä hankittuja niin voin iloksenne ilmoittaa että nämä kyseiset dokumentit olen saanut eri median edustajilta.

Kuvaa klikkaamalla saat täysikokoisen kuvan näkyviin.
Kuvaa klikkaamalla saat täysikokoisen kuvan näkyviin.

Ottamatta kantaa näihin muihin kävijöihin niin ihmettelen suuresti että miten yksittäiseten ravitolakävivijöiden määrä kasvoi tässä kolme päivää myöhemmin annetussa tiedotteessa juuri samalla määrällä kun lukiolaisten ruokailu on siirretty kohtaan muut kävijä ( ei laskettu kokonaiskävijämäärään )

Kyseessä on kuitenkin ryhmä joka on n. 20% kokonaiskävijämäärästä.

Mutta niinkuin sanoin, niin minulle on ihan ylintä johtoa myöten vakuutettu että näissä ei ole mitään epäselvää, tosin perusteet olivat sitten siinä. Ei ole epäselvää.

Kai minä olen sitten jotenkin tavanomaista tyhmempi kun en tätä ymmärrä.

Ymmärrättekö te?

5 thoughts on “Turismia

Add yours

 1. Sinä se meinaat sitten tehdä oikeasti poliittisen itsemurhan. Ei sitä kuule saa kunnallispolitiikassa vastuunkantajia peräämään, saatikka sitten arvostella tuollaisia päätöksiä. Herkät virkamiehet vielä pahoittavat mielensä.
  Nyt pitää seniorin heiluttaa varoittavaa sormea.

  But anyway, koittakaa tosissaan selvitä siellä. Suo siellä vetelä täällä, vaan niin se on täälläkin. Erona vaan se että ei meillä ole tuollaisia rahoja tuuleen kylvää.

 2. What did i say.
  No sinulla oli sentään ehdotuksia asian pelastamiseksi, ei pelkästään torppaamiseksi.
  Onnea vaan maanantaille ja muista twiitata parhaat palat.

  1. Haist…
   No toivottavasti soraäänet eivät koe joutuneensa marginaaliryhmään ja valita tasa-arvovaltuutetulle sorsimisesta 😀

   Oikeesti, raahaa se persauksesi sieltä maalikyliltä tänne sivistyksen pariin.
   Aina tänne yksi irvileuka perheineen mahtuu.

Vastaa

Up ↑

%d bloggaajaa tykkää tästä: