Opiskelu uudistus.

No nyt kun  nämä uudistukset ovat vallan kovasti muotia niin tämä seuraava asia on päässyt unohtumaan näiden kunta- ja Sote-uudistusten alla.

Eli jatkossa kun yläkoululaiset suunnittelvat, että mitä haluavat elämällään tehdä, niin jatko-opiskelupaikka haetaan pisteytyksien perusteella. Eli mitä parempi todistus niin sen parempi pistemäärä ja sitä helpompi on saada se paikka mitä oikeasti haluaa. Selkeää ja loogista, eikö totta?

Ongelman vain tässä tapauksessa muodostaa se, että jos syystä tai toisesta lapsi on joutunut suorittamaan jonkin aineen mukautetusti. Tiesittekö, että nykyinen ns. joustava haku poistuu käytöstä kokonaan. Gone, bye bye ja näkemiin.

Eli peruskoulun todistuksesta voi saada maksimissaan es.16 pistettä, mutta jos oppilaalla on yksikin mukautettu oppiaine niin se vaikuttaa sitten, että maksimipisteet mitä hän voi saada on 8.

MItäpä luulette, että tuollainen vaikuttaa opiskelupaikkaan pääsemisessä?
Voin vain kysyä, onko oikein että vaikkapa lukihäiriön takia jää sitten se puusepän ammatti haaveeksi, vaikka taitojen puolesta olisi valmiudet vaikka minkälaiseksi artesaaniksi.
Ihan kuriositeettina sanottakoon, että eipä olisi es. Alvar Aallolla, Albert Einsteinillä, DaVincillä tai Tom Cruicella paljon jakoa tässä tulevassa systeemissä.

No moniko vanhempi jatkossa tältä pohjalta mahdollistaa lapselleen hänen tarvitseman opetuksen yläasteella?Raaka tosiasiahan on se että ”sääli-viitonen” päästötodistuksessa on niin paljon pienempi paha kuin aineen mukauttaminen.

Mitenkähän tämä vaikuttaa opettajien jaksamiseen, puhumattakaan siitä minkälaista opetusta lapsemme tulevat saamaan.

Jo tällähetkellä, kun kaikki on hyvin niin es. viimekevään neljäsluokkalaisista oli 30% sitä mieltä että luokassa on riittävä opiskelurauha.

Mitäpä se mahtaa olla jatkossa?

Kuitenkin tähän asti on aina puhuttu, että mukautettu opiskelu ei aseta ketään oppilasta jatkossa huonompaan asemaan muita kohtaan.

Itse asiassa tämä nykyinen järjestelmä on päinvastoin, oppilaitoksesta riippuen, jopa tukenut heidän pääsyä opiskelemaan.

Eli jos oppilaitos on hyväksynyt jouston perusteen ja hakija on selvitänyt pääsykokeet, niin hänet on valittu etusijalla kyseiselle koulutusalalle.

Tämä kyllä saa tämän Opeus- ja Kulttuuriministeriön koulutustakuun vähän omituiseen valoon.

Koulutustakuu eli jokaiselle alle 25-vuotiaalle nuorelle ja alle 30 vastavalmistuneelle tarjotaan työ-, harjottelu-, opiskelu-, työpaja-, tai kuntoutuspaikka. 

Kuulostaa melkosen mukavalta, eikö totta? Miten lie käytännössä asiat sitten toteutetaan kun hakujärjestelmä on ns. ajanmukaistettu.

Opetus- ja kulttuuriministeriö informoi myös näin.

Ammatillisen koulutuksen opiskelijamääriä listätää 1.8.2012 1.200 opiskelijalla, sekä vuoden 2013 alusta 500 opiskelijalla. Yhteiskuntatakuun opiskelijamäärälisäyspäätökset ovat tehty 20.6.

No tässä vaiheessa jo hieman ihmetyttää se, että miten tähän saadaan suhteutettua nämä järjettömiltä tuntuvat leikkaukset mitä tänne on kaavailtu. Siihen saadaan vastaus tälläisen lauselman muodossa:

Koulutuspaikkoja kohdennetaan pääsääntöisesti metropolialueelle sekä painavista syistä muihin kasvukeskuksiin.

No mitkä ovat ne metropolialueet ja muut kasvukeskukset? Aamulehden uutinen asiasta.

Määrällinen vähennys koskee kaikkia maakuntia lukuun ottamatta Uuttamaata, Pirkanmaata ja Varsinais-Suomea. Esimerkiksi Lapissa leikataan yli neljännes maakunnan ammattikoulupaikoista.

Tästäpä voi sitten jokainen vetää oman johtopäätöksensä miten meidän ei metropoililaisten asioita hoidetaan tuolla etelän päässä.

Yhä useampi Pohjois-Karjalainenkin vanhempi saa jatkossa miettiä sitä, että mitä helkkaria pitäisi oikein tehdä kun se perhee 15-16 vuotias haluaa opiskelemaan, vaan lähin paikka on jossa satojen kilometrien päässä?

Moniko teistä on valmis laskemaan tuon ikäisen lapsensa toiselle puolelle maatamme muutamaksi vuodeksi.Niin ja kaikillehan tuollainen ei ole edes mahdollista, joko taloudellisista tai muista seikoista.
Ai niin, arvatkaapa milloin tämä haku uudistus tulee voimaan? Tämänhetkisten tietojen mukaan ensisyksynä haku tapahtuu näiden uudistusten mukaisesti.

Tätäkö on tasa-arvo Suomessa vuonna 2012?

Vastaa

Up ↑

%d bloggaajaa tykkää tästä: