Vähän toisenlainen näkökulma kuntauudistukseen

Tässä viimeaikoina on tullut kyseltyä ihmisiltä, että tietääkö kukaan mitä konkreettista hyötyä kuntaliitoksesta olisi?

Eipä ole aiheesta saanut paljon poliittista polemiikkia aikaiseksi, kun mitään rakentavaa ei oikeasti ole kohdille tullut.

Rehellisesti sanottuna ei ne odotukset kyllä mitenkään suuret olleet alun alkujaankaan, mutta olisi nyt ollut mukava kuulla edes yksi tavallista ihmistä koskettava asia mikä voisi muuttua paremmaksi jos johonkin on liityttävä.

Alueellisen lehden artikkelin  (http://www.karjalainen.fi/fi/uutiset/uutis-alueet/maakunta/item/13655-outokumpu ) mukaan mennään miljoonan verran pakkasella.

Mikä se luku olikaan Joensuussa?

Jossain olen nänyt 18 miljoonaa, jossain on puhuttu lähes kolmestakymmenestä. Paljonko se tekee henkilöä kohden? Kanttaa verrata näitä lukuja.

Edelleenkin minä odotan sitä rautalankamallin vääntäjää joka selvittää selvällä Suomenkielellä sen että mitenkä kahden velkaisen yhteeliittyminen tuopi parannusta näihin asioihin.

Puhumattakaan siitä että on kyseessä kymmenenkertaa Outokumpua suurempi kaupunki ”kaverina”

Nyt tietenkin jo joku nikottelee ja kiroaa mielessään, että onhan ne sopipukset ja lait, tms. tms. olemassa.

No laithan on tietysti olemassa, mutta sitten kun niiden tulkinnoista aletaan vääntämään kättä HO:ssa KHO:ssa niin siinä vain tuota aikaa tuppaa livahtamaaan melkoisesti ennenkuin mitään kättäpidempää aikaiseksi saadaan.

Ja sopimuksethan ovat vain paperille kirjoitettuja sanoja joita voidaan tarpeenmukaan tarkistella ja muutella.

Tähän voisi käyttää tälläistä vertausta että jossain perheessä on puhuttu puoli vuotta etelän lomareissusta ja sitten rahat eivät riitä niin päädytäänkin seuraavan kesän särkänniemen matkaan. Kun tilanteet nyt näin muuttuivat.
Näin luettuna asiahan tuntuu järkevältä, mutta selitäppä se sille kiukkuselle teini-ikäiselle joka on monta kuukautta unelmoinut siitä että pääsee pois loskasta ja räntäsateesta.
Siinä voi hymyn ja ymmärryksen löytäminen olla tiukalla.

Tämähän on tietysti kovasti karrikoitua, mutta täysin mahdollista.

Ei meidän harvoilla Outokumpulaisilla edustajilla Joensuussa tule olemaan muuta valtaa kuin sananvalta.

No se tästä yleisestä puheesta ja palataan nyt takaisin ihan konkreettisiin asioihin.

Tässä on tullut muutama ilta ja alkuyön hetki tutkittua tilinpäätöksiä, toimintakertomuksia, lausuntoja ja onpa tuota jokunen puhelukin tullut soitettua ja tälläistä sieltä sitten selvisi.
Eli jos meidät pakotetaan Joensuuhun niin mm. tälläisiin asioihin pitää varautua.

Nuorisotyön osalta on suuria muutoksia tulossa.

Jätän nyt tässä tarkemmin kommentoimatta urheiluseurojoen ja muiden kolmansien osapuolien toimijoiden toimintaan, sekä heidän rahoitukseen tai siihen miten tämä kuntaliitos tulisi niihin vaikuttamaan. Se nimittäin osoittautui käytännössä mahdottomaksi selvittää mitä vaikutuksia sillä olisi.

Pääpiirteittään kuitenkin voi olettaa että ainakin urheiluseurojen saamat avustukset tulevat täällä niin kuin Joensuussakin laskemaan. Taisipa Karjalaisessa olla sellainenkin juttu että vaikka Joensuu pistäisi hanan kiinni kaikelta urheilun ja kulttuurin tukemiselta niin sillä ei ongelmia saataisi kuriin.

Kaupungin tilinpäätöksestä käy ilmi, että nuorisotyö muodostui nuorisokahvilan olemassa olosta ja muista tapahtumista.

Ko. kahvila oli auki 25 h / viikko muihin tapahtumiin osallistujia oli 675.

Seurankunnan tiedoista löytyy vastaavasti tälläisiä lukuja, viikottaisessa kerhotoiminnassa oli 157 lasta/nuorta ja muihin tapahtumiin oli osallistunut yli 730 lasta ja nuorta. Näihin lukuihin ei ole laskettu mukaan es. rippikoulun, tms toiminnassa mukana olleita nuoria.

Eli seurakunta onkin yllättäen paljon suurempi lapsi- ja nuorisotyöntekijä mitä kaupunki.
Outokummun srk. on taloudellisesti hyvässä hapessa oleva toimintayksikkö, joka tekee paljon sellaista työtä mitä ei monikaan edes tiedä sen tekevän. Perustettiinhan heille uusi nuorisotyöntekijän virkakin tässä vähäsen aikaa taakseppäin vastaamaan tarpeeseen. Miloin kaupunki osoittaa tälläistä rohkeutta?

No mitäpä muutos sitten vaikuttaisi tähän toimintaan?
Ensikkäkin kaikki omaisuus siirtyisi ns. ”Joensuun peukalon alle” ja koska tasa-arvo säädökset velvoittavat niin kaikki lapsille ja nuorisolle suunnattu toiminta pitää yhdenmukaistaa. Eli jokaiselle lapselle ja nuorelle on kirjoitettu hintalappu ja paikallinen toimia saa rahaa sen mukaan montako lasta / nuorta aluella on.
Tästä seuraa se että toimintoja joudutaan supistamaan aikas paljon, joissain voi jopa 50% leikkaukset tulla eteen. Eikä ole kiveen kirjoitettu sekään että es. Pellinmäen leirikeskus kestäisi käytettävissä.
Siinä vain on todella monen lapsen harrastus ja kerhotoiminta liipasimella, aivan liian monen.

Tätäkö he Joensuuhun liittyjät haluavat?

Peruskoulun osalta muutokset tulee näkymään luokkakoissa, erityisopetuksessa ja siinä miten paljon rahaa oppimateriaaleihin on käytettävissä.

Meillä jo nyt ovat luokkakoot isoja ja niissä ei ole riittävää opiskelurauhaa

Onneksi sentään tukiopetusta lapset saavat kun sitä tarvitsevat, Joensuussa ei asiat ole kuuleman mukaan aivan noin hyvin.

Tällä hetkellä Joensuu ja Outokumpu  käyttävät melkein samanverran rahaa oppilaan materiaaleihin, ero pysyttelee siinä seitsemän kahdeksan euron välimaastossa.

Jokainen jolla on kouluikäisiä lapsia on varmaan huomannut sen, että vaikka kaikki ei olekkaan ihan uusinta uutta niin niillä  kyllä jotenkuten pärjätään.

Tähän pitää sitten sanoa se suuri MUTTA. Joensuu suunnitelee tuollaista 40% leikkausta oppimateriaalikustannuksiin. Miettikääpä itse kuinka onnistuisitte hoitamaan päivän työnne jos saman verran tarvittavista työkaluista otettaisiin pois.

Joten miettikääpä te koululaisten ja tulevien koululaisten vanhemmat kannattaako liitos lastenne kannalta?

Lastensuojelu, Outokummussa tilanne on äärimmäisen huono, Joensuussa se on kastastrofaalinen. Täältä voit lukea lisää tästä aiheesta.

Siinä samalla voi sitten miettiä myöskin sitä, että mitä nämä lait ja niiden noudattaminen merkitsee.

Vastahan Karjalaisessa oli hyvä artikkeli siitä miten oikea aikainen panostus tuo uskomattomat säästöt aikaiseksi, täältä löytyy osasyyllinen siihenkin miksi Outokummun sotemenot ovat niin korkeat.

 

 

 

 

Niin näiltä pohjiltako sitä pitä mennä liput liehuen Joensuun alaisuuteen?

Miten minulle on tullut sellainen olo että nyt mennään hirveällä kiireellä persaus edellä puuhun, silmät sidottuna ja joku mätkii vielä varuilta metrin koivuhalolla jakaukseen ettei vain yksikään ajatus pääse päähän putkahtamaan.

No mistäpä sitten apua.
Tuo onkin sitten jo vaikeampi juttu etenkin kun valtionavut tuntuvat pienenevän kuin pyy maailmanlopun edellä. Samalla kuitenkin valtiolla riittää rahaa EU:n tukemiseen jos ei muuten niin velkarahalla.

Paikallisella tasolla tätä touhua voisi verrata tähän erääseen hankkeeseen. Kyllä höylä vinkuu siellä ja täällä vaan ei Aarteeseen ei kukaan uskalla koskea, vaikka tänäkin vuonna vaatimattoman kolmanneksen jäätiin turistitavoitteista.
Tasapuolisuutta näihin säästöihin, sanon minä. Tuosta lehtileikkeestä voi lukea missä mennään tänään. Siinä taas nuoret saivat osansa ihan korkojen kera.

 

Toinen asia mitä voisi päättäjät miettiä on se, että kaupungilla on tyhjiä kiinteistöjä maita ja mantuja. Eiköhän niistä olisi korkea aika hankkiutua eroon. Raaka faktahan on se, että jos me ei niitä myydä niin Joensuu sen kyllä tulee tekemään.

Kolmanneksi pitäisi löytää jostain sellainen ihminen mikä voisi laskea että häviäisikö siinä juuri mitään kun energia jaettaisiin sähköksi ja kaukolämmöksi. Ja sähkö myytäisiin pois.
Varmasti ko. yritykseltä löytyy arvio siitä miten paljon invstointeja ja korjauksia on tulossa es. seuraavaan viiden vuoden aikana ja miten se vaikuttaa kaupungille tuloutettavaan rahavirtaan.
Joensuuhan on oman ratkaisunsa tehnyt enkä usko, että pakkoliitoksen jälkeen montaa tuntia energiaa on olemassa samanlaisena kuin se nyt on.

Nejänneksi tänne pitäsi saada niitä ihmisiä.
Pitää muistaa, että jollain heidät on tänne houkuteltava ja niin kauan kuin kylän perusinfra on mitä sattuu, koulut on parakeissa jne jne jne eikä parannusta ole näkyvissä niin tänne ei kukaan tule.
Mutta kun kaupunki antaa selkeät merkit siitä, että nämä asiat tullaan korjaamaan, tonttihinnat pidetään järkevinä ja tämä paletti yhdistetään toimivaan markkinointiin pitäsi kyllä tuoda uusia torppia tähänkin kylään.
Siinä vain on jonkinverran tuota työtä tehtävänä.
Onneksi meillä on meidän asioita ajava ja kovasti omaan kaupunkiin uskova kehitysjohtaja, vai onko??
Ainakin pitäsi, sillä palkalla mitä hän nauttii. Vai olisiko tässä yksi säästökohde lisää?

Viidenneksi kaupungin pitäsi sitoutua hankinnoissa tukemaan paikallisia ja etenkin pieniä yrityksiä.
Kyllä niitä kilpailutusehtoja voidaan sellaisiksi muotoilla, että paikallisillakin on mahdollisuus niihin osallistua tasavertaisina.
Kaupungin pitäsi itse näyttää esimerkkiä siitä mistä paljon puhutaan eli ostaa Outokummusta niin jää veroeurot tänne.

Nyt on päätöksen aika. Itse en halua kuulua siihen porukkaan joka ei edes kehtaa yrittää, vaan ajaa meidät sokeana kuntaliitokseen missä lapset ja nuoret ovat suurimmat kärsijät, eikä voittajan pallilla seiso kukaan.

Jos ketä kiinnostaa niin pyrin olemaan live-keskustelun puolella torstaina joskus ilta yhdeksän aikaan tavattavissa. Tosin minulla on alkuillasta kokous joka toivottavasti ei veny kovin myöhään, mutta joka tapauksessa illalla minut saa kiinni täältä 🙂

One thought on “Vähän toisenlainen näkökulma kuntauudistukseen

Add yours

  1. Tämä on katastrofaalista. Muistakaahan kaikki Outokumpulaiset, että Perussuomalaiset ovat se ainut puolue, joka yhdessä seisoo tätä hälynpölyä vastaan eikä kukaan meistä tule äänestämään kuntaliitoksen puolesta!!! Ja hyvä Jari, täysin samaa mieltä kanssasi.

Vastaa

Up ↑

%d bloggaajaa tykkää tästä: