Outokumpu ja kosteat koulut osa 2

No nyt se on sitten vihdoinkin virallista, ai mikä?
No se minkä jokainen home allergikko on alakoululla käydessään ”haistanut” .

Klikkaa kuva nähdäksesi sen suurempana
Klikkaa kuva nähdäksesi tekstin suurempana

No yllättävän kauanhan sitä loppujen lopuksi saatiin odottaakkin.

Vaan mitäpä sitä muuta voi odottaa jos toisena koulupäivänä uudesta isolla, siis isolla rahalla korjatusta alakoulusta tulee vedet katon läpi luokkaan.

Mielenkiinnolla nyt odotetaan sitten sitä tietoa että miten pahasti kosteus on edennyt rakenteissa ja onko meillä edessä vielä evakkoretkiä alakoululaisillekin?

Minä olen suhtautunut melkoisen kriittisesti tuohon remontin onnistumiseen heti sen jälkeen kun sen jälkeen ensimmäisen kerran siellä aikaa hiukkasen pidempään vietin, olikohan se ensimmäinen vanhempainilta, tms.

Olen nimittäin altistunut homeelle ja henki, silmät ja iho kyllä kertoo milloin ongelmia on ilmassa.

Viimeksi kun asiasta kyselin, taisipa olla joku näistä yläkoulun tiedotustilaisuuksista.  Niin hyvä kun ei teknisen ihmisten puolelta naurettu päin naamaa, toivottavasti kyseinen huumoriheppu muistaa tuon kohtaamisemme ja kommentit mitä sain häneltä kuulla.

Suosittelen hänelle itselleen nuuhkintakierrosta vaikka kaupungintalon ja tk:n suuntaan…

Näin pian remontin valmistumisen jälkeen pitää löytyä helposti se taho joka on laiminlyönyt tehtävänsä ja kantaa vastuun siitä mitä nyt on päässyt tapahtumaan.

Outokummun kaupungin talous ei todellakaan tarvitse enää mitään uutta kouluremonttia.

Toivottavasti tästäkin saadaan jotain oppia kun sitä uutta koulua aletaan rakentamaan, jottei ainakaan samoja virheitä tulisi tehtyä uudestaan. Taas kerran.

Henkilökohtaisesti ehkä kuitenkin eniten tässä jutussa ärsyttää se että eipä juurikaan ole taas asiasta huudeltu, ei ole mainintoja näkynyt reppuvihossa ei wilmassa.
Luulisi että edes oppilaiden vanhempia olisi jotenkin informoitu tästä asiasta.

Tulee jotenkin sellainen olo että olisin tämän kokenut aikaisemminkin, siis hiljaisuuden ja tiedonpuutteen.

Tietysti positiivista on se että edes maakuntalehdestä saa jotain tietoa asiasta, ettei nyt aivan huhujen varassa saa olla.
Kaippa se paljon puhuttu avoimmuuden ilmapiiri vielä tekee tuloaan niin näissä kuin vähän muissakin asioissa.

 

Ai niin ja tuossa taustoja tarkastellessa sattui silmiini tällainen artikkeli muutaman vuoden takaa. Kannattaa lukea huolella ja miettiä miten tietyt asiat ovat toteutuneet.

Outokummun Seutu, torstaina 7.8.2008 N:o 61


 

Keskustan koulun oppilaat jaetaan kolmelle koululle

Maanantaina alkava koulu tuo muutoksia monen outokumpulaisen koululaisen elämään, kymmenien lasten koulutien suunta muuttuu.
Koko lukuvuoden kestävän Keskustan koulun remontin alta oppilaat sijoitetaan kolmelle eri koululle


Opettajien työkansiot odottavat valmiina maanantaina alkavaa kouluvuotta. Kummun koululla työskentelee 40 opettajaa ja viisi kouluavustajaa.
Keskustan koulun pienimmät eli 1-3-luokkalaiset aloittavat opintiensä Kyykerin koulussa, neljäsluokkalaiset ja yksi pienryhmä siirtyvät koulunpenkille Kuusjärvelle. Viitos- ja kuutosluokat lähtevät opiskelemaan Kummun koululle. Vain Kuusjärven koulun 5. luokka jää vielä entiseen opinahjoonsa.Kyykerin koululle siirtyy noin 60 oppilasta, Kuusjärvelle 20 neljäsluokkalaista sekä yksi kuuden oppilaan pienryhmä.Oppilaskyyditysten järjestämisestä vastaava toimistosihteeri Jukka Vänskä kertoo, että vanhemmille on lähetetty kirje, jossa ovat ohjeistukset koulukyydityksistä.– Osa eka- ja tokaluokkien oppilaista tulee kuljetusten piiriin, koska heidän koulumatkansa Kyykeriin ylittää kolmen kilometrin matkan.– Vastaavasti 30-35 oppilasta saa kyydityksen keskustasta Kuusjärvelle. Kuljetukset tapahtuvat pääsääntöisesti linja-autoilla, kertoo Vänskä.Muutos ei aiheuta suurempaa remonttitarvetta. Ne remontit, joita tänä kesänä on kouluilla tehty liittyvät normaaliin ylläpitotoimintaan tai rakenteissa ilmenneisiin ongelmiin.Esimerkiksi Kummun koululle on rakennettu koneellinen ilmanvaihto niin sanottuun koulun vanhaan osaan.– Vaikka Kuusjärven koulun oppilasmäärä kasvaa sataan oppilaaseen, ei koululla ole tarvinnut tehdä muutoksia luokkajärjestelyissä, koska siellä riittää tilaa, kertoo sivistysjohtaja Jukka Orenius.– Kyykeriin siirtyvät oppilaat kasvattavat oppilasmäärää viime lukukauden 130 oppilaasta 180 oppilaaseen.Siellä jouduttiin ottamaan kirjasto-, atk ja musiikkiluokat opetusluokiksi.Myös Kummun koululla aineluokkatiloja on otettu opetustiloiksi. Koulun käytävien seiniä on maalattu ja tehty muita pieniä järjestelyitä.

Askel kohti
yhtenäiskoulua

– Nyt otetaan ensimmäinen iso askel yhtenäiskoulun suuntaan, sanoo Kummun koulun rehtori Salla Jokinen.

– Kaikki outokumpulaiset kuudesluokkalaiset aloittavat maanantaina Kummun koululla. Myös viidennet luokat siirtyvät tänne Keskustan ja Kyykerin kouluilta. Vain Kuusjärvellä viitosluokkalaiset jatkavat entisessä koulussaan. Täällä aloittaa uutena myös kuutos- ja seiskaluokkien yksilöllistetyn opetuksen pienryhmä.

Vuoden päästä syksyllä Outokummussa on vain kaksi koulua, Kummun koulun kaksi yksikköä sekä lukio. Nykyisestä Keskustan koulusta tulee Kummun koulun 1-4-luokkia opettava yksikkö ja kaikki Outokummun 5-9-luokkalaiset opiskelevat Kummunkadun yksikössä.

Jokinen uskoo kynnyksen seiskaluokalle siirtymisessä madaltuvan huomattavasti, koska ympäristö on jo entuudestaan tuttu ja opettajatkin tunnetaan jo pääosin.

Rehtori pitää yhtenäiskoulua hyvänä ratkaisuna.

– Tärkeää yhtenäiskoulussa on, että toimintaperiaatteet ja käytöstavat ovat yhteneväiset. Laadimme viime talven aikana uudet järjestyssäännöt ja rangaistuskäytänteet Kummun kouluun, jotka nyt otetaan käyttöön.

Yhtenäisen, oppilaslähtöisen koulupolun rakentuminen alkaa yhteisistä pelisäännöistä, joita kaikki kouluyhteisön jäsenet sitoutuvat noudattamaan.

Rehtori Salla Jokisen tavoitteena on tulevaisuudessa jakaa työaikaa tasaisesti kaikille Kummun koulun oppilaille.

– Minulle tulee työhuone molempiin yksiköihin, jotta voin olla kummassakin fyysisesti läsnä ainakin osan kouluviikosta.

Irmeli Teppo

Lähde: http://www.outokummunseutu.fi/tarkennus.php?id=68256&lehti=772

2 thoughts on “Outokumpu ja kosteat koulut osa 2

Add yours

 1. Tiedotetta asiasta, kiitokset tiedottajalle.

  Hei !
  Lähestyn Teitä asiassa, josta laitoin viestiä 31.1. tämän vuoden alussa. Kerroin silloin ruokalan alapuolella olevan tilan ongelmista.
  Rakennuttajatoimisto Protiimin puolesta tehtiin alapohjan tivistyskorjauksista ym. korjaussuunnitelma, jonka teki Tuomas Rintala. Hän laati korjauksen työohjeen, jonka mukaisesti tekninen virasto on toiminut.
  Suunnitellut korjaukset pohjakerroksessa on nyt tehty: läpiviennit on tiivistetty, epäpuhtaudet pinnoilta on puhdistettu, lattian hiekasta on poistettu pintakerros ja pohjakerros on alipaineistettu ja sieltä ilma johdetaan kanavaa pitkin suoraan ulos. Näin ollen alakerrasta ei pitäisi olla mahdollista epäpuhtauksien joutuminen muihin tiloihin. Nämä olivat toimenpiteet, jotka sovittiin yhdessä terveystarkastajien ja tilaa tutkineen Protiimin kanssa. Toimenpiteiden suorittaminen on tarkastettu ja niistä on Protiimin tekemä tarkastusmuistio.
  Seuraamme edelleen ruokalan yläpuolella työskentelevien oppilaiden ja henkilökunnan oirehtimista ja jos syytä ilmaantuu jatkamme edelleen rakenteiden tutkimista.

  Tekstiilityön luokan seinässä todetun kosteuden osalta toimenpiteisiin ryhdytään heti kesäloman alettua. 21.1.2013 pidetyn tarkastuskäynnin yhteydessä terveystarkastajat antoivat ohjeeksi, ettei seinäpintoja kannata mennä aukomaan koulun olessa käynnissä, vaan ne kannattaa pitää mahdollisimmen tiiviiinä ja aloittaa työt heti koulun tyhjennyttyä oppilaista. Tätä ohjetta tekninen virasto on noudattanut ja on luvannut aloittaa tutkimus- ja korjaustyöt heti loman alettua.
  Toisena toimenpiteenä sovittu tekstiilityön luokkaan johtavien rappusten alapäässä olevan eteistilan lattian pinnat on vaihdettu. Tällä hetkellä siinä tuoksuu vielä melko voimakkaasti käytetyn maalin haju, mutta se poistunee ajan myötä.

  tiedotusterveisin

  Raimo Kinnunen
  apulaisrehtori

 2. Tervehdys kaikki kumpulaiset,

  Lukaiskaapa Yle /AREENASTA ”Aamusydämellä” Su 9.10. 2014 Klo. 9.05

  Siinä kerrotaan ammattilaisten tiedolla, mitä kaikkea siitä sueraa, kun tehdään liialla kiireellä.

  Kysysmys ei ole ainoastaan homeongelmasta, vaan myös liimoista lähtevistä hajoamistuotteista; niiden vaikutuksen käyttöä kutsumme arkikielessä Imppaukseksi.

  Lukekaapa ja levittäkääpä tietoa RAKENNUS- TERVEYS- OPETUS- yms. vastaaville. Seuraukset voivat olla kauhistuttavan kalliita kansakunnalle.

  Terveisin
  Väinö Hintikka erikoistutkija

Vastaa

Up ↑

%d bloggaajaa tykkää tästä: