Kunnantaloutta ja sotea

Mie oon tässä miettinyt tovin jos toisenkin että miksi meillä, siis Outokummulla oli niin kova kiire tähän sote-yhteistyöhön Joensuun ja Kontiolahden kanssa.
Mielestäni olisi ollut kyllä hyvä selvittää muitakin vaihtoehtoja kuin pelkkä J-kortti.

Ymmärtääkseni se oli alusta saakka selvää että minkäänlaista mielenkiintoa Okulin jatkamiseen ei ollut. Sen kyllä näin lautakunnan jäsenenä ymmärrän että taloudellinen ja hallinnollinen puoli, Liperin otto-oikeuksineen on ollut täydellistä painajaista.
Eikä se nyt niin helppoa ole tälläkään hetkellä. Lähes joka kokouksessa tulee ilmi että meille annetuissa tiedoissa on jotain virheitä, virkahenkilöt eivät osaa vastata kysymyksiin, jne jne.
Jos olisi mahdollista, niin mielestäni koko Okulin historia pitäisi purkaa erityistilintarkastuksella niin pieniksi palasiksi että talouspuolesta saisi selvyyden ja varmuuden siitä että rahat ja palvelut ovat kohdanneet sopimuksen edellyttämällä tavalla. Tietääkseni epäilyksiä on ollut ilmassa kunnanrajan molemmilla puolilla. Tuolla tavalla saataisiin ainakin selvyys asioista.

Vaan palataanpa takaisin asiaan.
Taisi olla ensimmäisiä palavereja missä olin näin luottamushenkilönä, missä keskusteltiin tästä asiasta.
Silloin heitin keskusteluun täkyn että olisikohan aihetta selvittää yhteistyötä Kuopion kanssa.
No silloin sain vastaukseksi erinäistä hymähtelyä ja ehkä jopa ihmetteleviä katseita.
Nyt en aivan varmaksi muista että oliko se siellä vai missä palaverissa kun ensimmäisen kerran kysyin että onko olemassa minkäänlaista vertailevaa laskentaa siitä mitä esimerkiksi vuoden 2011 sote-palvelut olisivat maksaneet meille samalla palvelutasolla mitä se silloin on ollut.

Kuitenkin suoritteet tiedetään, tarvitsisimme vain suoritehinnat että päästäisiin jonkinlaiseen selvyyteen.
Sitä ei ole ollut, samaa kysymystä olen tässä viljellyt pitkin kevättä ja alkukesää enkä vielä ole vastausta saanut.
Puhuttu tosin on että siinä mahdollisesta jopa saataisiin säästöjä aikaiseksi.
Tällä hetkellä maksetaan vähän alle puolet Okulin hallinnollisista kuluista ja sellaistakin on sanottu että suurempi toimia mahdollistaa edullisemmat hinnat.

Viimeksi tämä asia tuli ilmi kun perjantaina pidimme valtuustoseminaaria jossa käsiteltiin strategiaa, tulevia säästöjä, leikkauslistoja ja kaikkea muuta vähemmän mukavaa..

Minusta on äärettömän pelottavaa että edelleenkään ei ole varmaa, eksaktia tietoa siitä mitä me sotesta maksamme vaikka aiesopimus on allekirjoitettu. 

Kertokaapa hyvät ihmiset kuinka me valtuutetut voimme tehdä säätöihin liittyviä päätöksiä jos meillä ei ole hajuakaan siitä miten paljon kaupungin suurin kuluerä tulee muuttumaan tämän uuden yhteistyön myötä?

Kertokaa tuo minulle?

Minulla on tässä edessäni A4 kokoinen 28 kohtainen säästölista mistä löytyy kyläyhdistysten avustusten lakkauttamisesta ( 400,- € ) päivähoidon rusentamiseen ( 200.000,- € ) käsitteleviä vaihtoehtoja.
Valitse sitten tästä, tietämättä taustoja ja sitä että onko tähän varmasti koottu kaikki mahdolliset vaihtoehdot millä taloutta voidaan joutua rukkaamaan.

Herää kysymys että onko tämän listan valmistetellut virkamies oikeasti kääntänyt kaikki kivet ja löytänyt kaikki säästökohteet?
Voi olla, mutta ainakin tästä puuttuu yksi kohta, eli tämä aarre-mikälien pakkomielteinen rakentaminen meidän verorahoillamme. TA2013 kertoo että 580.000 € on meidän osuudeksi siihen varattu.
Tosin tällä listalla lukee että matkailun kehittämisen lopettamisella saataisiin 60.000 €:n säästöt, onkohan tullut pilkkuvirhe ja jäänyt yksi nolla kirjoittamatta?

Ja silti emme tiedä mitä sote, eli lähes kaksi kolmasosaa meidän budjetista tulee maksamaan?

Ja jos ymmärsin oikein niin sitä tietoa ei taideta sitten saadakkaan.

Uskokaapa huviksenne että tämä asia ärsyttää ja mietityttää melkoisesti. Näillä summilla nimittäin pikkuinen heitto prosenteissa on sitten helposti satojatuhansia tai jopa isompia lukuja joko plussaa tai miinusta.

Siinä onkin suhteuttamista siihen muutaman sadan euron säästöjen kohdalle valittuun raksin paikkaan…

Mielestäni taas tehdään todella suuria päätöksiä, aivan liian heppoisin perustein.
Tai jos joku tietää, niin miksi niitä ei meille kerrota? 

Eikö sokea uskominen Okuliin ole opettanut mitään?

Toivottavasti vaan maalailen piruja seinille ja niille ei sitten tosielämässä ole aihetta. No vuoden päästä olemme viisaampia , mutta olemmeko me tyytyväisiä?

 

One thought on “Kunnantaloutta ja sotea

Add yours

Vastaa

Up ↑

%d bloggaajaa tykkää tästä: