KiVa-Koulu

Tässä elokuun lopulla kirjoitin tuosta viidesluokkalaisten vanhempainillasta ja siinä esitetystä Kummun koulun neljäsluokkaisille tehdystä kyselystä.

Niinkuin sanottua on, pyysin silloin tätä vanhempainillassa esitettyä kalvonivaskaa itselleni sähköpostitse.

Sain kohteliaan vastauksen missä kyseltiin mihin tarkoitukseen kyselyn vastauksia halusin käyttää. Siihen vastasin että tulokset puhuttavat niin kotoja kuin tuttavapiirissäkin, sekä kun asioista puhuu yleisesti niin olisi hyvä olla oikeat tiedot muistissa.

Siinäpä se viikko pyörähti ja sitten loppujenlopuksi sainkin tiedostot koneelleni katsottavaksi.

Lisäys 11.9.2012  Väärinkäsitysten välttämiseksi, en todellakaan pidä tuota aikaa pitkänä vaan päinvastoin erittäin nopeana toimintana. 

Hämmästys oli suuri kun juuri sattumoisin tuota koulukiusaamista käsittelevä sivu olikin kutistunut kahteen kysymykseen.
Eli lyhennettyinä näin. ” Oleko kiusannut ” ja ” Onko sinua kiusattu ”?

Omat muistikuvat ja muistiinpanot, tosin tolkuttoman huonoista sellaisista, ( koska koko asia käytiin niin nopeasti läpi että pikakirjoittamisen jalo taito olisi ollut hyvä hallita ). Jäi sellainen mieli että asiasta olisi ollut enemmänkin puhetta.

Laitoinkin siitä kysymystä sähköpostin muodossa, vastausta en ole vielä siihen saanut.

Nyt sitten vaan odotellaan sitä pahoittelevaa sähköpostia että ko. dokumenttien skannaamisesta on tapahtunut virhe, tai sitten asiasta keskusteltiin enemmän kuin mitä noissa papereissa oli asioista kirjoitettu. Mene ja tiedä.

Lisäys 11.9.2012 No nyt tiedetään, eli keskustelua oli enemmän kuin kysymyksiä.  

Ihmettelen tosin suuresti sitä että kuitenkin kyseessä on KiVa-koulu ja kiusaamiseen ei kuitenkaan tälläisessä kyselyssä ole kahta kysymystä enempää uhrattu?
Olisin odottanut että kysymyksissä olisi es. miten oppilaat tuntevat sen että kiusaamiseen puututaan henkilökunnan taholta?

Mielestäni kuitenkin etenkin alakoulussa pitäisi tuohon koulukiusaamiseen puuttua enemmän kuin tarkasti, siellä kuitenkin luodaan pohja koulutyölle ja annetaan arvomaailman mallit.

Jotain osviittaa antavat kyllä tälläiset vastaukset että vain 33% on sitä mieltä että oppitunneilla on riittävä työrauha.
Melkein puolet ( 42% ) oppilaista on kokenut kiusaamista ja näistä 12% eli 7,2 lasta on kokekut kiusaamista monta kertaa. Kertokaahan minulle onko tuo KIVA-tulos?

Tätä tukee vielä tuon terveydenhoidollinen osuus mistä selviää että lähes puolella ( 49% ) on ongelmia nukahtamisen ja yö-heräilyn kansa. Näistä 17% eli 10,2 oppilasta kärsii tälläisestä usein.
Alakuloisuutta ilmenee 36% joista 5% kokee sitä usein. Samoinkuin pelosta kärsii lähes joka neljäs  ( 24% ) ja tästä 5% kokee sitä usein.
En ole tilastonikkari, mutta vaikka lapset ovat tulossa varhaismurrosikään, tms. niin siitä huolimatta melkoisen karua tekstiä tuo vain on.

Tuntuu jotenkin hurjalta ajatella että jokaista kahtakymmentä oppilasta eli n. yhtä luokkaa kohden on yksi joka pelkää, yksi joka tuntee ahdistusta, kaksi ja puoli lasta jota kiusataan usein ja kolme ja puoli lasta jotka eivät saa nukuttua öitään kunnolla.

Tuohon kun vielä lisätään se että 42% ?!?! myöntään osallistuneesa kiusaamiseen ainakin kerran / pari vuoden aikana eli 8,4 oppilasta ja näistä 5% eli yksi oppilas. myötää kiusanneensa säännöllisesti. Tämä siis sitä n. luokallista kohden.

Kyllä aina on puhuttu siite miten kiusaamista ei hyväksytä ja kaikkiin mahdollisiin tapauksiin tartutaan enemmän kuin hanakasti. Tämän kyselyn tulokset kyllä avasivat silmiäni melkoisesti ja on pakko myöntää että aika perhanan huolissani minä olen, näin tokaluokkalaisen isäpuolena ja kun kotona on vielä pari tulevaa ekaluokkalaista.

Onko tämä sitten KiVa tulos vai ei? Itse kallistun kyllä jälkimmäisen vaihtoehdon puolelle.

Väistämättä herää ajatus mieleeni että onko tämä säästöjen nimissä tehty ”koulu-uudistus” eli kaikki lapset samaan paikkaa ollutkaan niin hyvä asia mitä silloin aikoinaan toitotettiin?
Olen edelleen, entistä vahvemmin sitä mieltä että näiden pienten koulujen sulkeminen on ollut oikea karhunpalvelus lasten koulurauhan ja kiusaamisen suhteen. Vai onko olemassa sellaista tutkimusta missä näytetään toteen että kun kolmen koulun lapset laitetaan saman katon alle niin ongelmat vähenevät?

Kannattaa kuitenkin muistaa se että aivan liian useissa tapauksissa pitkään jatkunut kiusaaminen voi johtaa muihin ongelmiin jotka sitten tulevaisuudessa tulevat maksamaan kunnalle aivan erillaisia lukuja. Puhuttakaan siitä että kiusaaminen jättää jokaiselle elinikäiset arvet joden kanssa on vain opeteltava elämään, joillain se onnistuu helpommin, toisilla ei.
Kuitenkin meillä vanhemmilla eli kasvattajina sekä kunnan päättäjillä jotka rahojen päällä istuvat on mahdollisuus vaikuttaa tähän asiaan ihan oikeasti. Jos me vain niin halutaan.

Haluammeko me antaa lapsille mahdollisuuden koulurauhaan? Kolmasosa on sen saanut, mutta riittäkö se?

 

 

4 thoughts on “KiVa-Koulu

Add yours

 1. KiVa – kartoituksen kooste kummunkoulussa keväällä 2012

  1. Toisia toistuvasti kiusaavat oppilaat.
  – kasvu kiusaajien määrässä tapahtunut luokilla 4., 5., 6. ja 8.
  — miltei kaikilla luokilla ollaan maan keskiarvon yläpuolella kiusaajien määrän suhteen.

  2. Kiusatuksi tulleet oppilaat
  – kasvua kiusattujen määrissä tapahtunut eritoten 5., 6. ja 8.
  — maan keskitason yläpuolella ollaa kiusattujen määrissä etenkin vuosiluokalla 5.

  3. Onko kiusaamisen määrä muuttunut luokallasi lukuvuoden 2011-2012 ainaka?
  – kasvua kiusaamisen määrässä on etenkin 4. ja 8. luokalla
  — Kiusaamisen määrässä ollaan kuitenkin muun maan tasolla.

  4. Opettajan suhtautuminen kiusaamiseen ja mahdollisuudet vaikuttaa siihen?
  – 4. ja 8. luokkalaiset kokevau useimmin, etteivät opettajat kykene puuttumaan kiusaamiseen riittävästi.
  — opettajien kiusaamiseen suhtautuminen ja siihen vaikuttamienn on kuitenkin samaa luokka kuin maamme kouluissa keskimäärin.

  5. Vanhempien suhtautuminen kiusaamiseen
  – 5. ja 6. luokkien vanhempien suhtautumisessa koulukiusaamiseen on tapahtunut laskua ja näillä luokilla olemme tässä asiassa jäljessä maan keskitasoa.

  6. Kiusaamismyönteiset asenteet oppilailla
  – 4., 5. ja 6. luokilla kiusaamismyönteiset asenteet ovat kasvussa.

  7. Koulun ja luokan ilmapiiri
  – 4., 5. ja 6. luokkalaiset kokevat koulun ja luokan ilmapiirin heikentyneen
  – 7., 8. ja 9. ilmapiirin koetaan olevan ennallaan ja muun maan tasolla.

  8. Selvittämiskeskustelut ja niiden vaikutus kiusaajaan tai kiusattuu
  – n. 30% oppilaista on ollut mukana kuisaamistapusten selvittämiskeskusteluissa
  – n. 60% kiusatuista ilmoittaa, että selvittelun jälkeen kiusaaminen väheni tai se loppui kokonaan.
  – 75% kiusaajista ilmoittaa, että selvittelun jälkeen hän vähensi tai lopetti kiusaamisen kokonaan.

  Huomioitavaa:
  – vastaajina xxx oppilasta = 54 % koulun oppilaista – tuloksen vertailukelpoisuus edelliseen vuoteen nähden huono, jolloin vastaajina 80% koulun oppilaista.
  – 5. luokista vastasi vain yksi ryhmä – tulos on epäluotettava tämän luokan osalta.
  – 2. ja 3. luokat eivät osallistuneet kyselyyn lainkaan.
  – 1. luokille esitettiin vain kysymykset 1-3
  – KiVa – tunteja pidettiin vain vuosiluokille 1., 4. ja 7.
  – Molemmissa kouluyksiköissä oli nimetyt KiVa-tiimit, jotka vastasivat kiusaamistilanteiden selvittelystä.

  Onko tälläisessä mukatutkimuksessa yhtään mitään järkeä?

 2. Kiusausmyönteisyys kasvussa, vanhempien miel.kiinto laskussa. Eipä ole ihme että lapsiperheet eivät halua muuttaa sinne.

Vastaa

Up ↑

%d bloggaajaa tykkää tästä: