Rautalankamalli

Olenkohan mie jotenkin keskivertoa tyhmempi vai mitä?
Olen nimittäin penännyt noita Sote:n tasetietoja Liperistä tässä jo tovin aikaa.

Kun viimeviikolla kysyin niin minulle vastattiin että kamreeri ja hallinto- ja talouspäällikkö työstää noita tietoja,siis 2012 tilinpäätöksestä on kyse. Ja kyllä se on jo käynyt lautakunnassa vaan eipä niitä silloin ollut saatavilla.

No tänään sain sitten sähköpostia tältä hallinto- ja talouspäälliköltä.
Hän tosin kertoi olleensa viime viikon lomalla mutta kuitenkin lupasi kokoukseen ko. tiedot toimittaa.
Hyvä homma, mutta hänen mailissaan oli sellainen kohta jota en ymmärtänyt. Eli tämä ao. lause.

Meitähän ohjaa kirjanpito- ja kuntalain lisäksi Kirjanpitolautakunnan kuntajaosto, jonka ohjeiden mukaisesti muusta eriytetystä taseyksiköstä ei –toisin kuin esim. liikelaitoksesta- erikseen tarvitse kunnan tilinpäätöksessä olla eroteltuna tasetta ja rahoituslaskelmaa vaan ne sisältyvät kunnan taseeseen ja rahoituslaskelmaan.

Tämä sinällään on selvää tekstiä, mutta, mutta.

Kun yritin löytää selvyyttä siihen mitä käytännön eroa on nettoyksikkö ja muu taseyksikkö malleilla tässä sote asiassa, niin törmäsin tällaiseen Mikkelin ammattikorkeakoulussa joulukuussa 2011 tehtyyn opinnäytetyöhön.

MUU TASEYKSIKKÖ TALOUDENOHJAUSMALLINA LIPERIN KUNNAN SOSIAALI- JA TERVEYSTOIMESSA

Ja täältähän löytyi sitten tälläisiä kohtia.

Toimintaperiaate
Muu taseyksikkö -mallin toimintaperiaate perustuu itsenäisenä kirjanpitoyksikkönä seurattavaan taseyksikkömalliin. Liiketoiminnan kannattavuus ja taseen erät, esimer-kiksi velat ja saamiset ovat erillään kunnan kirjanpidosta. Poikkeuksen kunnan liike-laitokseen muu taseyksikkö -malli muodostaa menojen ja tulojen osalta, jotka otetaan huomioon kunnan talousarviossa. Toisin kuin kunnan liikelaitoksessa kirjanpito on kokonaan eriytetty muusta kunnasta. Muu taseyksikkö -mallin pääidea on tasejatku-vuus ja yhteistoimintayksikön erillinen ja itsenäinen seuraaminen. (Myllyntaus 2001, 13.)

Tilinpäätöslaskelmat ja niiden yhdistäminen kunnan tilinpäätökseen

Muu taseyksikkö -mallin tilinpäätöslaskelmiin kuuluvat tuloslaskelma, rahoituslas- kelma ja tase. Kustakin tilinpäätöslaskelmista on esitettävä vertailutieto edelliseltä tilikaudelta avaavan taseen perusteella. Tuloslaskelmassa tuotto- ja kuluerät ilmoite- taan erikseen, eikä niitä vähennetä toisistaan, mikäli tuoton ja kulun yhdistäminen yhdeksi eräksi ei ole perusteltua. Kirjanpidosta on kuitenkin aina annettava oikea ja riittävä kuva, eikä se saa vaarantua. Kaikki taseen erät; velat ja saamiset ilmoitetaan taseessa erikseen, eikä myöskään niitä saa vähentää toisistaan. (Myllyntaus 2001, 20.)

Niin jotenkin minusta nämä jutut eivät vaan oikein satu samalle suoralle. Joten jos joku teistä lukijoista ymmärtää tämän asian niin vääntäkää minulle se rautalankamalli että minäkin tajuan,
Kiitos.
Jos joutoaikaa on niin kannattaa tuo oppari käydä lukemassa, siitä saa aika mukavasti tietoja siitä miten tämä sote pitäisi täällä hoitua.

Vastaa

Up ↑

%d bloggaajaa tykkää tästä: