Outokumpu rikkoo lakia lastensuojelussa!

Tämä otsikko on lainattu hiukkasen muunneltuna 26.9 päivän Karjalaisessa olleesta artikkelista.

No miksikä lainata eikä keksiä omaa?

Syy tuohon on enemmän kuin helppo, artikkeli olisi voitu kirjoittaa lähes samoin tekstein myös tästä kotikaupungistamme.

Jatketaan lainauslinjalla eli 
Edes lain kirjain ei enää täyty 

Stakesin tilastojen mukaan v.2010, tuoreempaa en valitettavasti löytänyt niin Outokummussa yhden sos.työn tekijän vastuulla on 51 avohuollossa olevaa sekä 14 huostaanotettua lasta.
Tähän tietysti pitää lisätä ne lapset joiden asioita hoidetaan ilman lastensuojelun asiakkuutta.

Tuo on sitten sellainen mielenkiintoinen juttu. Kuinka monta asiakkuutta on jäänyt toteutumatta koska sos.työntekijä ei jaksa/halua, tms ottaa lisää töitä kontolleen? 

Eli eipä tuo henkilöstömitoitus suositus täyty tämänkään kunnan kohdalla.
Se miten pahansti mennään metsää jää kokonaoisuudessaan arvailujen varaan kosta ns. tavan ihmiselle noita tietoja taida tippua, mutta tilaston mukaan ollaan oltu käytännössäkatsoen kaksikertaa vaajaammalla työtekijämäärällä liikenteessä mitä olisi pitänyt.

Suositus on 35 asiakkuutta työntekijää kohden.

Onko tämä oikein?

Muistanette varmaan kun tuossa jokin aika taakseppäin pyysin teitä kirjottamaan kokemuksia lasten oikeuksien soveltamisesta Outokummun lastensuojelun saralla.
Asia on herättänyt kohtuullisesti keskustelua ja valitettavasti on tullut huomattua se että asiat eivät ole oikeasti täällä oikein kohdillaan.

Tietysti on sanottava se että täällä varmasti tehdään paljon hyvää ja onnistunutta työtä, mutta niinkuin kaikella niin asioilla on kääntöpuolensa ja sellaisia asioita tapahtuu mitä ei vain saisi tapahtua.

Valvotussa vaihtotilanteessa lapsi kieltäytyi tulemasta autosta ja lukkiutui sinne sisälle.
Oltuaan n. tunnin autossa pakkasessa hän yriti päästä karkuun mutta hänet otettiin väkisin kiinni ja pakotettiin lähtemään etävanhemman luokse.
Ulkopuolista apua tarjottiin ( es. auton vara-avaimia ), mutta sitä ei otettu vastaan.

Jos tavan pulliainen olisi jättänyt lapsen pakkasessa tunniksi autoon niin erään viranomaistulkinnan pohjalta silloin kyseisen teon tehnyt ihminen olisi syyllistynyt heitteillepanoon.

Lastensuojeluilmoitus ei johtanut minkäänlaisiin toimenpiteisiin, koska poliisi oli ollut sitä mieltä että tapahtunut oli niin mietoa että syytä toimenpiteisiin ei ollut.
Todellisuudessa kyseessä ei ollut ensimmäinen lapseen kohdistunut kaltoinkohtelu.
Edellinen ilmoitus ei myöskään johtanut mihinkään toimenpiteisiin.

Tässä tapauksessa asian kummalliseksi tekee se että poliisi ei ollut tietoinen tälläisestä konsultoinnista.
Tässa kohtaa pitää huomauttaa sellaisesta asiasta mistä vähemmän ihmisiä on informoitu.
Eli tutkintapyynnön poliisille voi tehdä myös huoltaja.
Sen jälkeen poliisi tekee tutkinnan ja päättä onko asiaa syytä viedä eteenpäin vai ei.
Lasten pahoinpitely on aina ns. yleisen syyttäjän alainen rikos jolloin syyttäjä tekee sen päätöksen syytteen nostamisesta tai nostamattajättämisestä.

Eikä sekään herätä luottamusta sosiaalitoimen toimintaan että vuosien saatossa lastensuojeluilmoituksia on tehneet useat tahot.
Mitkään ilmoitukset eivät ole johtaneet minkäänlaisiin toimenpiteisiin vaikka syytä todella olisi ollut.

Sosiaalitoimi ei ole toimittanut huoltajalle lasta koskevia dokumetteja vaikka hän on niitä vaatinut itselleen jo puolentoista vuoden ajan. Mitään salassapitovelvollisuutta ei ole.

Lapsen asioista on päätetty sellaisissa palavereissa mistä ei ole tehty mitään dokumetteja.

Sosiaalityöntekijä on kävellyt erikoislääkärin lausunnon yli ja määrännyt käytettäväksi sellaista toimintamallia mikä ei ole lapsen edun mukainen.

Näin karua kieltä on käytäntö lastenoikeuksien hoitamisesa Outokummun kylässä.
Eikä todellakaan tässä ollut kuin osa siitä mielettömyydestä mitä olen kuullut lastensuojelun nimissä täällä tapahtuvan.

Miettikääpä jos jotain tuollaista sattuisi omalle tai jonkun läheisen kohdalle?

Miettikää sitä mitä kaikkea lapsi on voinut jo kokea ja mitä voi pahimmassa tapauksessa olla edessä.

Suomessa on kuitenkin ihan kohtuullisen hyvä lastensuojelulaki, mutta miksi sitä ei noudateta. Miettikääpä mitä muuta lakia saa rikkon noin törkeästi ja toistuvasti saamatta kuitenkaan minkäälaista rangaistusta.

Onko tämä arkipäivä sellaista mistä haluamme tulla muistetuksi 2010-luvun alkupuoliskota?

Lääkkeet ongelmaan ovat yksinkertaiset.

Tänne pitää saada riittävä määrä työhonsä omistautuneita riittävän koulutettuja ja motivoituineita ihmisiä tekemään tätä tärkeää työtä. Heille on taattava riittävä työrauha ja tarvittavat työkalut että he voivat hoitaa tehtävänsä niiden vaatimalla tavalla.

Kannattaa muistaa se että jos näillä keinoilla saadaan edes yksi lapsi vuodessa pois mahdollisesta päihde- ja huumeongelmista niin silloin pitkässä juoksussa tämä lapsi maksaa hänen asioitaan hoitaneen ihmisen vuosipalkan.

Kyllä nämä sosiaalityöntekijät saavat todella paljon hyvää aikaiseksi jos heillä vain on motivaatio, osaaminen ja toimintaympäristö kunnossa.
Käymieni keskustelujen ja omien kokemusten pohjata voin sanoa että korjattavaa löytyy kaikilta kolmelta osa-alueilta.

Niin kuin sanoin niin pitää löytyä halua tarttua tähän ongelmaan ja tehdä jotain.

Karjalaisen uutinen Joensuun tilanteesta.

Mitäpä luulette paranisiko meidän olosuhteet jos joudumme Joensuuhun liittymään?
Tätäkin kannattaa miettiä ennen kuin päättää kenelle äänensä vaaleissa antaa.

Ja niinkuin kaikissa kirjoituksistani niin kommentoikaa, jakakaa, keskustelkaa, naurakaa, suuttukaa, tykätkää, vihatkaa. Mutta enenkaikkea ajatelkaa.

Muistakaa myös se että jos näette minut liikenteessä kylillä niin nykäskää hihasta ja tulkaa rohkeasti juttelemaan.
Aina löytyy aikaa, paitsi jos on kiire lapsia hakemaan hoidosta 🙂

Eiköhän yritetä tehdä tästä kaupungista parempi paikka kaikkien elää ja olla.

11 thoughts on “Outokumpu rikkoo lakia lastensuojelussa!

Add yours

  1. Katsellaan vielä toistaiseksi.
   Se tietysti on sanottava että minuahan on kielletty kommentoimasta näitä asioita millään muotoa tuossa aikaa taakseppäin.

 1. No jotain näyttöä kai tässä odottaisi tueksi, jos tällaisia väitteitä esitetään!!! Helppohan se on heitellä kommenttia ja lähestulkoon mustamaalata kokonaista ammattiryhmää ilman minkäänlaisia todisteita. Mistä on tapahtunut, milloin, onko joku tuomittu jostain??? Kylähulluja löytyy aina, jotka väittävät tietävänsä asioista, jotka on kuultu veljen kummin kaimalta viisi vuotta sitten jossain paikassa X.

  1. Jokainen väite on todistettavissa ja dokumentoituna, osalle löytyy myös silminnäkijöitä. ’

   Ei kai kukaan oikeasti voi ajatella että olisin niin hölmö että julkaisisin täällä sellaista materiaalia jonka todenperäisyydessä olisi hiukkaakaan epäilystä?

   Koska jos valehtelisin niin silloinhan asia olisikin melkoisen kun Outokummun sos.toimisto voisi haluta nostaa metelin minua vastaa.

   Eikä nämä ole siitä pahimmasta päästä, nämä vain ovat dokumentoituja.

 2. Ystävällisesti, aina kun jonkun lapsen etu on jäänyt toteutumatta, saattakaa asiat lailliseen takasteluun. Mikään ei muutu, jos ei ole todellista näyttöä. Kertomuksia liikkuu aina ja on aina liikkumut, ne eivät ole faktoja ilman todistusaineistoa, vaan pelottelua.

 3. Kuules Pia
  Et selvästikään ole Outokumpulainen, joten neuvoisin sinua hieman miettimään kritisointisi jyrkkyyttä.
  Jokainen Outokumpulainen tietää sen että asiat eivät ole hyvin. Karrikoidusti voidaan sanoa että peruskoulun jokaisessa luokkahuoneessa on 1-2 lasta jotka ovat lastensuojelun kanssa tekemisissä.

  Valitettavasti
  Vaatii melkoisesti rohkeutta nostaa tämä kissa pöydälle, kiitokset siitä.

 4. Hyvä Simo, karrikointi on valitettavasti tässä asiassa kaunis sana.
  Tilastoja kun tutkii niin pääsee sellaiseen lopputulokseen että kahdenkymmenen oppilaan luokassa on todellakin se kaksi lastensuojelun asiakasta oppilaana jos mennään keskiarvoilla.

  Eli kun ls-asiakkaina on 0-17 vuotiaista 130 lasta, eli ikäryhmässään on 7,22 lasta.
  peruskoulussa on yhdeksän ikäluokkaa jolloin päästään lukuun 65 lasta. Outokummussa
  on 660 lasta peruskoulussa.
  Jos lasketaan että keskimääräinen luokkakoko on 20 lasta niin silloin saadaa sellainen luku että jokaista luokkaa kohden on 1,97 lastensuojelun asiakkaana olevaa lasta.
  Eli kaksi lasta per luokka ! !
  Tuota voi verrata sitten näihin kiva,tms koulurauha tutkimuksiin ja jokainen voi sitten vetää omat johtopäätökset asioista ja niiden tilasta.

  Korjatkaa toki jos matikkani ei mennyt oikein.

 5. Tämä totta!! Okussa lastensuojelu ja lasten asiat ihan retuperällä eikä kukaan tee mitään, nimim. kokemusta on. Olen yrittänyt omien lasteni asioita hoitaa kuntoon sitä kautta, mm. ongelmat yhteishuollossa ja tapaamisissa, mutta mitään ei vaan tapahdu! Luvataan soittaa, vaan mitään ei kuulu ja asiat ja asiakkaat jätetään roikkumaan oman onnensa nojaan. Tätä on lääkärit ja psykologit Joensuuta myöten ihmetelleet, miten näin voi tehdä…
  Vaan annappa jos sinne joku antaa nimettömän (lue perättömän) ilmiannon vain kostaakseen, niin kylläpä ollaan hanakasti tutkimassa ja kyselemässä, mutta tärkeissä ja ennalta ehkäisevissä toimissa ei sitten toimita ollenkaan. 🙁

Vastaa

Up ↑

%d bloggaajaa tykkää tästä: