Se oli sitten sellainen sote ja muuta mukavaa.

No nyt sitten voipi sanoa että kausi on oikeasti potkaistu käyntiin, lautakunnat rullaavat ja valtuustossakin on asioihin vaikutettu.
Pääasiassa mukavalla mielellä on saanut töitä tehdä, ehkä suurimpana yllätyksenä on tullut tämä sote-lautakunta.
Sen kyllä tiesin että työläs paikkahan se on ja nyt on käynyt selväksi myös se että tämä yhteistoiminnan purkaantuminen ei ainakaan helpota näitä asioita.

Asiasta muistetaan muistuttaa jo tässä vaiheessa.

Vaan ei se yllätyksellisyys tähän liity vaan siihen miten näitä asioita hoidetaan ja tuodaan esille meille lautakuntalaisille.
Monenlaisessa kokouksessa olen aikojen saatossa ollut, mutta luulisi että tällaisia asioita ja summia käsittelevissä kokouksissa olisi nuo esityslistat oikein tehtyjä.
Milloin heittää vuodet, milloin summat, joidenkin asioiden esittelyssä ja erittelyissä on keskinäisiä ristiriitoja. Tai sitten puuttuu sanoja joiden korjaaminen muuttaa koko sisällön toiseksi.

Eli jos ehdotuksessa puhutaan että ollaan keskittämässä tiettyjä toimintoja yhteen paikkaan tietyksi ajaksi. Niin sitten kun Outokumpulaiselta kantilta asiaa kysyy niin vastauksesta käykin ilmi että kyseinen keskitys koskee vain Liperin toimintoja. Syytä siihen miksi tätä tärkeää tarkennusta ei ole kirjattu ei saada, naurahdetaan vaan että kyllähän me kaikki sen tiedämme.
Emme me sitä tiedä.
Jos tuo ehdotus olisi mennyt tuossa muodossaan läpi niin silloinhan pahimmassa tapauksessa Outokummunkin toiminnat olisi voitu keskittää yhteen pisteeseen. Kun kerran lautakunta näin päätti.
Rumasti sanottuna sillä mitä on puhuttu ei ole mitään merkitystä verrattuna siihen mitä on paperilla.

Tuo nimittäin on helkkarin haastava paikka pöytäkirjantarkastajalle kun pitää omat muistiinpanot kaikista muutetuista asioista ettei pöytäkirjaan päädy virheellisiä asioita.

Toinen suurta ihmetystä herättävä asia on se että lautakunnalle ei tuoda kaikkia dokumentteja päätöksenteon tueksi. Tietysti nopeammin saadaan tilinpäätöskin käsiteltyä jos tasetiedot ovat tietokoneessa, ei paperilla lautakunnan edessä.
Eikä sekään kyllä hirveästi herätä luottamusta että kaikkiin kysymyksiin ei ole vastauksia tarjolla.
Ei edes niihin yksinkertaisiin.
Kun kysytään maksuosuuksien nousemisesta niin ilmoitetaan että se on monien pienten asioiden summa, olisihan se nyt mukava tietää mitkä ne monet pienet asiat ovat.

Tietysti joku voi sanoa että tikulla silmään sitä joka vanhoja muistaa, vaan näin uutena lautakunnan jäsenenä ne vanhatkin asiat ovat tärkeitä että pystyy jonkinlaisen kokonaiskuvan muodostamaan.
Henkilökohtaisesti ihmettelen sitä suuresti että miten es. viime vuoden budjetti meni Liperin osalta niin pahasti mönkään. No sotehan on varmasti yksi vaikeimmin suunniteltavia talouden aloja mutta kuitenkin meillä homma osattiin laskea niin että lisärahaa vuoden aikana piti pyytää  hiukkaset reilut 219.000,- €. Liperissä vastaava summa oli lähes 1.323.000 euroa. Eli yli kuusinkertainen summa. Onko se sitten oikein, siitä voi jokainen vetää omat johtopäätöksensä.

Ja sitten nämä viime tipassa kokoukseen tuotavat asiat. No se on ymmärrettävää että joskus asioilla on kiire, mutta jos tuodaan sähköpostilla tiedoksi vuorokautta ennen kokousta neljännes miljoonan säästöpaketti joka on vielä tietyiltä kohdiltaan melkoisen lavea ja tulkinnallisesti kyseenalainen niin onko se sitten sitä reilua peliä.
Osa lautakunnan jäsenistä näki sen ensimmäistä kertaa kokoussalissa, siihen kun vielä lisätään se että sosiaalipäällikkö kertoi että jos me emme sitä käsittele niin hallitus sen kyllä käsittelee meidän puolesta.
Uskokaa huviksenne että tuli sellainen kumileimasinmainen olo. Onneksi se ei ihan esitetyssä muodossa mennyt läpi ja siihen päästään palaamaan tietyiltä osin vielä myöhemmin.
Sääli vaan että kyseistä kohtaa ei ole lisätty esityslistaan tuonne Liperin kunnan sivuille. Uskoisin kuitenkin että tuo kiinnostaisi ihmisiä melkoisesti.

No jottei menisi nyt ihan haukkumiseksi niin onhan siellä paljon hyvääkin, lautakunnan sisällä on hyvä henki, keskustelua saadaan aikaiseksi ja sille varataan myös sen tarvitsema aika, ihmiset ymmärtävät tällaisen uuden henkilön kysymyksiä jotka varmaan joillekin kuulostavat itsestäänselvyyksiltä ja saadaan me oikeasti hyviäkin päätöksiä tehtyä.

Esimerkiksi se perheneuvolatoimintaan suunnattu ”säästö” saatiin pyyhdittyä pois listalta, ainakin toistaiseksi.
Mutta varmaan näistä vielä saadaan vääntää kättä enemmän kuin tosissaan. Ja niin kuin tämän päivän Outokummun seudusta on saatu lukea niin kyllä päättäjät, valtuutetut nyt tietävät että miten tärkeää on tämä lasten ja nuorten parissa tehtävä ennalta ehkäisevä työ ja minkälaiset taloudelliset säästöt sillä voidaan saada aikaiseksi. Enää on kysymys vain halusta tehdä niin.

Kerran syrjäytynyt nuori maksaa miljoonan, huostaanotto n. 100.000 eur / v, laitoshoito satoja euroja vuorokaudessa niin sitä kun vertaa essosiaalityötekijän palkkaan, niin ei tarvita kuin yksi pelastettu nuori ja hän on palkkansa ansainnut. Tapauksesta riippuen sitten voidaan laskea että tuliko vuoden vain kymmen vuoden palkka hankittua.
Ja tähän tarvitaan vain yksi nuori tai lapsi.

Tietysti siihen vedotaan että eipä nyt juuri ole rahaa siihen laittaa, mutta miksi eivät ihmiset muista sitä että nämä isommat maksut on pakko maksaa olipa budjetissa tilaa tai sitten ei.
Toivottavasti tämän asian muistavat kaikki kun ensivuoden talousarviota ruvetaan vääntämään.

Tietysti äärimmäisen tärkeätä on se että Outokumpuun saataisiin lisää työpaikkoja, lisää ihmisiä ja sitä kautta lisää verotuloja. Ei tämä meidänkään taloustilanne näytä valoisalta, etenkin kun valtion kanta on mitä on.
Mutta silti pitää muistaa nämäkin asiat jotka tulevat vuosien viiveillä. Koska jos näihin ei varauduta niin saattaa hyvinkin vuosien työ valua käsistä hukkaan.
Tietysti helpompi olisi rahaa kurjuuden sijasta jakaa, mutta aika aikaansa kutakin.
Kyllä tämä kaupunki tästä vielä jaloilleen nousee, ainakin siihen uskotaan ja sen eteen töitä tehdään.

Tähän lopuksi vielä sellainen asia että jos tätä lukee joku joka on ollut mukana tällaisessa isäntäkuntavetoisessa yhteislautakunnassa niin laitappa ihmeessä kokemuksia siitä miten hommat ovat siellä toimineet.

3 thoughts on “Se oli sitten sellainen sote ja muuta mukavaa.

Add yours

 1. Niin ja tuollaiset neljä ja puoli tuntia näitä asioita käsiteltiin.

 2. Lunastitko lupauksesi ja kysyit miksi lastensuojelussa rikotaan lakia?

  1. Kyllä.

   Keskustelu meni jotenkin näin.
   K: Miksi lastensuojelulakia rikotaan es. lastensuojelutarpeen selvityksissä?
   V: Ei ole rahaa
   K: Antaako se oikeutuksen toimia niin.
   V: Sinä valtuutettuna varmaan tiedät vastauksen.

   Joten ei näiltä virkailijoilta saa suoraa vastausta vaikka miten yrittäisi.

Vastaa

Up ↑

%d bloggaajaa tykkää tästä: